Waarom je beleggingen spreiden bij beleggen zo belangrijk is
Waarom spreiden bij beleggen zo belangrijk is
Beleggen levert op de lange termijn meestal meer op dan sparen. Maar beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Gelukkig kun je die risico’s slim beperken. Namelijk door te spreiden over verschillende beleggingcategorieën, regio’s en sectoren.
Allereerst: aandelen én obligaties
Spreiden begint met het verdelen van je geld over verschillende soorten beleggingen. De bekendste zijn aandelen en obligaties. Aandelen kunnen mooie rendementen opleveren, maar deze gaan soms flink op en neer. Obligaties zijn rustiger – minder kans op hoge pieken, maar ook minder diepe dalen.
Het Bright Groei fonds belegt voornamelijk in aandelen en het Inkomen fonds in (groene) obligaties. Door een mix van beide vangen we je schommelingen beter op. Gaat het wat minder op de beurs? Dan zorgen de obligaties voor meer stabiliteit. Andersom profiteer je via aandelen als de markt aantrekt. Zo blijf je beter in balans.
Spreiden over regio’s
De economie in Europa doet het niet altijd even goed. Terwijl die in de VS of Azië juist kan groeien. Terwijl dit het jaar erna precies andersom kan zijn. Door wereldwijd te spreiden, ben je minder afhankelijk van hoe het in één regio gaat. Je loopt minder risico en vergroot je kansen op rendement. Je profiteert mee van groei in meerdere delen van de wereld.
Eén wereldwijde ETF?
Mensen denken nogal eens dat je door in één wereldwijd gespreide ETF te beleggen, je al optimaal gespreid bent. Dat is helaas niet zo. In onderstaand plaatje zie je de rendementen van het neutrale Bright LifeCycle Fonds in 2024 – de dikke roze lijn – en de onderliggende beleggingscategorieën. De gele lijn is van de Wereldwijde aandelen. Je ziet dat deze veel grilliger verloopt dan de roze, welke het samengestelde resultaat is van de verschillende onderliggende lijnen.

Nu deed deze gele lijn het vorig jaar heel goed. En zou je kunnen denken dat het slimmer is alleen daar in te beleggen. Maar er zijn ook jaren – zoals in 2022 – waarin deze categorie het het minst goed deed (in onderstaande grafiek de blauwe lijn). En waar ‘Opkomende markten’ in 2024 het minst presteerden, deden die beleggingen het in 2022 juist het best (of beter gezegd: het minst slecht…). Ook in de eerste maanden van 2025 doen de Wereldwijde aandelen het het slechtst.

Verschillende sectoren
Ook binnen landen kun je spreiden. Denk aan verschillende sectoren zoals technologie, zorg, energie of industrie. De ene sector kan groeien, terwijl een andere achterblijft. En dat wisselt nogal eens. Als je alleen in techbedrijven belegt en die sector krijgt een klap, dan zie je dat direct terug in je rendement. Maar heb je ook beleggingen in andere sectoren? Dan vang je dat verlies beter op, doordat er sprake kan zijn van communicerende vaten. Dit vergroot je kans op een stabiel(er) rendement en minder schommelingen. In beleggingstermen: minder volatiliteit (beweeglijkheid). En waarom dat belangrijk is lees je in dit blog.
En dit kun jij doen!
Wij zorgen ervoor dat je beleggingen goed gespreid zijn door de juiste juiste ETF’s en Greenbonds te selecteren. En door elke maand te herbalanceren. Door standaard via lifecycles het risico af te bouwen. Hoef je allemaalniet over na te denken.
Wat jij zelf wél kunt doen is je inleg spreiden. Maar dan: spreiden in de tijd. Als je maandelijks inlegt, stap je op zowel hoge als lage koersen in. En dat verkleint je risico. Als je één keer per jaar inlegt, heb je geluk als de beurskoersen op dat moment laag staan en pech als blijkt dat ze hoog staan. Alleen: dat weet je altijd pas achteraf… Uit oogpunt van risicospreiding is maandelijks inleggen dus het verstandigst.