25 maart 2016

Wat is de pensioenindicator?

Wat is de pensioenindicator?

De pensioenindicator geeft – het woord zegt het al – een indicatie van hoeveel pensioenvermogen je kunt opbouwen bij een bepaalde inleg, gedurende een bepaalde looptijd bij een bepaald rendement. De variabelen aan de linkerkant, zoals leeftijd en inleg, bepalen de uitkomst aan de rechterkant.

Waarom een indicator?

We noemen het bewust geen pensioencalculator of -berekenaar. Er is namelijk niemand die precies kan berekenen hoeveel pensioen je zult krijgen. Misschien niet leuk om te horen, maar wel de realiteit. De pensioenindicator geeft dus niets meer of minder dan een indicatie van jouw pensioen. Maar dat doen alle ‘pensioenberekenaars’ van andere aanbieders ook…

Maar naast de naam wijkt onze pensioenindicator op meer fronten af van de pensioenberekenaars van collega-aanbieders.

pensioenindicator

 

 

 

1. Afgeronde bedragen

We ronden bewust alle bedragen af binnen de pensioenindicator. Exacte bedragen geven namelijk een illusie van zekerheid.

2. Rekening houden met inflatie

Naast de indicatie van de maandelijkse uitkering in euro’s – in bovenstaand voorbeeld € 660 – geven we aan wat de koopkracht in euro’s van nu zou zijn, rekening houdend met een inflatie van 2% per jaar.

3. Rendement

Zoals we in ons beleggingsbeleid uitgelegd hebben: wij geloven niet in toekomstvoorspellingen. Daarom zul je op onze website ook nergens een voorspelling vinden. De pensioenindicator rekent dan ook niet met een vast rendementspercentage. We spreken daarom niet van een verwacht rendement maar van een doelrendement. Ons doelrendement (4 procent boven inflatie) is met onze portefeuillesamenstelling in het verleden ruim behaald. Wel moedigen we je aan met verschillende rendementen ‘te spelen’ om te zien wat het effect is.

4. Melding als BrightPensioen minder aantrekkelijk is

Doordat BrightPensioen een vaste vergoeding rekent is onze oplossing niet voor iedereen even aantrekkelijk. Dat hangt af van de inleg en de looptijd. Wanneer BrightPensioen minder geschikt is, geeft de pensioenindicator vanzelf een melding: ‘Bij deze inleg en looptijd is BrightPensioen minder geschikt voor je’. We willen namelijk alleen tevreden klanten.

Voor de rekenaars: dit document legt uit hoe de pensioenindicator rekent.
Pensioenindicator