25 maart 2016

Wat is de pensioenindicator?

De pensioenindicator geeft een schatting van hoeveel pensioenvermogen je kunt opbouwen bij een bepaalde inleg, gedurende een bepaalde looptijd bij een bepaald rendement. De variabelen aan de linkerkant, zoals leeftijd en inleg, bepalen de uitkomst aan de rechterkant.

Image

Afgeronde bedragen

We ronden bewust alle bedragen af binnen de pensioenindicator. Exacte bedragen geven namelijk een illusie van zekerheid.

Rekening houden met inflatie

Naast de indicatie van de maandelijkse uitkering in euro’s – in bovenstaand voorbeeld € 1310 – geven we aan wat de koopkracht in euro’s van nu zou zijn, rekening houdend met een inflatie van 2% per jaar.

Rendement

De pensioenindicator rekent met een rendementspercentage dat lager wordt, naarmate je de termijn korter maakt. Hij houdt namelijk rekening met risicoafbouw via de lifecycle. Dit is een realistisch rendement, gebaseerd op de portefeuillesamenstelling. Je kunt dit percentage aanpassen. Op dat moment verschijnt er een waarschuwing.

Melding als BrightPensioen minder aantrekkelijk is

Doordat BrightPensioen een vaste vergoeding rekent is onze oplossing niet voor iedereen even aantrekkelijk. Dat hangt af van de inleg en de looptijd. Wanneer BrightPensioen minder geschikt is, geeft de pensioenindicator vanzelf een melding: ‘Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk.’ Hier kun je iets aan doen door bijvoorbeeld meer te gaan inleggen, een tweede (beleggings)rekening openen, of een andere aanbieder te kiezen.

Voor de rekenaars: dit document legt uit hoe de pensioenindicator rekent.