WhatsApp
Naar blog overzicht
07 apr 2025

Wat te doen bij koersdalingen?

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

De wereld is onrustig – en dat merken we momenteel op de beurs. De recente aankondiging van Amerikaanse importheffingen heeft wereldwijd voor een flinke koersdaling gezorgd. En dat kan spanning of onzekerheid opleveren bij jou. Misschien vraag je je af: ‘moet ik iets doen?’

Wij geven bij Bright geen financieel advies. Wel delen we graag onze visie, ervaringen en lessen uit het verleden.

Stil blijven zitten

Hoe lang de huidige dalingen aanhouden, valt niet te voorspellen. Niet door ons en ook niet door anderen. Maar een oud beursgezegde luidt: “Als je geschoren wordt, moet je stilzitten”. Ofwel: bij een fikse beursdaling is het niet verstandig om je aandelen opeens te gaan verkopen. Want op dat moment verkopen betekent eigenlijk: je verlies nemen. Het is dus juist zaak om niet uit paniek te handelen. Je belegt immers voor de lange termijn.

Koersen gaan op en neer. Beleggen is nooit een rechte lijn. Maar als je uitzoomt, zie je het grote plaatje. Over de lange termijn laten beleggingsmarkten historisch gezien een stijgende lijn zien. Jouw toekomst is niet afhankelijk van vandaag.

Je belegt bij Bright met een doel: een mooie toekomst opbouwen. Dat doe je niet op de waan van de dagkoersen, maar via een doordachte, gespreide en lange termijn aanpak. Wij spreiden je inleg zeer breed, over vele regio’s, sectoren en bedrijven. Zo profiteer je van de beleggingen die het goed doen en heb je niet te veel pijn van de beleggingen die het minder goed doen.

Lessen uit het verleden

Er zijn in het verleden vaker flinke koersdalingen geweest. Denk aan virusuitbraken zoals SARS, Ebola, COVID19. Of de invasie van Oekraïne, 9/11 en financiële crises in 2002 en 2008. Allemaal momenten waarop beleggers zich zorgen maakten. En altijd herstelden de koersen zich uiteindelijk weer.

Dat ging de ene keer sneller dan de andere. Maar uiteindelijk werd de weg omhoog weer gevonden. Na de twaalf grootste geopolitieke schokken in de afgelopen eeuw, stond de S&P 500 in negen van de twaalf keer een jaar later alweer hoger dan voor de schok. Nu zijn ook deze resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Maar mogelijk wél een geruststelling.

Wat doet Bright?

Bright blijft Bright. Wij doen niets anders dan andere maanden. Dat betekent: elke maand de inleg van onze deelnemers goed gespreid beleggen. En we herbalanceren met de maandelijkse inleg de portefeuille. Op de momenten dat aandelen harder in koers zijn gedaald dan obligaties – zoals nu – kopen we meer aandelen dan obligaties. Of als de Amerikaanse aandelen harder gedaald zijn dan de Europese, kopen we relatief meer Amerikaanse dan Europese aandelen. Op het moment dat de koersen weer stijgen, profiteer je van deze strategie. Als Bright lid hoef je daar niet zelf over na te denken, dat doen wij voor je.

Tijd is je beste vriend

Bij beleggen is tijd je beste vriend. Het gaat immers om de lange termijn. Daarom doen we bij Bright aan lifecycle beleggen. Via onze vijf lifecycles bouwen we de risico’s af richting de einddatum. Heel geleidelijk, in maar liefst 180 maandelijkse stapjes. Als er vlak voor die tijd een koersdaling is, zorgt die afbouwperiode ervoor dat dit je (financieel) minder hard raakt.

Tip: periodiek inleggen

Uit oogpunt van risicospreiding is in het algemeen een goede tip: leg gespreid in. Bij voorkeur maandelijks. Dan stap je op zowel hoge als lage koersen in. Je kunt een periodieke inleg instellen via de online portal.

Volg ons webinar ‘Beleggen in onzekere tijden’

Voor Bright leden die hier meer over willen weten, geven Karin en Sjaak het Q&A webinar ‘Beleggen in onrustige tijden’.  Op 14 april om 20:00 uur. gaan we je in een half uurtje dieper in op de huidige situatie en kun je eventuele vragen stellen. We hebben dit ook gedaan bij de twee laatste keren dat de beurzen een grote dip lieten zien: na de corona uitbraak en na de inval van Rusland in Oekraïne.

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Liever iemand spreken? Dat kan natuurlijk altijd. Neem contact op en laat ons weten hoe we je kunnen helpen.