Naar blog overzicht
01 apr 2020

Wat vul ik in op mijn aangifte inkomstenbelasting 2019?

Afbeelding van Afra de Leeuw Geschreven door Afra de Leeuw

Om de aangifte inkomstenbelasting zo makkelijk mogelijk te maken, geven wij jou een uitleg. Daarnaast gaf Oskar Barendse, manager financiële planning bij Knab bank, hier een webinar over op de Bright Academy.

Oké, daar gaan we!

Uiteraard is de eerste stap; het openen van je aangifte inkomstenbelasting 2019.

Allereerst is het even belangrijk om te weten dat waar er op de aangifte “pensioen”, “Factor A” of “pensioenaangroei” staat, dit géén betrekking heeft op BrightPensioen. Dit valt namelijk niet samen met lijfrente (hier een uitleg Factor A en Pensioenaangroei).

Voor het het doen van je aangifte met betrekking tot Bright, klik je op “Uitgaven” en kies je voor “Uitgave voor lijfrente, alleen bij pensioen tekort”.

Image

In principe staan er al gegevens ingevuld. Wij geven dit namelijk door aan de Belastingdienst. Als dit niet zo is, vul dan het rekeningnummer van je pensioenrekening in en het bedrag dat je in 2019 op je Bright pensioenrekening hebt gestort. Deze informatie vindt je op je jaaroverzicht in jouw Bright klantomgeving.

Image

Wanneer je alles hebt ingevuld, krijg je onderstaand scherm.

Let op! Bij de vraag: “hebt u in 2019 pensioen opgebouwd?”, vul je niet het pensioen in wat je hebt opgebouwd bij Bright. Dit heeft betrekking op pensioen dat je eventueel hebt opgebouwd bij een werkgever (tweede pijler).

Image

*bij het eerste punt “Nee” invullen indien je geen ondernemer was in 2018″

Wanneer je vorig jaar – naast je jaarruimte – ook reserveringsruimte hebt gebruikt, vul je dat op onderstaande manier in.

Het je de excel jaarruimte-tool van Bright gebruikt? Dan staan die gegevens daar per jaar aangegeven en kun je deze per jaar overnemen.

Image

Als je alle jaren hebt ingevuld, kun je het ‘pensioengedeelte’ afvinken en kun je door met de rest van je aangifte…

Succes!

Kom je er niet helemaal uit? Bel, mail of chat met ons.