WhatsApp

Wijzigingen Bright LifeCycle Fonds

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Bij de oprichting van BrightPensioen in 2014 hebben we gekozen voor een heldere en overzichtelijke beleggingsstrategie voor onze leden. Hierbij hoeven zij niet zelf te kiezen en komen ze vanzelf op een passende lifecycle terecht. Deze keuze heeft geleid tot stabiele, goede rendementen en een snelle groei van ons ledenaantal.

En die leden, inmiddels ruim 30.000, hebben inspraak. Door hun feedback, de ontwikkelingen in de markt en ons eigen voortschrijdend inzicht op het gebied van lifecycle beleggen, doen we per 2025 aanpassingen in het fonds en komen er meer keuzemogelijkheden voor leden.

In het kort:

  • De standaard lifecycle start offensiever en krijgt een langere afbouwperiode. Dit draagt bij aan een verbeterde risico-rendementsverhouding;
  • Leden krijgen de mogelijkheid om te kiezen voor lifecycles met een hoger risico;
  • Leden krijgen de mogelijkheid om af te stappen van de lifecycle en te kiezen voor een eigen verdeling.

Belangrijk om te weten: leden hoeven hiervoor niets te doen. De veranderingen in de standaard lifecycle zullen de komende 12 maanden geleidelijk en stapsgewijs plaatsvinden. Het doel van onze standaard lifecycle is nog steeds om voor een zo groot mogelijk aantal leden een goed pensioen op te kunnen leveren.

Meer details over wanneer welke veranderingen plaatsvinden, waarom we dit doen en wat dit voor jou betekent, lees je hieronder.

De situatie voor 1/1/2025

Om goed te kunnen uitleggen wat er precies is veranderd en nog gaat veranderen, lichten we eerst de ‘oude’ structuur (voor 1/1/2025) toe. We belegden via een neutraal fonds en een defensief fonds. Het neutrale fonds had een verdeling van ongeveer 60% risicovolle beleggingen (aandelen) en 40% risicomijdende beleggingen (obligaties). Het defensieve fonds had een verdeling van ongeveer 30% risicovolle beleggingen en 70% risicomijdende beleggingen.

Leden hoefden en konden zelf niet ‘aan de knoppen zitten’. Tien jaar voor de AOW-datum werd het risico vanzelf afgebouwd van neutraal naar defensief. Dat ging geleidelijk, in 120 (maandelijkse) stappen:

Image

Wat is er veranderd?

1. Het Bright Lifecycle fonds heeft een andere structuur gekregen (1/1/’25)

Per 1/1/2025 zijn onze huidige twee fondsen ‘Neutraal’ en ‘Defensief’ veranderd van naam en inhoud. ‘Neutraal’ is nu ‘Groei’, met voornamelijk aandelen en ‘Defensief’ is nu ‘Inkomen’, met voornamelijk groene obligaties (green bonds). ‘Groei’ heeft als doel vermogensgroei op lange termijn en ‘Inkomen’ heeft als doel inkomensbehoud.

Als deelnemer beleg je niet in het ene OF het andere fonds. Jouw portefeuille bestaat uit een combinatie van beide en dus uit een verdeling van aandelen en obligaties. Je hoeft hier zelf nog steeds geen keuze in te maken; wij bieden een standaard lifecycle aan. De verdeling tussen de twee fondsen Groei en Inkomen verandert wel enigszins.

Geleidelijke overgang
De transitie van de oude naar de nieuwe situatie zal zeer geleidelijk verlopen. De komende maanden verschuift de verdeling in de standaard lifecycle van ongeveer 60% aandelen/ 40% obligaties richting een verdeling van 75% aandelen/ 25% obligaties. Dit gebeurt in maandelijkse stapjes en niet met een ‘big bang’. Het groei fonds gaat stapsgewijs richting 100% aandelen en het inkomensfonds richting 100% obligaties. Dit doen we zo vanuit oogpunt van risicospreiding en kostenbeheersing.

Image

Deze aanpak moet voor zoveel mogelijk deelnemers de kans op genoeg pensioen bieden. Meer gedetailleerde documentatie zoals de nieuwe prospectus en essentiële informatiedocumenten (EID’s) zijn terug te vinden in ons documentencentrum.

2. De standaard lifecycle verandert (1/1/’25)

De standaard lifecycle gaat er net even anders uitzien dan voorheen. Tijdens de startperiode gaan we offensiever beleggen, maar daar tegenover staat dat de – minder offensieve – afbouwperiode langer wordt. Deze twee aspecten gaan hand in hand: door de afbouwperiode te verlengen, wordt het mogelijk om offensiever te beleggen in de beginjaren. De start van de risicoafbouw schuift 5 jaar naar voren en gaat van 10 jaar naar 15 jaar.

Uitkeringsproduct Bright
Op dit moment kun je bij Bright nog niet je pensioen laten uitkeren. Ofwel, leden moeten hiervoor op zoek naar een andere partij. We werken momenteel hard aan ons eigen uitkeringsproduct en hopen dit in de loop van 2025 te kunnen lanceren. Het gaat hierbij om een doorbeleggingsproduct, wat betekent dat we het vermogen blijven beleggen tijdens de uitkeringsfase. Dit resulteert in een variabele uitkering waarbij het bedrag per jaar kan verschillen.

Vanaf het moment dat we ons eigen uitkeringsproduct aanbieden, worden leden een half jaar voordat de afbouwperiode begint – 15 jaar voor AOW leeftijd – proactief geïnformeerd over hun opties. Daarmee hebben ze de tijd om te bepalen of ze willen afbouwen richting een vaste uitkering (bij een andere partij), of richting een variabele uitkering (bij Bright, via doorbeleggen) of helemaal geen risico willen afbouwen. Die beslissing kan overigens later ook weer gewijzigd worden. We houden leden op de hoogte van de ontwikkelingen rond het Bright uitkeringsproduct.

Visueel ziet de verandering van de oude naar de nieuwe standaard lifecycle er als volgt uit:

Image
  • De standaard lifecycle wordt in de opbouwfase 75% groei (aandelen) en 25% inkomen (obligaties).
  • Standaard bouwen we deze lifecycle af naar een verdeling van ongeveer 30% aandelen en 70% obligaties.
  • Daarnaast wordt het mogelijk af te bouwen naar een verdeling van ongeveer 50% aandelen en 50% obligaties, op het moment dat Bright ook een uitkeringsproduct met variabele uitkering biedt.
  • Iedereen krijgt ruim 15 jaar voor AOW leeftijd hierover bericht en kan op dat moment besluiten naar welk niveau hij of zij wil afbouwen.

3. Leden krijgen de mogelijkheid te kiezen voor meer of minder risico (Q1 ’25)

De risico-rendementsverhouding van de nieuwe standaard lifecycle moet voor zoveel mogelijk mensen leiden tot het doelrendement van 6%, bij een langjarige inflatie van 2%. Maar de nieuwe structuur biedt ook mogelijkheden om daarvan af te wijken. En daarmee kunnen we tegemoet komen aan een behoefte die leeft bij een deel van onze leden. Concreet betekent dit dat we in de loop van Q1 2025 de volgende extra opties aan leden zullen aanbieden:

  1. De mogelijkheid om te kiezen voor 4 alternatieve lifecycles, elk met een hoger risicoprofiel dan de standaard lifecycle;
  2. De mogelijkheid om te kiezen voor een geheel eigen verdeling (minder of meer risicovol) tussen Groei en Inkomen, buiten de lifecycles. Dit kan bijvoorbeeld een optie zijn voor leden die willen vasthouden aan de ‘oude’ verdeling (60% / 40% ). Let wel op: in dit geval wordt het risico niet automatisch afgebouwd. Als je toch wilt afbouwen, kun je dat zelf op ieder moment ‘aanzetten’ door te switchen naar een lifecycle.

Kennis -en ervaringstoets
Door offensiever te beleggen heb je kans op een hoger rendement, maar ook een grotere kans dat het tegenvalt. Het is essentieel dat je snapt waar je voor kiest. Wie wil afwijken van de standaard lifecycle, moet daarom wel eerst een kennis -en ervaringstoets afleggen.

Wat betekent dit voor jou als lid?

We zeggen het nog maar een keer: deelnemers hoeven niets te doen. De wijzigingen worden geleidelijk en stapsgewijs doorgevoerd zoals we hierboven beschreven hebben. Bright verwacht dat de nieuwe standaard lifecycle bijdraagt aan een verbeterde risico-rendementsverhouding.

Zodra we de hierboven beschreven extra opties hebben doorgevoerd, krijgen leden hier direct bericht van. Op dat moment delen we ook heldere informatie en instructies om eventuele wijzigingen te kunnen toepassen.

Vragen?
In onze FAQ’s vind je antwoorden op veelgestelde vragen over beleggen bij Bright. Heb je andere vragen of feedback? Laat het hieronder weten. Of maak hier een belafspraak. Dan leggen wij alles rustig een-op-een uit over de nieuwe beleggingsstrategie.

Stel hier jouw vraag