Wijzigingen Bright LifeCycle Fonds – offensief beleggen
Per 1 januari 2025 zal de structuur van het Bright LifeCycle Fonds aangepast worden, waardoor er meer flexibiliteit is om af te wijken van de standaard verdeling in risicovolle beleggingen (lees: aandelen) en risicomijdende beleggingen (lees: obligaties).
Op deze pagina gaan we eerst in op hoe de huidige structuur werkt en waarom hiervoor gekozen is. Daarna leggen we uit waarom dit gaat veranderen en hoe deze wijzigingen eruit gaan zien. Tenslotte vertellen we je wat jij hiervan gaat merken en wat onze deelnemers straks zelf kunnen.
Hoe werkt de huidige structuur?
In de huidige structuur hebben we een neutraal fonds en een defensief fonds. Het neutrale fonds heeft een verdeling van ongeveer 60% risicovolle beleggingen en 40% risicomijdende beleggingen. Dit zit precies op de grens tussen offensief en neutraal en kwalificeert zich als neutraal. Het defensieve fonds heeft een verdeling van ongeveer 25% risicovolle beleggingen en 75% risicomijdende beleggingen.
Tien jaar voor de AOW-datum wordt het risico automatisch afgebouwd van neutraal naar defensief. Heel geleidelijk in 120 (maandelijkse) stappen. De leeftijd / datum waarop we beginnen met risico afbouwen is eigenlijk het enige dat deelnemers kunnen (laten) aanpassen.
Vanwaar deze keuze?
- Het streven is om voor zoveel mogelijk deelnemers het doelrendement van 6% bij een inflatie van 2% te halen. Dat is met de huidige lifecycle mogelijk en realistisch.
- Bij een verdeling van 60% aandelen en 40% obligaties is het effect van herbalanceren maximaal. Herbalanceren verlaagt het risico en kan tot een procent extra rendement tot gevolg hebben. Op deze manier is het mogelijk een vergelijkbaar resultaat te halen als met een offensiever profiel (zeg 80% – 20%), maar dan met een lager risico.
- Doordat bij Bright iedereen in hetzelfde fonds zit, worden er geen individuele portefeuille-samenstellingen gemaakt. Daardoor lijkt deze manier van beleggen op hoe pensioenfondsen dat doen. Ook bij de meeste pensioenfondsen is de risicoverdeling vergelijkbaar met die van Bright. Om dezelfde redenen.
- Er kan hierdoor met de instroom van de inleg van alle deelnemers maandelijks worden geherbalanceerd, zonder dat we daarvoor extra kosten moeten maken maken. M.a.w. we hoeven voor het herbalanceren (vrijwel) nooit eerst beleggingen te verkopen om andere aan te kunnen kopen.
- We hebben er bewust voor gekozen om mensen niet teveel keuzemogelijkheden (keuzestress) te geven. De verdeling is afgestemd op de leeftijd van de deelnemers zodat dit voor zoveel mogelijk mensen kan leiden tot het gewenste doelrendement. De psychologie van beleggen kan ervoor zorgen dat mensen beslissingen nemen die ongewenste gevolgen hebben. In turbulente tijden met neergaande beurzen hebben mensen de neiging defensiever te willen beleggen. Hierdoor nemen ze een verlies. Daarom kun je op dit moment bij Bright niet switchen tussen risicoprofielen. Omdat pensioen een noodzakelijk doel is willen we zo voorkomen dat mensen beslissingen nemen die verstrekkende negatieve gevolgen kunnen hebben.
Waarom toch veranderen?
- Toen we met Bright begonnen boden we alleen beleggen voor je pensioen (Box 1) aan. Als gezegd: een noodzakelijk doel waarvoor niet te hoge risico’s gelopen mag worden. Inmiddels hebben de meeste van onze leden ook een ‘gewone’ beleggingsrekening (Box 3), waarmee mensen voor andere, misschien minder noodzakelijke doelen willen beleggen. En daarvoor meer risico’s kunnen en willen lopen. Dit is in de huidige structuur niet mogelijk.
- Bright gaat in de nabije toekomst – we verwachten 2025 – ook de uitkeringsfase verzorgen. Daarbij beleggen we ook in de uitkeringsfase door. In dat geval is het wenselijk om met een offensievere verdeling te beginnen en een andere lifecycle te volgen dan de huidige. Dit is omdat je in dat geval niet op een bepaald moment – dit heet ook wel het ‘knip moment’ – al je beleggingen moet verkopen om aan de uitkeringsfase. Bij een uitkeringsproduct waarbij doorbelegd wordt, worden elke maand ‘plukjes’ van je beleggingen verkocht. Je stapt dus gespreid uit. En net als bij gespreid instappen, verlaagt dit het risico, waardoor het niet noodzakelijk is zeer defensief te beleggen.
- Door de recente verruiming van de jaarruimte zien we steeds meer nieuwe klanten die Bright kiezen als aanvulling op hun pensioenregeling in de tweede pijler. Het is voor hen ‘extra’ pensioen. waarmee sommige mensen wel wat meer risico willen en kunnen lopen.
Deze veranderende omstandigheden zorgen ervoor dat we offensiever gaan beleggen en dat we meer keuzevrijheid gaan bieden.
Hoe gaat het nieuwe fonds eruitzien?
In plaats van een neutraal fonds en een defensief fonds hebben we straks een fonds met voornamelijk aandelen en een voornamelijk vastrentend (obligatie)fonds (voornamelijk groene obligaties. Oftewel green bonds).
Nog steeds zal gelden dat voor de deelnemers, op basis van de leeftijd, automatisch een bepaald percentage in aandelen en een bepaald percentage in obligaties belegd zal zijn. Deelnemers hoeven nog steeds niets te kiezen en kunnen in de standaard voorgeschotelde verdeling hun pensioen opbouwen. We verwachten ook dat de meeste mensen hiervoor zullen kiezen.
In deze nieuwe structuur zal het wel mogelijk worden om van deze standaard verdeling af te wijken. In het geval dat iemand wil afwijken, zal er wel eerst een zogenoemde ‘kennis-en-ervaringstoets’ afgelegd moeten worden.
Wat merken deelnemers (jij) hiervan?
Allereerst belangrijk om te melden: deelnemers hoeven niets te doen. De structuur van het fonds wordt gewijzigd. Dit betekent allereerst dat de fondsnamen wijzigen per 1 januari 2025. De lifecycle wordt aangepast en de beleggingen worden hierna overgezet naar een mix tussen aandelen en obligaties. Deze verdeling is op basis van leeftijd, net zoals nu. Met als verschil dat alle deelnemers hierna meegaan met de maandelijkse herbalancering tussen beide fondsen.
Deelnemers die dat willen, kunnen van deze standaard verdeling afwijken. Dit is niet iets wat we aanraden om te doen: de standaard samenstelling biedt voor de grootste groep deelnemers de grootste kans om het doelrendement van 4% boven inflatie te halen.
Leden die een kans op een hoger rendement willen en offensiever willen beleggen dan de voorgestelde verdeling, kunnen straks van deze verdeling afwijken. Let wel: bij een grotere kans op een hoger rendement hoort ook een hoger risico. Het rendement kan lager uitvallen dan verwacht. Risico en rendement gaan namelijk hand in hand. En als gezegd: hiervoor zal ook eerst een kennis- en ervaringstoets met succes afgelegd moeten worden.
Op deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.