Naar blog overzicht
5 minuten
14 sep 2023

Bright beursupdate over augustus: Beleggers met beide benen op de grond gezet

Afbeelding van Gerben Rozendal Geschreven door Gerben Rozendal

Net als de maand juli gebeurde ook in de maand augustus genoeg op de financiële markten. Na mooie rally’s brak nu het besef door dat er nog donderwolken razen door de financiële wereld. Zo zijn er zorgen over de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten, werden banken bestraft in Italië en werden renteverwachtingen getemperd.

Week 1: Klappen incasseren

Het optimisme van vorige handelsmaand verdween de eerste week van augustus.

Macro-economische cijfers daalden en brachten beleggers weer met beide voeten op de grond. Zo gaf de Europese PMI (purchase manager index) een stand aan van 43,4 (van de 100). Dit houdt in dat er minder handel wordt gedreven in Europa. Denk hierbij aan een daling in nieuwe orders, voorraden, productie en werkgelegenheid bij Europese bedrijven.

Na het nieuws over de stand van de PMI, kwam ook kredietbeoordelaar Fitch met belangrijk nieuws. Ze verlagen de kredietwaardigheidsscore van de Verenigde Staten van Triple A naar Double A. Het vertrouwen in het begrotingsbeleid is op. En dat is niet gek. Dit is namelijk al het vijftiende jaar op een rij dat de Amerikanen hun schuldenplafond verhogen.

Dit nieuws, gecombineerd met tegenvallende resultaten van veel bedrijven, zorgde voor een matige week op de beurs.

Week 2: Onverwacht nieuws

Ook in het Verre Oosten gebeurt genoeg wat de financiële markten in beweging brengt. Zo rapporteerde China slechtere economische cijfers dan verwacht. Cijfers die beleggers steeds serieuzer nemen nu China een belangrijke markt is geworden voor bedrijven.

Maar ook Italië kwam met een onverwachte update. Zo bracht de regering van Meloni het nieuws dat alle overwinsten van banken met veertig procent belast worden. Dit geld wordt vervolgens gebruikt voor belastingverlagingen en starters op de woningmarkt. Een sterk politiek signaal dat de bankaandelen lieten dalen.

Ook waarschuwde Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s dat kleine en middelgrote Amerikaanse banken nog financieel wankel zijn.

Nieuws wat zorgde voor veel twijfel en onzekerheid onder beleggers.

Week 3: In de rij voor obligaties

Terwijl nog vele Nederlanders aan de Spaanse Costa’s lagen, stonden de ‘locals’ in de rij bij de banken. Niet om massaal hun geld op te nemen, maar om schuldpapieren (obligaties) te kopen van de Spaanse overheid. De overheid biedt een aantrekkelijke rente voor deze obligaties. Zo gaf een Spaanse schuldpapier die in Juli was uitgegeven 3,8% rente. Dit in tegenstelling tot de Spaanse banken die nog maar enkele basispunten vergoeden op spaargeld. Daarnaast is het vertrouwen onder de Spanjaarden in de banken laag.

Professionele beleggers hadden het een stuk lastiger. De verwachte renteverlagingen door de FED bleken al snel fantasie doordat de Amerikaanse economie erg stabiel bleek te blijven. Beleggers realiseerden dat de hoge rente nog wel even aan blijft houden. En dat is slecht voor de waarderingen van aandelen.

Een ander gevolg was dat beleggers langlopende obligaties inruilen voor kortlopende obligaties. Kortlopende obligaties zijn namelijk minder gevoelig voor de rente.

Week 4: Chips en Powell

De tech aandelen kwamen weer in het nieuws. Zo maakte Nvidea (één van de grootste chipproducenten) bekend dat hun kwartaalomzet een stuk hoger uitviel dan verwacht. Het zorgde voor stijgende koersen.

Helaas was dit van korte duur. Zo verzamelden centrale bankiers zich weer in Jackson Hole. Jerome Powell (hoofd van de FED) gaf aan dat de rente nog verder verhoogd dient te worden. De Amerikaanse economie is nog niet genoeg afgekoeld om de inflatie te laten dalen.

Verder benadrukten ze dat ze nog alle opties open houden. Het effect van een renteverhoging is namelijk pas later te zien in de economie. Of hoe Jerome Powell het verwoordde: “We are navigating the stars under cloudy skies”.

Week 5: Lichte stijgingen

In de laatste week van augustus stegen de aandelen weer mondjesmaat. Met name de bedrijven in chips konden weer rekenen op koerswinsten. De populariteit rondom technologie bedrijven blijft nog altijd aanwezig.

Een andere opvallende stijger was het bedrijf Adyen. De Amsterdamse betalingsverwerker likte haar wonden van een dramatische koersval eerder augustus: het bedrijf verloor € 17,5 miljard euro in één dag door tegenvallende omzetcijfers, waardoor de aandelenprijs bijna halveerde. Een klassiek voorbeeld waarom het spreiden van je beleggingen zo belangrijk is.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

Dit vertaalt zich in een 1.48% daling voor het neutrale fonds en een 0,24% daling voort het defensieve fonds.

In de grafiek is het volgende te zien:

  • Op 11 augustus zie je een daling die met name de aandelen in opkomende markten treft. Dit kwam door negatief nieuws over de groei van de Chinese economie.
  • Op 23 augustus steeg de koersen wereldwijd weer wat door het idee dat de Amerikaanse economie afkoelt. En dat het aantal renteverhogingen hiermee minder wordt.
  • Aan het einde van de maand stijgen de koersen weer door hernieuwd optimisme over de economie en inflatie.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

  • Duurzaam

    Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

  • Herbalanceren

    Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

  • Breed gespreid

    Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
  • Image

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.