Bright beursupdate over februari: cijfers en spreadsheets
Februari was een maand vol gebeurtenissen. Bedrijven sloten hun boeken over 2022. En waar beleggers in januari nog volop vertrouwen hadden in een goed herstel van de beurs, slonk dat zodra de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de inkoopmanagersindex naar buiten kwamen. Ook lijkt de inflatie nog lang niet onder controle, iets wat beleggers niet graag horen.
Week 1: Autocue en persconferenties
De trouwe lezer weet het: centrale bankiers hebben een grote invloed op de financiële markten. Zij komen in actie als prijzen te hard stijgen, bijvoorbeeld – zoals iedereen nu merkt – in de supermarkt. Centrale bankiers willen dit bestrijden met hun rentebeleid en kondigen dit aan in hun befaamde persconferenties. Aangezien zo’n persconferentie laat zien hoe centrale bankiers denken over de stand van de economie, is het belangrijk dat zij dit op de juiste manier doen. Iets wat deze week een beetje mis ging, aldus de kenners.
Voorzitter van de Europees Centrale Bank Christine Lagarde gaf bij haar aantreden in 2019 aan dat ze een “eigen stijl” van communicatie heeft. Die stijl werd haar bij de laatste persconferentie op 2 februari niet in dank afgenomen. Volgens de kenners was het “de aller, aller, aller slechtste persconferentie” ooit. Zo sprak Lagarde het eerder verstuurde strenge persbericht een paar keer tegen en las overduidelijk van de autocue af. Het persbericht moest beleggers afremmen, maar de persconferentie gaf eerder het sentiment dat alles wel mee zou vallen. De aandelenkoersen schoten omhoog en de rentes op obligaties daalden. Dat was niet de bedoeling.
De boodschap van de persconferentie? De Europeanen verhogen de rente met 50 basispunten. En zij doen dit opnieuw in maart. Vanaf daar kijken de Europees centrale bankiers verder.
Week 2: Cijfers, cijfers, cijfers
De meeste bedrijven sluiten de financiële boeken op 31 december. Daarna staat de accountant op de stoep. Een maandje later worden de resultaten officieel bekendgemaakt. Dit was in de tweede week van februari het geval. Een belangrijk moment voor beleggers, aangezien zij beleggen in deze bedrijven (die toekomstige winsten beloven). Ook banken kwamen naar buiten met cijfers. Zij maken meer winst en profiteren van de hoge rente, omdat ze het verschil tussen hun inkomsten (hypotheekrente) en uitgave (rente op spaargeld) kunnen vergroten. Je kunt je afvragen of dat eerlijk is… Journalistiek onderzoeksplatform Follow The Money schreef daarover: “Renteverhoging ECB is subsidie voor de banken”.
Later die week keerde de rentevrees onder beleggers terug. De groene koersborden leken té mooi om waar te zijn. Hoge inflatie en renteverhogingen bestaan nog steeds… Dat zorgde voor een dalende trend naar beneden. De stijging op de markten van de eerdere persconferentie werd daarmee ongedaan gemaakt.
Week 3: Sticky inflation
Op basis van de bekendgemaakte winsten en verliezen namen beleggers (nieuwe) beslissingen. Ook deze week nog kwamen er een aantal bedrijfscijfers naar buiten. Voornamelijk positieve. Dat zorgden voor hogere aandelenbeurzen.
De duizenden Excel-spreadsheets van beleggers hebben één ding gemeen: de cel waarin de verwachte rentevoet staat. En helaas moest dat rentecijfer worden verhoogd. De Amerikaanse inflatie was 6,4% in januari (december 2022 was dit 6,5%). De inflatie gaat dus niet (snel) naar beneden en meer renteverhogingen zijn mogelijk. Dan zijn je beleggingen opeens een stuk minder waard. Voor daghandelaren een signaal om de aandelen te verkopen. En te kijken naar alternatieven zoals obligaties. Toch sloten de meeste financiële markten positief af deze week.
Week 4: Beide voeten op de grond
De laatste week van februari stond in het teken van inkoopmanagersindex en de Amerikaanse arbeidsmarkt. Deze index meet het sentiment onder inkoopmanagers. Een hoger getal betekent optimisme over hun branche. En dat leidt tot meer inkopen en daarmee hogere inflatie. In de Eurozone was de verwachting 50,6 punten, maar de index kwam 21 februari uit op 52,3 punten. Die stijging gaf beleggers het idee dat de inflatie langer hoog blijft. En dat er meer renteverhogingen zullen komen.
De rentevrees onder beleggers werd versterkt toen 23 februari ook de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten kwamen. Het aantal werkloosheidsuitkeringen nam in Amerika af met 3.000 en zakte naar 192.000 uitkeringen. De verwachting was juist een stijging van 5.000 naar 200.000 uitkeringen. Een goed gevulde arbeidsmarkt zorgt ervoor dat de Amerikanen blijven consumeren. Daardoor zal de inflatie eerder stijgen, dan zakken. De sfeer op de beurs verslechterde alleen maar toen ook nog bekend werd dat de stand van de Amerikaanse PCE-index (inflatie-indicator) hoger was dan verwacht.
Obligaties terug van weggeweest?
Vraag, aanbod, inflatie, angst… Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aan het eind van de maand was er overduidelijk een uitstroom van geld in aandelen en een toestroom van geld naar obligaties. Er stroomde bijna 5 miljard dollar naar obligatiefondsen. Dit is de achtste week op rij dat er netto meer kapitaal stroomt naar obligaties dan dat er verkocht wordt.
Eerder bracht de Bank of America het nieuws naar buiten dat portfolio’s met 60% aandelen en 40% obligaties de beste beursstart hebben sinds 1991. Ons neutrale profiel met een 60/40 verhouding is zo’n portefeuille en speelt hier dus goed op in. Na een jaar met hevige verliezen op obligaties, lijkt het tij te keren. Dit zijn nu juist aantrekkelijke beleggingen door de hogere vergoeding die ze geven. Met nadruk op “lijken”, want de centrale banken zijn nog niet klaar met hun renteverhogingen. Daarnaast bouwt de ECB haar eigen obligatieportefeuille af, in de hoop dat dit de inflatie afremt. De toekomst laat zich ook nu weer niet voorspellen dus.
Het effect op het Bright LifeCycle Fonds
De optimistische beursstart van 2023 werd deze maand geremd. Dat is ook te zien in ons Bright LifeCycle Fonds. In februari daalde het neutrale fonds met 0,66% en ons defensieve fonds daalde met 0,77%.
In de grafiek is te zien dat:
- de autocue lezing van Christine Lagarde met tegenstrijdige woorden de financiële markten op 2 februari in beweging bracht;
- de beurs daarna steeds verder zakte. De rentevrees sloeg toe op 10 februari en later op 21 februari. Toen bleek dat inkoopmanagers optimistisch waren, iets dat duidt op hoge inflatie;
- de cijfers van de krappe arbeidsmarkt en de PCE-index op 24 februari werden verwerkt.
Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.
De voordelen van Bright beleggen
-
Duurzaam
Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.
-
Herbalanceren
Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.
-
Breed gespreid
Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.