7 november 2022
Bright beursupdate over oktober: licht aan het eind van de tunnel?
Door de sterke dollar en het monetair beleid was het onrustig op de beurs in september. Toch startte oktober rustig. Het nieuws over inzakkende bedrijvigheid in de VS en Europa zorgde voor optimisme bij beleggers. Zij vermoedden dat centraal bankiers minder streng beleid zouden voeren. Iets waar de financiële markten van profiteren.
Koopjesjagers stuwen de koers
Half oktober keerde het tij. De producentenprijzen in de VS stegen meer dan verwacht. Beleggers vreesden dat de Amerikaanse inflatiecijfers negatief zouden uitvallen. En dat klopte. De koersborden kleurden rood van Broad Street in New York tot het Beursplein in Amsterdam. Maar niet voor lang… Terwijl de meeste handelaren bezig waren met het inpakken van hun tas, sprongen de borden ‘uit het niets’ op groen. De oorzaak? Koopjesjagers. Zij bereidden zich voor op Black Friday en stuwden de koersen omhoog.
Deze ‘doldwaze dagen’ waren al voorspeld door de Nederlandsche Bank (DNB). Zij publiceerden een risicokaart met “abrupte correcties op financiële markten” als acuut risico.
Onrust door staatsobligaties
Een andere ontwikkeling op de beurs was het beleid van oud-premier Lizz Truss in het Verenigd Koninkrijk. Er werd aangekondigd dat het verlaagde belastingplan zou worden gefinancierd met de uitgifte van nieuwe staatsobligaties. Handelaren in Britse schuldpapier kwamen meteen in actie. Zij geloofden niet dat de Engelse overheid al deze lasten kon dragen en wilden zo snel mogelijk hun Britse obligaties verkopen. Dit zorgde voor waardedaling van Britse obligaties en wereldwijde onrust over het financiële systeem.
Whatever it takes…
Wie ook niet blij waren: Britse pensioenfondsen. Zij beleggen massaal in Britse staatsobligaties, die zij voor lange tijd aanhouden. De rente op deze obligaties schoten door het dak en de bank vroeg om meer onderpand in de vorm van geld. De Britse pensioenfondsen moesten bijna overgaan tot het verkopen van hun beleggingen (inclusief Britse staatsobligaties). Om de financiële stabiliteit van Engeland te garanderen, greep de Bank of England fors in. Het welbekende opkoopprogramma van obligaties werd uit de kast gehaald. Iets wat je juist niet wilt in tijden van hoge inflatie, omdat het opkopen van obligaties door een centrale bank betekent: nieuw geld ‘maken’. En daarmee stijgt de inflatie verder. Het deed ons denken aan de welbekende uitspraak van Mario Draghi ten tijde van de eurocrisis: whatever it takes.
Wij beleggen in groene obligaties (greenbonds) met een relatief korte looptijd. En, nu het weer kan, hogere couponrente. Daardoor worden wij niet of nauwelijks geraakt door dit soort ontwikkelingen. Of zou dit ons niet snel overkomen. Toch begeven ook wij ons in de financiële markten en ontkomen we niet aan de volatiele bewegingen.
Oktober in a nutshell
Begin oktober werd er minder vurig op de koop- en verkoopknoppen gedrukt. Er was in totaal 30% minder handel dan de week ervoor. De tweede week van oktober bracht een lichte daling met zich mee, door een hoger dan verwachtte inflatie uit de Verenigde Staten. In de derde week van oktober gloorde optimisme op de handelsvloer. De kwartaalcijfers van veel bedrijven vielen positief uit en centrale bankiers gaven het signaal af dat de snelheid van renteverhogingen zou afvlakken. Christine Lagarde (baas van de ECB) had de eer om de maand af te sluiten met een renteverhoging van 75 basispunten. Iets waar de meeste beleggers rekening mee hadden gehouden, waardoor de koersen weinig geraakt werden tijdens de persconferentie.
Het effect op het Bright LifeCycle Fonds
Een blik op ons fonds. Het neutrale fonds steeg met 2,07% en het defensieve fonds steeg met 1,64%. Hoe onze ETF’s het deden, zie je in onderstaande grafiek:
De eerder genoemde inzakkende bedrijvigheid gaf hoop aan beleggers. Hoop dat de centrale bankiers hun rentebeleid op een lager pitje zouden zetten. Met name de Europese ETF's kregen hierdoor een vliegende start (te zien op 4 oktober), want daar is de angst voor renteverhogingen het grootst.
We eindigen de maand dus met een mooie plus. Alle Amerikaanse en Europese ETF's sloten de maand af met stijgingen tussen de 4% en 6%. De enige domper was de Emerging Markets ETF met een daling van -3,94%, omdat er zorgen bestaan over de schuldhoudbaarheid van deze economieën. Dit komt met name door de sterk stijgende dollar van afgelopen maanden.
Op een (snel) ontwikkelende markt is niets zeker. Toch lijkt er een bodem in zicht. Voor zover er een bodem in de markt te leggen is natuurlijk.
Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.
De voordelen van Bright beleggen
-
Duurzaam
Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.
-
Herbalanceren
Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.
-
Breed gespreid
Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.