WhatsApp

5 oktober 2022

Bright beursupdate over september: het beleggersglas is halfleeg

De vorige beursupdate ging deels over de centrale bankiers. Ook deze maand hebben zij een belangrijke rol in de koersontwikkelingen.

Zo voegde Jerome Powell (voorzitter van de Amerikaans Centrale Bank) de daad bij zijn woorden van z’n vorige speech. De Amerikanen hebben voor een derde keer dit jaar de rente verhoogd met 75 basispunten (0,75%) naar een bandbreedte van 3% tot 3,25%. Het wordt duurder om geld te lenen en aantrekkelijker om geld op de bank te laten staan. Het gevolg: dalende koersen. Het ‘rentespook’ is ook zichtbaar in Europa, waar de Europese unie een soortgelijke verhoging deed naar een niveau van 0,75%.

Al snel wordt de huidige economische situatie met de jaren '70 vergeleken, waarin de Vietnamoorlog en een oliecrisis het prijsniveau naar grote hoogtes brachten. Voorzitter van de FED, Paul Volcker destijds, bracht snel een einde aan de inflatie door extreme renteverhogingen door te voeren. Dit resulteerde in felle protesten door de bouw en agrarische sector... Het is verleidelijk om te denken dat de geschiedenis een goede voorspeller is van de toekomst. Maar beleggen is geen exacte wetenschap, want beleggers hebben emoties die zich niet laten voorspellen.

Kan Europa Amerika bijbenen?

Het verkrappende beleid van de Amerikanen raakt overigens voornamelijk de rest van de wereld. De acties van Jerome Powell maken de dollar enorm sterk ten opzichte van andere valuta. Want: het verhogen van de rente maakt een lokale munt sterker. In dit geval de dollar. De zwakkere euro heeft last van de Amerikaanse rente verhogingen. De Europeanen kunnen de Amerikanen lastig bijbenen met de renteverhogingen. Want Europa heeft te maken met verschillende landen met een eigen renteniveau. En die mogen niet te veel van elkaar verschillen. Daarnaast heeft Europa een groter inflatieprobleem door de afhankelijkheid van gas. Een probleem van politieke aard, waardoor renteverhogingen minder effectief zijn.

Het effect op het Bright LifeCycle Fonds

We zoomen in op de afgelopen maand. Ons neutrale fonds daalde met 5,23% en het defensieve fonds daalde met 4,13%. Hoe hebben beleggers deze onbekende wateren bevaren? De ETF's binnen ons fonds reageerden als volgt:

In de vorige beursupdate kwam de Emerging Markets SRI ETF nog goed weg met een kleine plus (0,29%). Deze maand presteerde deze het slechtst van alle ETF's binnen ons fonds. De overige ETF's  ontsprongen de dans ook niet. Het breed spreiden van de beleggingen in geografie en soorten kon dit niet tegengaan. Toch blijft dit een belangrijke methode risico's te spreiden. Zo kunnen beleggers in een technologie fonds harder geraakt worden, omdat tech aandelen rentegevoeliger zijn. Maar ook de wisselkoers speelt een belangrijke rol. Als beleggers met hun euro's beleggen in een fonds dat bestaat uit bedrijven in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, liepen zij afgelopen maand extra risico.

Risico van beleggingen in andere valuta

De nieuwe Britse regering kwam met een belastingplan op tafel dat enorm veel kosten met zich meebracht. Beleggers vertrouwden niet dat het Verenigd Koninkrijk deze uitgaven kon dragen en de pond verloor enorm in waarde. De daling was zo stevig dat de Bank of England ingreep door voor meer dan 1 miljard pond aan obligaties op te kopen. Daarmee herstelde de waarde van pond en de Engelse beurs. Voor nu althans... De Engelse toestanden hebben ons fonds weinig in geraakt, doordat we breed spreiden en valutarisico's meewegen. Afgelopen maand hadden het neutrale en defensieve fonds voor minder dan 1% aan beleggingen in ponden. Daarnaast verkleinen we het valutarisico door een limiet te zetten op het percentage beleggingen in andere valuta dan de EURO.

De rente aankondiging van de Europese Centrale Bank begin september werd positief ontvangen door de markten, omdat beleggers dit zagen als daadkrachtig optreden. Het bracht beweging in de koersen van onze Europese ETF's, maar maandag 12 september keerde het tij. De Amerikanen kwamen met een hoger inflatiecijfer dan verwacht. Waar analisten rekende op 8,1%, kwam het cijfer uit op 8,3%. Slimme beleggers vertalen dit gelijk naar strenger rentebeleid (dus dalende koersen) en spelen hier direct op in. En dat strengere beleid vanuit Amerika, dat kwam. Op 21 september verhoogde de Amerikaans centrale bank de rente met 75 basispunten. De recessievrees bracht een grote daling in alle ETF's in het fonds.

Hoe ver gaan de centrale banken om de inflatie terug te brengen?

Concluderend: de financiële markten worden stevig geraakt door het beleid van de centrale bankiers. Waarbij de dollar een sterke invloed heeft op de economieën van alle landen wereldwijd. De vraag blijft hoe ver de centrale banken willen gaan om de inflatie terug te brengen, naar de gewenste 2%. Tot die tijd blijven de beurzen wereldwijd volatiel (onstabiel).

Het blijft belangrijk om periodiek, zoals maandelijks, in te leggen, omdat je zo jouw beleggingsrisico spreidt. Je stapt immers op allerlei verschillende momenten in, zowel de goede als minder goede momenten. Alhoewel de momenten dit jaar overwegend minder goed waren. En niemand kan vertellen - of voorspellen - wanneer het dieptepunt bereikt is.

Wil je reageren op deze beursupdate? Mail ons gerust op: info@brightpensioen.nl.

De voordelen van Bright beleggen

  • Duurzaam

    Wij beleggen duurzaam. Dat is goed voor je rendement en voor de wereld.

  • Herbalanceren

    Wij herbalanceren. Dit kan namelijk zorgen voor stabielere groei en extra rendement.

  • Breed gespreid

    Wij beleggen breed gespreid over verschillende sectoren en regio’s. Zo spreid je het beleggingsrisico.

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
  • Image

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.