Overstappen van een andere zzp pensioen aanbieder naar BrightPensioen? Dat kan hier.

Bereken jouw jaarruimte

Als je geld opzij zet voor je pensioen, betaalt de fiscus mee. Bereken hieronder eenvoudig jouw jaarruimte en belastingvoordeel.

Image

Laat je belastingvoordeel
niet liggen…

Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Daarom mag je niet onbeperkt inleggen. Wat je maximaal kunt inleggen heet jaarruimte. Wij helpen je dit eenvoudig en snel te berekenen. We geven een indicatie van hoeveel je maximaal kunt inleggen en hoeveel je aan belasting terug kunt krijgen. Daaronder vind je onze gratis jaarruimte tool om het exact te berekenen.

Image

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2021?

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 12.837) heb je geen fiscale jaarruimte
Jouw maximale inleg in 2022
Maximale jaarruimte 2022
Max. reserveringsruimte 2022
Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte
O.b.v. reserveringsruimte

Deze berekening is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 37,07%. Bij inkomens boven de € 69.399 met een percentage van 49,50%.


Download de gratis jaarruimte tool om een exacte berekening te maken.

Wat heb je nodig voor je berekening?

 • Inkomensgegevens van vorige jaren

  Jouw inkomen uit loondienst of jouw winst uit onderneming. Deze gegevens kun je terugvinden op je jaaropgaaf of in je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt tot zeven jaar terug.

 • Factor A (pensioen opgebouwd bij werkgever)

  Heb je pensioen opgebouwd in de tweede pijler, bij een werkgever? Dan heb je een uniform pensioenoverzicht (UPO) ontvangen. Daarop staat een factor A en die heb je nodig.

  Weet je niet zeker of je pensioen hebt opgebouwd bij een werkgever? Log even in op mijnpensioenoverzicht.nl voor een overzicht. Vervolgens kun je via (het portaal van) de aanbieders die je daar ziet, je UPO met Factor A downloaden of opvragen.

 • Pensioen dat je als zzp'er of ondernemer hebt opgebouwd

  Als zzp’er kun je gebruikmaken van de oudedagsreserve, of geld storten op een lijfrente- of bankspaarrekening. Heb je dat gedaan? Zorg dat je deze bedragen bij de hand hebt.

  Niet zeker? Vraag het je boekhouder.

Pak je fiscaal voordeel
en word Bright!

 • Stap 1 - Open een rekening

  Binnen vijf minuten open je een pensioenrekening. En als je wilt krijg je er een box 3 beleggingsrekening bij.

 • Stap 2 - Kies jouw inleg

  Kies hoeveel je wilt inleggen. Onze handige tools helpen je hierbij. Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online.

 • Stap 3 - Pak je fiscaal voordeel

  De fiscus betaalt mee. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je betaalde belasting terugvragen. That’s it.

Veelgestelde vragen

 • Wat is jaarruimte?

  Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Het deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, heet de jaarruimte. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

  Er zit een grens aan de jaarruimte, omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je kunt de inkomstenbelasting die je hebt betaald over de inleg terugkrijgen, door de benutte jaarruimte in te vullen bij je belastingaangifte. Je betaalt trouwens ook geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot bij BrightPensioen.

 • Wat is reserveringsruimte?

  Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzijzetten voor je pensioen: de jaarruimte.

  De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar jouw jaarruimte niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

 • Hoe vraag ik de inkomstenbelasting terug over mijn inleg bij BrightPensioen?

  Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen of vanuit de winst uit onderneming. De belasting die je over dit bedrag betaald hebt, kun je terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar.

  Stappen tijdens het doen van je aangifte inkomstenbelasting:

  • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen en vervolgens naar Mijn Belastingdienst en log in met je DigID.
  • Ga naar Inkomstenbelasting en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
  • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
  • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder Uitgaven. Vink het vakje Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort aan.
  • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de Belastingdienst. Maar de ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…

  Nadat je de gegevens hebt ingegeven, wordt de sectie Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte.

  Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.

  Let op: de vraag “Hebt u in 20XX pensioen opgebouwd” of “Pensioenaangroei in 20XX” heeft geen betrekking op BrightPensioen. Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is, heb je voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A.

   

  Op deze pagina lees je meer over hoe je de belastingaangifte invult met betrekking op jouw pensioeninleg.

 • Waar vind ik de handleiding van de jaar- en reserveringsruimte tool?

  De handleiding voor de jaar- en reserveringsruimte tool vind je hier.

Zo werkt de jaarruimte berekening

De jaarruimte voor dit jaar wordt berekend op basis van wat je vorig jaar hebt verdiend. Het is een percentage van het bruto inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente. Dit heet de premiegrondslag.

Deze AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je straks AOW krijgt. In 2022 is deze AOW-franchise € 12.837. Over jouw inkomen boven de € 12.837 mag je 13,3% fiscaal vriendelijk opzij zetten.

Voorbeeld: Stel dat je vorig jaar € 60.000 hebt verdiend. Dan is je jaarruimte (€ 60.000 – € 12.837) * 13,3% = € 6.272,68 per jaar, oftewel  € 522,72 per maand. Dit mag je aftrekken van de inkomstenbelasting van dit jaar. De jaarruimte is in 2022 gemaximeerd op € 13.570.

NB: sommige zaken (zoals gebruik FOR, opbouw pensioen elders) hebben invloed op je jaarruimte. Gebruik onze Excel-tool voor een exacte berekening.

Zo werkt de reserveringsruimte berekening

Het berekenen van de reserveringsruimte is lastiger, omdat de percentages, grondslagen en maxima verschillen per jaar. De reserveringsruimte is gemaximeerd tot 17% van de bovengenoemde premiegrondslag. Daarnaast geldt in 2022 een maximum van € 7.587. Als je ouder bent dan 56 jaar en 4 maanden is dit maximum € 14.978.

Onze tool maakt het berekenen een stuk makkelijker. Bovendien kun je de gegevens van dit jaar volgend jaar opnieuw gebruiken.

Image

Waar we trots op zijn

 • Pensioen Pro Award voor communicatie - BrightPensioen maart 2022
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

Onze oplossing voor jou

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.