Naar blog overzicht
04 jan 2021

Bright-leden delen mee in de winst

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld
Image

Je pensioen is van jou. Wij vinden het logisch dat je daar iets over te zeggen hebt. Daarom ben je als deelnemer lid van de deelnemerscoöperatie: BrightPensioen Coöperatief UA. Samen met alle andere Bright-leden. Die coöperatie is één van de aandeelhouders van BrightPensioen.

Certificaten van aandelen

Voor (een deel van het) het inschrijfgeld krijgen deelnemers certificaten van aandelen. Op deze manier worden deelnemers voor een heel klein stukje mede-eigenaar. De eerste deelnemers van BrightPensioen kregen vijfhonderd certificaten van aandelen voor hun inschrijfgeld. Naarmate BrightPensioen groeide werd dat steeds minder.

Deze certificaten worden definitief toegekend op het moment dat je betalend lid bent en Bright langs de notaris is geweest. Bright spant zich in om dat eens per jaar te laten plaatsvinden. Sinds 2021 kunnen er echter geen nieuwe aandelen meer uitgegeven worden. Er wordt een reservering gemaakt zodat we het ‘meedelen in de winst’ in de toekomst alsnog kunnen realiseren.

Zeggenschap

Als aandeelhouder – eigenlijk certificaathouder – heb je écht iets te zeggen. Dat werkt als volgt. De deelnemerscoöperatie is een soort vereniging. En zoals bij elke vereniging, is er een jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV). Daar kunnen leden hun zegje doen. Op de ALV kun je zaken naar voren brengen, die het bestuur van de coöperatie vervolgens op de agenda kan zetten bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Als de meerderheid van de aanwezige leden het hiermee eens is natuurlijk.

Delen in de winst

Als social enterprise streven we geen winstmaximalisatie na. Winst is voor ons geen doel, maar een middel. Een middel om een maatschappelijke uitdaging op te lossen. Namelijk: ervoor zorgen dat mensen zonder pensioen daar iets aan gaan doen. Dit betekent niet dat we geen winst willen maken. We moeten zelfs winst maken, om een gezonde organisatie te zijn en blijven. Maar als we winst gaan uitkeren, dan delen de leden mee.

Wanneer is Bright winstgevend?

In 2020 schreef BrightPensioen voor het eerst zwarte cijfers. Dit betekent dat we voor het eerst meer aan lidmaatschapsgelden ontvingen, dan dat we aan kosten maakten. Een belangrijke mijlpaal in het vijfde jaar na de lancering in 2015!

Wanneer gaat Bright winst uitkeren?

Image

Dat duurt nog even. Allereerst mag er pas dividend uitgekeerd worden, als de verliezen uit het verleden zijn goed gemaakt. Daar hebben we een paar jaar voor nodig. Maar er zijn andere manieren om deelnemers te laten meedelen in de winst. Bijvoorbeeld door middel van een korting op het lidmaatschap.

De voorwaarde zal altijd zijn dat de continuïteit en solvabiliteit van BrightPensioen gewaarborgd moeten blijven. In de komende jaren zullen eventuele winsten daarom voornamelijk gaan naar het verstevigen van onze buffers, het verbeteren van onze IT-systemen en het verder laten groeien van het aantal deelnemers.