Reserveringsruimte berekenen

Als je geld opzij zet voor je pensioen, betaalt de fiscus mee. Bereken hier snel en eenvoudig jouw inleg en belastingvoordeel.

Image

Laat je belastingvoordeel niet liggen

Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Daarom mag je niet onbeperkt inleggen voor je pensioen. Wat je maximaal kunt inleggen heet jaarruimte. Wij helpen je dit eenvoudig en snel te berekenen. We geven een indicatie van hoeveel je maximaal kunt inleggen en hoeveel je aan belasting terug kunt krijgen. Daaronder vind je onze gratis jaarruimte tool om het exact te berekenen.

Image

Wat heb je nodig voor je berekening?

 • Jouw inkomensgegevens van vorige jaren

  Jouw inkomen uit loondienst of – als je zzp’er was – jouw winst uit onderneming van de afgelopen zeven jaar. Deze gegevens kun je terugvinden op je jaaropgaaf of in je aangifte inkomstenbelasting.

 • Factor A (pensioen opgebouwd bij werkever)

  Heb je de afgelopen zeven jaar pensioen opgebouwd bij een werkgever? Dan heb daarvan je een uniform pensioenoverzicht ontvangen. Daarop staat een factor A en die heb je nodig, voor elk jaar dat je pensioen hebt opgebouwd.

  Weet je dit niet zeker? Log dan even in op mijnpensioenoverzicht.nl.

 • Pensioen dat je als zzp' er of ondernemer hebt opgebouwd.

  Als zzp’er kun je gebruik maken van de oudedagsreserve, of geld storten op een lijfrente- of bankspaarrekening. Heb je dat de afgelopen zeven jaar één of meerdere jaren gedaan? Zorg dat je deze bedragen bij de hand hebt.

  Weet je dit niet zeker? Vraag het je boekhouder.

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?

  Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je inkomen (winst uit onderneming of salaris) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten, wordt je jaarruimte genoemd.

  De niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte.

 • Wat is jaarruimte?

  Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Het deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen, heet de jaarruimte. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

  Er zit een grens aan de jaarruimte, omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je kunt de inkomstenbelasting die je hebt betaald over de inleg terugkrijgen, door de benutte jaarruimte in te vullen bij je belastingaangifte. Je betaalt trouwens ook geen vermogensrendementsheffing over je pensioenpot bij BrightPensioen.

 • Wat is reserveringsruimte?

  Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzijzetten voor je pensioen: de jaarruimte.

  De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar jouw jaarruimte niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten. Met de slimme jaarruimte tool van BrightPensioen kun je dit berekenen.

 • Hoe vraag ik de inkomstenbelasting terug over mijn inleg bij BrightPensioen?

  Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen of vanuit de winst uit onderneming. De belasting die je over dit bedrag betaald hebt, kun je terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar.

  Stappen tijdens het doen van je aangifte inkomstenbelasting:

  • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen en vervolgens naar Mijn Belastingdienst en log in met je DigID.
  • Ga naar Inkomstenbelasting en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
  • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
  • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder Uitgaven. Vink het vakje Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort aan.
  • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de Belastingdienst. Maar de ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…

  Nadat je de gegevens hebt ingegeven, wordt de sectie Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte.

  Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.

  Let op: de vraag “Hebt u in 20XX pensioen opgebouwd” of “Pensioenaangroei in 20XX” heeft geen betrekking op BrightPensioen. Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is, heb je voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A.

 • Hoe bepaal ik op welke jaren van de jaar- en reserveringsruimte mijn inleg van toepassing is? En hoe specificeer ik dit?

  Allereerst even de definities van deze twee termen. De jaarruimte geeft aan hoeveel je dit jaar fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar.

  Dan nu het antwoord op de vraag. Als je dit jaar begint met inleggen, dan kun zelf kiezen of je de inleg wilt gebruiken om je jaarruimte, of je reserveringsruimte te benutten. Deze keuze maak je bij de aangifte inkomstenbelasting voor het betreffende kalenderjaar. De inleg in het kalenderjaar 2020 geef je dus aan bij de aangifte inkomstenbelasting 2020 die je in het voorjaar van 2021 doet (of via een voorlopige teruggave). Bij de aangifte dien je aan te geven hoeveel je van je jaarruimte van dit jaar wilt gebruiken. En hoeveel reserveringsruimte je van de afgelopen zeven jaar wilt gebruiken.

  Handig om te weten: Het is slim om eerst de oudste reserveringsruimte te gebruiken, omdat deze anders vervalt per het volgende kalenderjaar.

 • Wat als ik meer dan de jaar- en reserveringsruimte heb ingelegd?

  Als je méér dan de voor jou geldende jaarruimte en reserveringsruimte inlegt in een bepaald jaar, dan kun je het teveel ingelegde deel niet aftrekken van je inkomstenbelasting.

  De Belastingdienst staat een extra inleg van maximaal € 2.269 aan niet-afgetrokken lijfrentepremies of -stortingen per jaar toe, waarover je in de uitkeringsfase niet nogmaals de inkomstenbelasting betaalt. Dit maximum bedrag van € 2.269 extra geldt voor alle lijfrenteverzekeringen en bancaire lijfrenten (lijfrentespaarrekeningen of lijfrentebeleggingsrechten) samen.

  Om hiervan gebruik te maken, moet je een Verklaring niet-afgetrokken premies (ook wel “saldoverklaring”) aanvragen bij de Belastingdienst.

  Let op! Leg je nog meer in dan je jaar- en reserveringsruimte plus deze € 2.269 in een jaar, dan is er nog een optie om de verklaring geruisloze terugstorting aan te vragen. Ook dit doe je bij de Belastingdienst.

Hoe wordt de reserveringsruimte berekend?

De reserveringsruimte bestaat uit de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar. Deze is wel gemaximeerd. De reserveringsruimte mag niet meer bedragen dan 17% van de zogenoemde premiegrondslag. Daarnaast geldt in 2021 een maximum van € 7.489. Als je ouder bent dan 56 jaar en 4 maanden is dit maximum € 14.785.

Wat je aan lijfrente stort, wordt weggestreept tegenover je oudste, nog ongebruikte jaarruimte. Vaak hebben mensen daardoor meer fiscale ruimte dan ze (op basis van alleen de jaarruimteberekening) denken.

Het berekenen van de reserveringsruimte is lastig, omdat de percentages, grondslagen en maxima verschillen per jaar. Met de Excel-tool van BrightPensioen is het berekenen gelukkig een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens van dit jaar volgend jaar opnieuw gebruiken.

Pak je fiscaal voordeel
en word Bright!

 • Stap 1 - Open een rekening

  Binnen vijf minuten geregeld.

 • Stap 2 - Kies hoe je wilt bijdragen

  Kies hoeveel je wilt inleggen. Onze handige tools helpen je hierbij. Je kunt deze inleg elke maand simpel en online aanpassen.

 • Stap 3 - Pak je fiscaal voordeel

  De fiscus betaalt mee. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is je betaalde belasting terugvragen. That’s it.

Onze oplossing voor jou

Waar we trots op zijn

 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.