Reserveringsruimte berekenen

Als je geld opzij zet voor je pensioen betaalt de fiscus mee. Bereken hier snel en eenvoudig jouw inleg en belastingvoordeel.

Image

Laat je belastingvoordeel
niet liggen voor 2019

Als je investeert in je pensioen wordt je beloond met belastingvoordeel. Daarom mag je niet onbeperkt inleggen voor je pensioen. Wat je maximaal kunt inleggen heet jaarruimte. Wij helpen je dit eenvoudig en snel te berekenen. We geven een indicatie van hoeveel je maximaal kunt inleggen en hoeveel je aan belasting terug kunt krijgen. Daaronder vind je onze gratis jaarruimte tool om het exact te berekenen.

Image

Wat heb je nodig voor je berekening?

 • Jouw inkomensgegevens van vorige jaren

  Jouw inkomen uit loondienst of – als je zzp’ er was – jouw winst uit onderneming van de afgelopen zeven jaar. Deze gegevens kun je terugvinden op je jaaropgaaf of in je aangifte inkomstenbelasting.

 • Factor A (pensioen opgebouwd bij werkever)

  Heb je de afgelopen 7 jaar pensioen opgebouwd bij een werkgever? Dan heb daarvan je een uniform pensioenoverzicht ontvangen. Daarop staat een factor A en die heb je nodig, voor elk jaar dat je pensioen hebt opgebouwd.

  Weet je dit niet zeker? Log dan even in op mijnpensioenoverzicht.nl.

 • Pensioen dat je als zzp' er of ondernemer hebt opgebouwd.

  Als zzp’ er kun je gebruik maken van de oudedagsreserve, of geld storten op een lijfrente- of bankspaarrekening. Heb je dat de afgelopen 7 jaar één of meerdere jarengedaan? Zorg dat je deze bedragen bij de hand hebt.

  Weet je dit niet zeker? Vraag het je boekhouder.

Bereken je jaarruimte en reserveringsruimte

Hoe hoog was je inkomen in 2019?

Bij een inkomen van minder dan de AOW franchise (€12.472) heb je geen fiscale jaarruimte
Jouw maximale inleg in 2020
Max. jaarruimte 2020
Max. reserveringsruimte 2020
Indicatieve belastingteruggave
Max. jaarruimte 2020
Max. reserveringsruimte 2020

Deze berekening is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 37,35%. Bij inkomens boven de € 68.507 met een percentage van 49,50%.


Wil je de exacte berekening maken? Download dan onze gratis jaarruimte tool.

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?

  Via deze pagina krijg je een indicatie van jouw jaarruimte. Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je inkomen (winst uit onderneming) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten wordt je jaarruimte genoemd. De jaarruimte voor 2019 is 13,3% van de premiegrondslag (2018: 13,3%). De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise (2019: € 12.275, 2018: € 12.129). De AOW-franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioenpremie betaalt omdat je AOW krijgt. De maximale jaarruimte bedraagt in 2019 € 12.678 (2018: € 12.529).

  Een deel van de niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte. Deze bedraagt 17% van de premiegrondslag en is in 2019 gemaximeerd op € 7.254 (2018: € 7.167) per jaar of – als je op 1 januari ouder bent dan 56 en 4 maanden – € 14.322 (2018: € 14.152). Dit bedrag mag je naast je jaarruimte extra storten voor je pensioen. Benieuwd wat jouw jaar- en reserveringsruimte voor dit jaar en/of voorgaande jaren is? Download onze handige tool!

 • Wat is jaarruimte?

  Als je investeert in je pensioen word je beloond met belastingvoordeel. Het deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen heet de jaarruimte.

  Er zit een grens aan de jaarruimte omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je kunt de inkomstenbelasting die je hebt betaald over de inleg terugkrijgen door de benutte jaarruimte in te vullen bij je belastingaangifte. Je betaalt hier tevens geen vermogensrendementsheffing over.

  Relevante links:

 • Wat is reserveringsruimte?

  Elk jaar mag je een deel van je inkomen fiscaal vriendelijk opzijzetten voor je pensioen: de jaarruimte.
  De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar. Als je in de afgelopen zeven jaar jouw jaarruimte niet benut hebt, dan mag je een deel hiervan alsnog bovenop jouw jaarruimte van dit jaar storten.

  Bereken je jaar- en reserveringsruimte.
  Bekijk het opgenomen webinar waarin we uitleggen hoe jaarruimte en reserveringsruimte precies werkt en waarin we de tool demonstreren.
  Bekijk onze jaarruimte webinar.

 • Hoe vraag ik de inkomstenbelasting terug over mijn inleg bij BrightPensioen?

  Je legt bij BrightPensioen een bedrag in vanuit je inkomen of vanuit de winst uit onderneming. De belasting die je over dit bedrag betaald hebt kun je terugvragen middels de aangifte inkomstenbelasting. Standaard is dat eens per jaar. Het is ook mogelijk de belastingteruggave maandelijks aan te vragen.

  • Ga naar de site van de Belastingdienst, ga naar Inloggen op Mijn Belastingdienst” en log in met jouw DigID.
  • Ga naar “Inkomstenbelasting” en selecteer het jaar waarin de inleg bij BrightPensioen heeft plaatsgevonden.
  • Open de aangifte inkomstenbelasting (of het verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting).
  • De inleg voor BrightPensioen vul je in onder “Uitgaven“. Vink het vakje “Uitgaven voor lijfrente. Alleen bij een pensioentekort” aan.

  • Vul hier vervolgens jouw rekeningnummer en inleg bij BrightPensioen in. In principe moeten deze al ingevuld zijn door de belastingdienst. De ervaring leert dat dit niet bij iedereen het geval is…


  Nadat je de gegevens hebt ingegeven wordt de sectie ‘Jaarruimte en niet-gebruikte jaarruimte vorige jaren’ geopend. Hier wordt gecontroleerd of de hierboven opgegeven inleg past binnen de jaar- en reserveringsruimte.
  Let op: de vraag ‘Hebt u in 2017 pensioen opgebouwd’ heeft geen betrekking op BrightPensioen.
  Deze vraag heeft betrekking op pensioen dat eventueel bij een werkgever is opgebouwd via de tweede pijler. Als dit het geval is heb je op voor dat jaar een Uniform Pensioenoverzicht ontvangen en daarop staat een factor A.

  Wil je voor het komend jaar een voorlopige aanslag aanvragen en het belastingvoordeel maandelijks ontvangen? Bekijk dan deze beschrijving.

 • Hoe bepaal ik op welke jaren van de jaar- en reserveringsruimte mijn inleg van toepassing is? Hoe en aan wie specificeer ik dit?

  De inleg die je doet op je pensioenrekening dient binnen de jaar- en reserveringsruimte te vallen, anders kun je geen gebruik maken van alle fiscale voordelen.
  De jaarruimte kun je inleggen gedurende het jaar of ineens aan het eind van het jaar. Let hierbij op het voordeel van gespreid inleggen. Zodra je de inleg hebt gedaan geef je dit aan bij de aangifte inkomstenbelasting voor dat betreffende kalenderjaar. De inleg in het kalenderjaar 2018 geef je dus aan bij de aangifte inkomstenbelasting 2018 die je in het voorjaar van 2019 doet (of via een voorlopige teruggave). In deze FAQ geven we daar tips voor.
  Bij de aangifte dien je per jaar aan te geven hoeveel jaarruimte (of reserveringsruimte) je wilt gebruiken. Hiervoor kun je het best eerst de oudste reserveringsruimte gebruiken, omdat deze vervalt na 7 jaar. Via onze jaarruimtetool kun je berekenen hoeveel jaar- en reserveringsruimte je hebt.

 • Wat als ik meer dan de jaar-en reserveringsruimte heb ingelegd?

  Als je méér dan de voor jou geldende jaar- en reserveringsruimte inlegt in een bepaald jaar, dan kun je het teveel ingelegde deel niet aftrekken van je inkomstenbelasting. Mocht dit het geval zijn, neem dan contact op met de klantenservice van BrightPensioen voor 1 april.
  De Belastingdienst staat echter een extra inleg van maximaal € 2.269 aan niet-afgetrokken lijfrentepremies of -stortingen per jaar toe, waarover in de uitkeringsfase niet nogmaals inkomstenbelasting dient te worden betaald. Dit maximum bedrag van € 2.269 extra geldt voor alle lijfrenteverzekeringen en bancaire lijfrenten (lijfrentespaarrekeningen of lijfrentebeleggingsrechten) samen. Om hiervan gebruik te maken moet je een Verklaring niet-afgetrokken premies’ (ook wel ‘Saldoverklaring’ genoemd) aanvragen bij de Belastingdienst. Lees hier hoe je zo’n verklaring aanvraagt.
  Let op: Leg je nóg meer in dan je jaar- en reserveringsruimte plus deze € 2.269 in een jaar, dan betaal je over het deel daarboven inkomstenbelasting over zowel de ingelegde premie als de aangekochte uitkering. Hierdoor benadeel je jezelf dus.

Hoe wordt de reserveringsruimte berekend?

De reserveringsruimte bestaat uit de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen. Deze is echter gemaximeerd. De reserveringsruimte mag niet meer bedragen dan 17% van de zogenoemde premiegrondslag. Daarnaast geldt een maximum van € 7.254. Als je ouder bent dan 56 jaar en 4 maanden is dit maximum € 14.322.

Wat je aan lijfrente stort, wordt weggestreept tegenover je oudste, nog ongebruikte jaarruimte. Vaak hebben mensen daardoor meer fiscale ruimte dan ze (op basis van alleen de jaarruimteberekening) denken.

Het berekenen van de reserveringsruimte is lastig omdat de percentages, grondslagen en maxima verschillen per jaar. Met de Excel tool van BrightPensioen is het berekenen echter een fluitje van een cent. Bovendien kun je de gegevens van dit jaar volgend jaar opnieuw gebruiken.

Pak je fiscaal voordeel
en word Bright!

 • Stap 1 - Open een rekening

  Binnen 5 minuten geregeld. De deadline om nog dit jaar van dit belastingvoordeel gebruikt te maken verstrijkt op 31 december.

 • Stap 2 - Kies hoe je wilt bijdragen

  Kies hoeveel je wilt inleggen. Onze handige tools helpen je hierbij. Je kunt deze inleg elke maand aanpassen. Makkelijk en online.

 • Stap 3 - Pak je fiscaal voordeel

  De fiscus betaalt mee. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je betaalde belasting terugvragen. That’s it.

Onze oplossing voor jou

Waar we trots op zijn

 • Image
 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online meteen een rekening.

 • Start met inleggen

  We beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je je geld laten uitkeren.