Naar blog overzicht
11 apr 2022

Waarom het slim is om je als millennial nu al bezig te houden met pensioen

Afbeelding van Kelly Simaela Geschreven door Kelly Simaela

Je hebt geen idee hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. En eigenlijk weet je ook niet precies hoe ‘pensioen’ werkt. Als millennial (1980-2000) moet je naar schatting tot ongeveer je zeventigste doorwerken. Dus waarom zou je er nu al mee bezig zijn? Jouw pensioen lijkt een zorg voor later. Maar dat is het verre van. We zetten zes redenen op een rijtje waarom het slim is om als millennial, je pensioen nu al goed te regelen.

1. De pensioenleeftijd blijft stijgen

Hoe ouder we met z’n allen worden, hoe hoger de pensioenleeftijd wordt. Deze is namelijk gekoppeld aan onze levensverwachting. De kans is dus groot dat jij steeds later een AOW-uitkering krijgt. Volgens de rekentool van de SVB is de verwachte AOW-leeftijd van een 35-jarige op dit moment 69 jaar. Je moet dus nog een behoorlijk tijdje doorwerken, voordat je een AOW-uitkering krijgt. En die AOW is overigens ook geen vetpot. Wil je dus een beetje inkomen hebben als je met pensioen gaat? Of misschien wel eerder met pensioen gaan? Dan moet je op tijd starten met iets te regelen.

2. Nederland vergrijst en millennials betalen steeds meer

Nog een ander belangrijk ding over de AOW… Het is maar de vraag of deze straks nog in de huidige vorm bestaat. Dat zit zo. Alle werkenden betalen via belasting voor de AOW-uitkering van de gepensioneerden. En door de naoorlogse babyboomgeneratie, is de verhouding tussen werkenden en AOW’ers uit balans geraakt. Oftewel: een steeds kleinere groep werkenden moeten de AOW-premies betalen voor een steeds groter wordende groep AOW’ers. Door op tijd ook zelf iets te regelen, zorg je voor meer zekerheid voor jouw toekomst.

3. Ook een klassiek pensioenfonds biedt geen zekerheid

Om pensioen uit te kunnen keren moeten pensioenfondsen genoeg geld in kas hebben. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat je als gepensioneerde minder pensioen ontvangt dan je verwacht had of nodig hebt. De pensioenen zijn ook al een aantal jaren niet gecorrigeerd voor de inflatie. En er is zelfs al gekort – dat is het verlagen van pensioenuitkeringen – door sommige pensioenfondsen. Lang verhaal kort: de zekerheid van ‘genoeg pensioen’ bestaat ook niet als je pensioen opbouwt bij een ‘klassiek’ pensioenfonds.

Heb jij trouwens zelf de keuze bij welke partij je pensioen gaat opbouwen? Bijvoorbeeld omdat jouw werkgever jou daar vrij in laat? Of omdat je zzp’er of ondernemer bent? Dan heb je de mogelijkheid om individueel aanvullend pensioen – zoals bij BrightPensioen – op te bouwen. In dat geval bouw je een eigen, individuele pensioenpot op voor later.

4. Een (pensioen)gat in je hand

Zet je niets (aanvullend) opzij voor je pensioen? Dan heb je waarschijnlijk net iets meer te besteden dan iemand met hetzelfde inkomen die wel pensioen opbouwt. Meer geld, meer spenden! Maar waarschijnlijk ook: een groter pensioengat. Je bouwt ‘te weinig’ op om later relaxed te kunnen leven. Maak daarom een pensioenberekening en voorkom dat jouw pensioengat groter wordt. Of überhaupt ontstaat.

5. Pensioenen stijgen niet (automatisch) mee met de inflatie

Een veelbesproken onderwerp dit jaar: inflatie. Na jarenlang laag te zijn geweest is deze recent flink gestegen. In maart dit jaar naar 9,7%, volgens het CBS. Simpel gezegd betekent dit dat het leven in maart dit jaar bijna 10% duurder was dan in maart 2021. En dat voel je in je portemonnee. Pensioenen stijgen niet altijd automatisch mee met de inflatie. Ze worden ‘niet geïndexeerd’ heet dat in pensioenlingo. Houdt daarom ook rekening met inflatie als je pensioenberekeningen maakt. Voor de langjarige inflatie moet je normaliter rekening houden met 2% per jaar.

6. Jouw pensioen uitstellen ‘kost’ je duizenden euro’s

Pensioen is misschien wel hét favoriete uitstel onderwerp van Nederlanders. Het is wel belangrijk maar het voelt niet urgent. En dat kan je behoorlijk duur komen te staan. Hoe later je begint met opbouwen, hoe meer je moet inleggen om voldoende pensioen op te bouwen. Dit heeft vooral te maken met het rendement op rendement effect. Bereken met onze rekentool hoeveel pensioen het jou scheelt als je een paar jaartjes uitstelt.

Conclusie: kom niet voor verrassingen te staan

Best slim om als millennial even stil te staan bij je pensioen dus! Ook al ligt het nog ver in de toekomst. Als jouw werkgever iets voor jou regelt, check dan op mijnpensioenoverzicht.nl hoeveel dat naar verwachting oplevert. Zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Als je zelf jouw pensioen moet regelen, oriënteer je dan goed op de mogelijkheden. Je bent natuurlijk ook welkom bij BrightPensioen! Schuif aan bij ons slimme pensioen webinar of download ons whitepaper: Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
  • Image