Naar blog overzicht
14 dec 2018

Waarom steeds minder werkgevers voor traditioneel pensioen kiezen

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Vandaag in dagblad Trouw. 856.000 werknemers – vier keer zoveel als de overheid dacht – bouwt geen pensioen op bij hun werkgever. Maar liefst 29% van alle bedrijven biedt geen pensioenregeling aan. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Als belangrijke redenen worden genoemd de kosten, de administratieve rompslomp en een gebrek aan vertrouwen in pensioenregelingen. In EenVandaag mocht Vandebron vertellen op welke innovatieve manier zij het opgelost hebben.

Te duur

Ons verbaasde deze cijfers niet. Jonge bedrijven die voor het eerst met het pensioenvraagstuk te maken krijgen, hebben geen zin in zware verplichtingen. De kosten zijn van een pensioenregeling zijn  – onder andere vanwege strengere regelgeving – alleen maar toegenomen. Bovendien moeten deze regelingen steeds weer aangepast worden, want nog meer kosten betekent. Voor een bedrijf met weinig medewerkers staan die kosten niet meer in verhouding tot de premie die ze voor hun medewerkers betalen. Dat geld geven ze liever aan de medewerker zelf.

Niet passend bij veranderende arbeidsmarkt

Traditionele, collectieve pensioenregeling sluiten steeds minder aan bij de huidige arbeidsmarkt. Die is veel flexibeler geworden. Mensen wisselen vaker van baan of worden een poosje zzp’er. Die mensen willen liever een eigen pensioenrekening die niet verandert als ze van werk veranderen. Zij willen zelf bepalen of zij pensioen willen opbouwen en hoeveel. Het liefst met zoveel mogelijk flexibiliteit. Werkgevers die voor Bright kiezen spelen hierop in door pensioen te faciliteren in plaats van een collectieve regeling aan te bieden.

Niet flexibel genoeg

Steeds meer bedrijven willen dat medewerkers zelf kunnen bepalen of en hoeveel ze willen inleggen voor hun pensioen. En ze willen het ook niet iedereen verplichten. Dat is niet mogelijk met een traditionele pensioenregeling in de tweede pijler. Terwijl de derde pijler dit wél mogelijk maakt.