Overstappen van zzp pensioen aanbieder? Dat kan hier >

1 maart 2022

Wat vul ik waar in bij de aangifte inkomstenbelasting 2021?

Leuker kunnen ook wij het niet maken… maar wel makkelijker! In deze blog leggen we je uit hoe je de aangifte inkomstenbelasting invult met jouw inleg bij BrightPensioen. Pak jouw jaaroverzicht(en) erbij en dan kun je aan de slag. Deze vind je in de online portal.

Ben je zzp’er en wil je meer tips over de aangifte in het algemeen? Lees dan ook onze blog met drie onmisbare belastingaangifte tips voor zzp’ers en ondernemers.

Let op! Controleer alle bedragen goed…

Wij geven trouw ieder jaar de inleg op jouw pensioenrekening door aan de Belastingdienst, zodat zij deze alvast voor je kunnen invullen. Helaas gaat dit niet altijd goed. Daarnaast wordt het vermogen op jouw vrije beleggingsrekening (mocht je die hebben) vanaf dit jaar niet meer standaard ingevuld door de Belastingdienst. Check de bedragen dus goed en vul deze eventueel aan!

Zo doe je aangifte inkomstenbelasting 2021

De eerste stap is natuurlijk; het openen van jouw belastingaangifte.

Belangrijk om te weten: geen Factor A!

Allereerst is het even belangrijk om te weten dat waar er op de aangifte “pensioen”, “Factor A” of “pensioenaangroei” staat, dit géén betrekking heeft op BrightPensioen. Factor A gaat over werkgeverspensioen via een pensioenfonds en niet over lijfrente  (hier een uitleg van de Factor A en pensioenaangroei).

Voor het doen van je aangifte met betrekking tot jouw pensioen bij Bright, klik je op “Uitgaven” en kies je voor “Uitgave voor lijfrente, alleen bij pensioen tekort”.

Image

 

Als het goed is staan er al gegevens ingevuld. Check deze bedragen goed en houd jouw jaaroverzicht ernaast. Staat er niks ingevuld? Dan vul je het rekeningnummer van je pensioenrekening in en het bedrag dat je in 2021 op je Bright pensioenrekening hebt gestort. Deze informatie vind je in het jaaroverzicht (via de online portal).

Image

Wanneer je alles hebt ingevuld, krijg je onderstaand scherm.

Let op! Bij de vraag: “hebt u in 2020 pensioen opgebouwd?”, vul je niet het pensioen in wat je hebt opgebouwd bij Bright. Dit heeft namelijk betrekking op pensioen dat je eventueel hebt opgebouwd bij een werkgever (tweede pijler).

Image

*bij het eerste punt “Nee” invullen indien je geen ondernemer was in 2020.

Wanneer je vorig jaar – naast je jaarruimte – ook reserveringsruimte hebt gebruikt, vul je dat op onderstaande manier in.

Heb je de Excel jaarruimte tool van Bright gebruikt? Dan staan die gegevens daar per jaar aangegeven en kun je deze per jaar overnemen.

Image

Als je alle jaren hebt ingevuld, kun je het ‘pensioengedeelte’ afvinken en kun je door met de rest van je aangifte. Succes!

Heb je ook een beleggingsrekening (box 3 rekening) bij Bright?

Het vermogen op jouw beleggingsrekening geef je ook door bij de belastingaangifte. Het jaaroverzicht van deze rekening vind je in de online portal. In de aangifte inkomstenbelasting klik je bij “Bankrekeningen en andere bezittingen” (ook) “beleggingen” aan. Vervolgens kun je onder dat kopje (“beleggingen”) het vermogen op jouw beleggingsrekening op 1 januari 2021 bij Bright doorgeven. Deze informatie vind je in het jaaroverzicht van jouw beleggingsrekening (via de online portal).

Image

Vergeet je certificaten van aandelen niet door te geven!

Ieder Bright-lid ontvangt bij het inschrijven certificaten van aandelen. Deze tellen mee voor je box 3 vermogen. Deze geef je dus ook door bij de aangifte inkomstenbelasting bij “Bankrekeningen en andere bezittingen”, mits je voor 1-1-2021 lid was (anders telt het pas mee vanaf de volgende aangifte). De waarde van de certificaten (het bedrag dat je doorgeeft) is het bedrag dat je destijds hebt betaald voor de aanmelding (€ 100). Dit hoef je alleen in te vullen als je “ja” ingevuld hebt bij de vraag “Waren deze bezittingen op 1 januari 2021 in totaal meer waard dan € 31.340?” 

Image

Kom je er niet uit? Bel, mail of chat gerust met ons.