Waarin verschilt BrightPensioen van Brand New Day?

Op deze pagina de verschillen tussen BrightPensioen en de zzp-pensioenaanbieder waarmee we het vaakst vergeleken worden: Brand New Day.

Image

De prijsvechter vs. de challenger

In 2010 verscheen prijsvechter Brand New Day op de pensioenmarkt. Ze daagden de bestaande spelers op de markt uit door een lager percentage te rekenen dan gebruikelijk. Andere aanbieders hebben daarna hun prijs verlaagd.

Vijf jaar later werd BrightPensioen gelanceerd. Waar Brand New Day de goedkoopste wil zijn, wil BrightPensioen de beste zijn. En we willen het pensioen en financiële stelsel veranderen. Als challenger stellen wij het gebruikelijke verdienmodel in de financiële wereld ter discussie.

De belangrijkste verschillen

 • Ander verdienmodel

  Brand New Day – en alle andere financiële instellingen – verdienen geld door een percentage van het geld (pensioen) van de klant in te houden.

  BrightPensioen verdient uitsluitend geld aan een lidmaatschap. Zo blijft je pensioen waar het hoort; in je eigen zak. En we beleggen als eerste aanbieder het geld van leden tegen kostprijs.

 • Leden zijn mede-eigenaar

  Bij BrightPensioen hebben we geen klanten, maar leden. Als lid van de deelnemerscoöperatie word je mede-eigenaar van Bright. Leden praten mee over onze plannen. Bijvoorbeeld over onze duurzame koers. En als we winst gaan uitkeren, delen leden mee.

 • Bright belegt duurzamer

  BrightPensioen belegt volledig duurzaam. Zowel de aandelen als de obligaties. Daarnaast bevat de portefeuille groene obligaties. Brand New Day belegt maar ten dele duurzaam en gaat minder ver op gebied van duurzaamheid.

 • Sociale onderneming

  BrightPensioen is een social enterprise. Wij streven geen winstmaximalisatie na. Het is gewoon niet mogelijk om maximaal pensioen én maximale winst na te streven. Winst is een middel om onze maatschappelijke missie te bereiken: de beste pensioenoplossing bieden voor mensen zonder pensioen. En om het financiële en pensioenstelsel te veranderen.

 • Een extra beleggingsrekening

  Je krijgt voor het lidmaatschap bij Bright zowel een pensioenrekening als een extra (Box3) beleggingsrekening. Bijvoorbeeld voor een tussenpensioen.

 • Onderling AO risico delen

  Bright-leden delen via SharePeople het risico op arbeidsongeschiktheid met andere Bright-leden. Dat doen ze voor een periode van twee jaar. En omdat Bright-leden heel gezond blijken, is dat erg voordelig.

 • De Bright Academy

  De beste pensioenvoorziening – naast Bright – is investeren in jezelf. Zo lang je werk doet waar je energie van krijgt, wíl je helemaal niet met pensioen. En als je jezelf blijft ontwikkelen, dan blijft het ook leuk. Met de Bright Academy helpen Bright-leden elkaar. Met gratis webinars bijvoorbeeld.

 • Verschillen in beleggen

  Bij Brand New Day mag je zelf je portefeuille samenstellen, zelf je risicoprofiel aanpassen en moet je zelf je portefeuille herbalanceren.

  Bij Bright valt er minder te kiezen. Het risicoprofiel is automatisch afgestemd op je leeftijd, we herbalanceren maandelijks de portefeuille voor je (zonder hiervoor kosten te hoeven maken) en we bouwen het risico automatisch af.

  Dit gebeurt bij Bright in 120 maandelijkse stappen. Want: hoe kleiner de stappen, hoe beter je het risico spreidt. Bij Brand New Day gebeurt dit in 10 jaarlijkse stappen.

Wij van WC-eend

Nee, wij zijn niet onpartijdig. En ‘wij van WC-eend’ hebben natuurlijk een voorkeur voor WC-eend. Maar kies vooral de aanbieder waar jij je het prettigst bij voelt. Is dat Bright? Dan ben je van harte welkom bij de club!

Of vraag het onze leden!