Naar blog overzicht
01 mrt 2023

Vergelijking rendementen BrightPensioen met andere vermogensbeheerders

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

Image

Afgelopen jaar was het slechtste beleggingsjaar sinds de start – februari 2015 – van BrightPensioen. Maar niet alleen voor ons was het een slecht beleggingsjaar… Hoe doen wij het ten opzichte van andere beleggers?

Om daar iets over te kunnen zeggen, kunnen we kijken naar een tweetal indices van de rendementen van professionele vermogensbeheerders in Nederland. De ene is de PRO-NL index. Deze is gebaseerd op de data van vergelijksplatform Finner. De andere is de VBR-index, gebaseerd op de data van vergelijker vermogensbeheer.nl.

Beleggingsresultaten

Van de afgelopen zeven (volledige) jaren waarin BrightPensioen operationeel was, presteerde het Bright LifeCycle Fonds (BLCF) vijf jaar beter dan gemiddeld en in 2017 en 2022 minder dan gemiddeld.

Image

Deze jaren bij elkaar genomen kwam Bright gemiddeld uit op 4,6%, tegenover respectievelijk 3,2% en 3,3% bij de Pro-NL en de VBR index. Hieronder de rendementen van het Bright LifeCycle Fonds (BLCF) en het verschil tov de Pro-NL index. Deze laatste telt meer vermogensbeheerders en valideert de data.

BLCF Pro-NL index VBR index
2016 11,0% (+5,7%) 5,3% 5,3%
2017 3,5% (-1,3%) 4,8% 4,9%
2018 -3,3% (+2,4%) -5,5% -5,5%
2019 17,5% (+2,4%)  15,8% 15,8%
2020 5,3% (+2,9%)  3,2% 3,1%
2021 13,2% (+1,6%)  12,3% 12,7%
2022 -15,3% (- 1,7%) -13,6% -13,3%
Gemiddeld 4,6% (+1,4%) 3,2% 3,3%

NB: BrightPensioen is begonnen op 6 februari 2015. Vandaar dat we dat jaar niet mee kunnen nemen in de vergelijking. En die eerste 5 weken maken heel veel uit. De MSCI World Index bijvoorbeeld, maakte tussen 2 januari 2015 en 6 februari 2015 een rendement van ruim 18%.

Redenen voor verschillen

Vergelijken van rendementen is om verschillende redenen lastig. Er kunnen diverse redenen voor verschillen zijn. We lichten er een paar toe.

 • Wel of niet duurzaam
  Alhoewel de meeste onderzoeken aangeven dat duurzaam beleggen op de lange termijn waarschijnlijk (ook) positief uitpakt voor je rendement, kan dat per jaar verschillen. Zo deden de duurzame beleggingen het in 2022 beduidend minder goed dan de niet-duurzame beleggingen. Dat kwam doordat fossiele beleggingen – vanwege de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne – het goed deden. Uiteraard geen reden om van onze duurzame koers af te wijken, maar het was wel nadelig voor de rendementen.
 • Valutakoersen
  Een deel van onze beleggingen is in dollars. Daardoor heeft de dollar/eurokoers effect op de rendementen. Deze verschillen waren in 2016 gunstig en daarom presteerde ons fonds dat jaar 6% beter dan gemiddeld. Vervolgens sloegen de koersen in 2017 de andere kant op, waardoor Bright 1,5% minder presteerde dan gemiddeld. Voor de techneuten onder de lezers: dit is hoe we het valutarisico beperken.
 • Risicoprofiel
  Een neutraal profiel kan variëren van 60% aandelen en 40% obligaties (zoals bij Bright), tot 60% obligaties en 40% aandelen. Beide vallen onder een neutraal profiel, waarbij de eerste uiteraard een stuk offensiever is dan de tweede. Bright zit met 60/40 dus ’tegen offensief aan’. Een reden voor deze samenstelling is dat met dit profiel het maximale effect van herbalanceren behaald kan worden.
 • Kosten/verdienmodel 
  Elke vermogensbeheerder of beleggingsinstelling in Nederland verdient geld door een percentage van je inleg en belegd vermogen af te romen. Dat gaat ten koste van je rendement. Bright is de enige die een vaste vergoeding rekent. Dat is tevens de reden dat bovengenoemde Bright-rendementen afwijken van de rendementen op onze rendementenpagina. Omdat de vergelijkingswebsites ons lidmaatschap in de rendementen verrekenen. Hier de uitgebreide uitleg daarover.
 • Passief vs. actief
  In de beide indices zijn zowel partijen die actief beleggen als partijen die passief beleggen opgenomen. BrightPensioen belegt passief. Ook wel indexbeleggen genoemd. En alhoewel de wetenschappelijke consensus is dat op de lange termijn, passief beleggen meer oplevert dan actief, zijn er ook jaren dat actieve beleggers het beter doen dan passieve beleggers.

Als gezegd: vergelijken is lastig. Maar we snappen dat mensen een referentie zoeken. Daarom plaatsten we deze blog.