24 oktober 2019

Het voorstel van staatssecretaris Menno Snel om vanaf 2022 beleggers zwaarder te belasten, gaat ook de ZZP’er aan die zelf pensioenvermogen opbouwen via Box 3. BrightPensioen onderzocht dat 750.000 ZZP’ers niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden.

,,Box 3 is ook niet bedoeld voor pensioen,’’ zegt Sjaak Zonneveld van BrightPensioen. ,,Hiervoor geldt Pijler 3 van ons pensioenstelsel. Zo valt het opgebouwde vermogen bedoeld voor pensioen keurig onbelast in Box 1. Bovendien geldt er nog een tweede belastingvoordeel: je mag het opgebouwde vermogen tot een bepaalde hoogte aftrekken van de inkomstenbelasting. Die twee factoren maken sparen voor pensioen via Pijler 3 in Box 1 al gauw twee keer zo interessant dan Box 3.’’

1,2 miljard euro

,,Het probleem is dat de mensen die zelf hun pensioen moeten opbouwen, zoals ZZP’ers, niet op de hoogte zijn van deze belastingregelgeving,” zegt Zonneveld. Dat bleek uit onderzoek dat BrightPensioen liet uitvoeren door bureau GFK. ,,Zo’n 750.000 ZZP’ers zijn niet op de hoogte. En 90% van de ondervraagden die er wel bekend mee is, onderschat het belastingvoordeel. BrightPensioen berekende dat de ZZP’ers in totaal een bedrag van 1,2 miljard euro laten liggen als ze geen gebruikmaken van de aangiftemogelijkheden.”
Bereken jouw fiscaal voordeel
Lees het hele artikel in De Ondernemer