WhatsApp

Duurzaam beleggen voor een duurzame toekomst

Bright belegt duurzaam. Want geld dat bedoeld is om jouw toekomst veilig te stellen, wil je niet investeren in zaken die jouw toekomst in gevaar kunnen brengen.

Image
Image

Wat is duurzaam beleggen?

Bij duurzaam beleggen staan mens en milieu voorop. En dat is belangrijk voor de toekomst van de wereld.

Het streven is om een positieve impact te maken op de maatschappij. En om tegelijkertijd een goed rendement te behalen.

Duurzaam en verantwoord beleggen is ons streven en onze standaard.

Omdat wij geloven dat dit meer rendement voor onze leden en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

Beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Jouw vermogen kan meer, maar ook minder waard worden. Verderop deze pagina – bij de FAQs – lees je meer over de beleggingsrisico’s.

Hoe duurzaam kan beleggen zijn?

  • Niveau 1: Uitsluitingen

    Uitsluiting is het laagste niveau van maatschappelijk verantwoord beleggen. Dan wordt er niet belegd in… Zaken waar je niet in moet willen beleggen. Denk aan tabak, kolen of wapens. Maar ook corruptie, mensenrechtenschendingen en kinderarbeid worden uitgesloten.

  • Niveau 2: ESG/SRI-beleggen

    ESG staat voor Environment, Social en Governance. Deze bedrijven houden rekening met milieu, sociale en bestuurlijke risico’s. SRI staat voor Socially Responsible Investing en kijkt verder dan rendement/risico en ESG-score. Bedrijven worden ook uitgesloten op ethische en morele overwegingen. Dit zijn onze lichtgroene beleggingen.

  • Niveau 3: Impact beleggen

    Impact beleggingen zijn onze donkergroene beleggingen en hebben daadwerkelijk een positieve invloed op de wereld om ons heen. Zoals groene obligaties (green bonds). Hierbij worden bijvoorbeeld duurzame energie projecten, bouwprojecten of projecten ter verbetering van de grondwaterkwaliteit gefinancierd.

    Bright belegt op niveau 2 (lichtgroen) en 3 (donkergroen) waardoor niveau 1 vanzelf meegenomen is.

Waarin belegt Bright?

Wij beleggen het vermogen van onze deelnemers in wereldwijde duurzame aandelen en green bonds. En nog een heel klein deel in staatsobligaties. ETF’s staat voor Exchange Traded Fund en is een ‘mandje’ aandelen of obligaties dat kan worden verhandeld op de beurs. Wij kiezen deze mandjes zelf, maar de inhoud van de mandjes wordt door de uitgevers ervan bepaald. Onze meest duurzame beleggingen zijn de green bonds.

Image

Hoeveel scheelt het nu echt?

Leuk en aardig, duurzaam beleggen, maar maakt dat nou echt veel uit? Het korte antwoord: ja dat maakt veel uit.

Het uitgebreide antwoord vind je in ons duurzaamheidsverslag. Daarin lees je onder andere dat de CO2-uitstoot van onze duurzame ETF’s ongeveer de helft blijkt te zijn van vergelijkbare niet duurzame ETF’s. En ook blijkt de impact van de beleggingen in green bonds heel groot. De CO2-vermijding door de green bonds is zelfs nog groter dan de CO2-uitstoot van de ETF’s.

Image

Het rendement op duurzaam beleggen

Het is voor ons een no-brainer om het vermogen van onze deelnemers te investeren in een zorgeloze toekomst en leefbare samenleving.

En voor het rendement hoef je het niet te laten. Dat duurzaam minder oplevert, is een misvatting. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat duurzame beleggingen minstens zoveel opleveren als niet-duurzaam beleggen. Zoals het onderzoek van beleggingsfondsen beoordelaar Morningstar of het onderzoek van AXA IM. 

Ook ons eigen fonds laat dit zien, met beter dan gemiddelde rendementen.

Image

Bright is (trotse!) B Corp

Duurzaam en verantwoord beleggen is één. Maar verantwoord ondernemen gaat breder dan beleggen alleen. We zijn gestart als social enterprise met een maatschappelijke missie. En onze B Corp certificering is nog eens een bevestiging dat we op gebied van verantwoord ondernemerschap op de goede weg zitten.

B Corp = een internationale certificering voor bedrijven die grote stappen zetten op het gebied van mens en milieu. Je krijgt dit certificaat niet zomaar. De hele bedrijfsvoering wordt binnenstebuiten gekeerd. Binnen de Nederlandse financiële sector zijn er maar een handje vol bedrijven die zichzelf B Corp mogen noemen… Zoals Triodos en BrightPensioen.

Een helder antwoord

  • Levert duurzaam beleggen meer rendement op dan niet duurzaam beleggen?

    Daar is geen hard Ja of Nee op te antwoorden. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat duurzame beleggingen minstens zoveel opleveren als niet-duurzaam beleggen. Zoals het onderzoek van beleggingsfondsen beoordelaar Morningstar of het onderzoek van AXA IM. Maar er zijn ook onderzoeken die het omgekeerde beweren.

    Maar ook al is er geen hard bewijs dat het meer oplevert: er is ook geen bewijs dat het minder oplevert. En aangezien pensioen een voorziening is die bedoeld is om je toekomst zeker te stellen, is het wat ons betreft een no-brainer om dat duurzaam en verantwoord te doen.

    Goed te weten dat ook ons eigen fonds laat zien dat het beter dan gemiddeld presteerde sinds oprichting.

  • Waar vind ik de PAI-statement en andere duurzaamheidsdocumenten?

    PAI staat voor Principal Adverse Impact. Het PAI-statement is een verklaring van de ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren. We beschrijven onze aanpak van de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren. Je vindt het PAI-statement via deze link of in ons documentencentrum. Daar vind je ook de Ecologische en sociale kenmerken van Bright Neutraal of de Artikel 10 (SFDR) Informatieverschaffing van Bright Neutraal en meer.

  • Waar vind ik informatie over de SFDR?

    In maart 2021 ging de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) live. In het kort: de SFDR moet ervoor zorgen dat financiële marktpartijen transparant zijn of worden over duurzaamheid. Voordat de SFDR er was, waren er geen regels en mocht iedereen zichzelf duurzaam noemen.

    Wij zijn er blij mee. Dit verplicht aanbieders immers om hierover na te denken, te communiceren en te rapporteren. In lijn met ons visie: meer duurzaamheid, eerlijkheid en transparantie in de financiële sector.

    Op deze pagina lees je meer over Bright en de SFDR.

  • Waarom duurzaam beleggen?

    BrightPensioen belegt duurzaam en heeft zowel duurzame aandelen als duurzame obligaties (green bonds) in de portefeuille.

    De reden om duurzaam te beleggen (voor je pensioen) kan van mens tot mens verschillen. Een combinatie van mens, milieu, maatschappij en rendement speelt eigenlijk altijd mee. De een vindt focus op mensenrechten belangrijk(er), de ander klimaat of biodiversiteit, in combinatie met een rendement dat niet achterblijft. Uiteindelijk komt het samen in het woordje ’toekomst’; beleggen met oog voor een duurzame toekomst voor jezelf en anderen.

  • Wat zijn green bonds?

    Green bonds zijn obligaties (leningen) uitgegeven door bedrijven, nationale en supranationale instellingen. Deze obligaties dienen ter financiering van groene projecten. Bijvoorbeeld duurzame energie projecten, duurzame bouwprojecten en/of projecten ter verbetering grondwaterkwaliteit.

    BrightPensioen koopt uitsluitend in euro’s gedenomineerde green bonds met een kredietrating van BBB- en hoger, oftewel “investment-grade” green bonds. Simpel gezegd: kredietwaardig (bedrijven waarvan niet verwacht wordt dat ze op middellange termijn betalingsproblemen krijgen). De omvang van de uitgifte moet minimaal € 500 miljoen bedragen.

    We hanteren een “buy-and-hold” benadering. Dat betekent dat we deze green bonds in onze portefeuille houden tot ze het einde van hun looptijd hebben bereikt. De maximale “duration” (de looptijd) die we in de obligatie portefeuille nastreven is 6,5 jaar. De looptijd van de aangekochte green bonds stemmen we hierop af.

    Het risico dat je loopt op green bonds is beperkt. Dit brengt ook een laag verwacht rendement met zich mee op dit deel van de portefeuille.

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.