Gebruik je jaarruimte 2019

Benieuwd wat jouw jaarruimte over 2019 was? En hoeveel belastingvoordeel dit opleverde? Met onze handige tool bereken je zelf jouw jaarruimte en reserveringsruimte.

Image

Laat je belastingvoordeel
niet liggen

Elk jaar mag je belastingvrij geld opzijzetten voor je pensioen. Dat scheelt je een hoop. Je mag alleen niet onbeperkt inleggen met dit fiscale voordeel. Je kunt maximaal je jaarruimte en reserveringsruimte inleggen. Hoe dat werkt over 2019? Wij leggen het je uit en helpen je met onze handige jaarruimte tool.

Image

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2018

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 12.275) heb je geen fiscale jaarruimte
Jouw maximale inleg in 2019
Maximale jaarruimte 2019
Max. reserveringsruimte 2019
Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte
O.b.v. reserveringsruimte

Deze berekening is indicatief. Het daadwerkelijke bedrag is afhankelijk van wat je voorgaande jaren hebt verdiend, of je pensioen hebt opgebouwd en of je gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting. Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met een percentage van 38,10%. Bij inkomens boven de € 68.508 met een percentage van 51,75%.


Wil je een exacte berekening maken? Download onze jaarruimte tool (en gebruik het tabblad “2019”).

Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt de jaarruimte over 2019?

  De jaarruimte over 2019 wordt berekend op basis van wat je in 2018 hebt verdiend. Het is een percentage van het bruto inkomen minus de AOW-franchise voor lijfrente. Dit heet de premiegrondslag. Let op! Had je een factor A (pensioen als werknemer bij een pensioenfonds, dit vind je op het Uniform Pensioenoverzicht) of (deels) FOR opgebouwd? Dan heeft dat effect op je jaarruimte. Onze jaarruimte tool houdt hier rekening mee.

  De AOW-franchise is het deel van het inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen, omdat je straks AOW krijgt. In 2019 was deze AOW-franchise € 12.275. Over jouw inkomen boven de € 12.275 mocht je 13,3% fiscaal vriendelijk opzij zetten.

  Voorbeeld: Stel dat je in 2018 € 60.000 verdiende. Dan is je jaarruimte over 2019: (€ 60.000 – € 12.275) * 13,3% = € 6.347,43. Oftewel € 528,95 per maand. Dit mag je aftrekken van de inkomstenbelasting van 2019. De jaarruimte over 2019 is gemaximeerd op € 12.678. Het maximale inkomen waarover je jaarruimte mocht berekenen was € 107.593. Let op! Had je een factor A of FOR opgebouwd? Dan heeft dat effect op je jaarruimte (en deze berekening). Onze jaarruimte tool houdt hier rekening mee.

 • Hoe werkt de reserveringsruimte over 2019?

  De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar.

  Het berekenen van de reserveringsruimte kan lastig zijn, omdat de percentages, grondslagen en maxima verschillen per jaar. De reserveringsruimte is gemaximeerd. In 2019 gold een maximum van € 7.254, als je geboren bent na 31 augustus 1962. Als je geboren bent voor 1 september 1962 was dit maximum € 14.322.

  Onze jaarruimte Excel-tool maakt het berekenen een appeltje-eitje.

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

Jouw leeftijd
0
Start pensioenuitkering
0

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?
Gemiddelde inleg per maand
0

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrente overboekt. Of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.
Eenmalige inleg
0

Gemiddeld bruto rendement

Wij beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen einddatum wordt het risico afgebouwd naar defensief. Het getoonde rendement houdt hier rekening mee: hoe korter de opbouwperiode, hoe lager dit rendement. Als je het rendement hier wijzigt, wordt geen rekening meer gehouden met risico-afbouw via de lifecycle.
Gemiddeld bruto rendement
0
Wat mis ik als ik jaar later begin?
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.
Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand
Koopkracht: €

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. Maar andere periodes zijn ook mogelijk. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.
Uitkeringsperiode
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.
Wat mis ik als ik jaar later begin?
€ − % minder
 • Bright mag mij bellen om de uitkomsten van de tool gezamenlijk te bekijken en informatie te geven over (Bright)pensioen
 • Hidden
  Sta BrightPensioen toe de uitkomsten van de pensioenindicator en andere handige tips en tools per mail te delen. We beloven je niet te spammen en je kunt je via elke e-mail die je van ons ontvangt uitschrijven.
 • Voor meer informatie over hoe wij met jouw gegevens omgaan: zie onze privacyverklaring.

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie is geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekeningen worden hier uitgelegd.

Onze oplossing voor jou

Waar we trots op zijn

 • Image
 • Image
 • Image
 • Image

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.