Nieuwe pensioenwet voor zzp’ers en ondernemers: dit staat je te wachten

Denk jij weleens na over hoe je er later financieel bijzit? De meeste zzp’ers niet. We leven in het nu, geld opzijzetten komt later wel. Maar voor je het weet is het later en heb je een pensioengat. Gelukkig is het niet te laat. We leggen uit wat je wél kunt doen en de extra mogelijkheden onder de nieuwe pensioenwet. Want voor zelfstandigen is de nieuwe wet goed nieuws!

Bedrag modaal pensioen

Volgens onderzoek van Knab bouwt 48% van de zzp’ers geen pensioen op. Vooral starters (59%) laten geld voor later liggen. Zonde! Want psychologisch is de mens niet zo goed in langetermijndenken. De keuze om je geld nu uit te geven of na te denken over je toekomst als gepensioneerde, is dan al snel gemaakt. Dit kan problematisch worden voor veel mensen. Ze hebben geen idee wat ze nodig hebben voor een modaal pensioen – op dit moment ongeveer € 250.000 – en dat bedrag zal over een jaar of 35 zo’n € 500.000 zijn, door de inflatie. Je wilt niet als 70-jarige financieel aan de grond zitten. Daarom is het verstandig om er nu mee te beginnen, want uiteindelijk moet je voor jezelf zorgen.

De nieuwe pensioenwet

Wellicht heb je links en rechts al het een en ander gehoord over de nieuwe pensioenwet en wat dat ongeveer inhoudt. Heb je je enigszins verdiept in het geheel, dan weet je dat er voor zelfstandig ondernemers in essentie weinig verandert. Mocht je namelijk opbouwen voor een pensioen bij een pensioenaanbieder, dan ben je al eigenaar over je eigen pot. Voor werknemers die dat verplicht via een werkgever bij een pensioenfonds doen, verandert er wél veel. Namelijk dat jouw geld niet meer in één collectieve pot gaat, maar in jouw eigen pensioenpot. Een gevolg is dat, afhankelijk van de economische omstandigheden, jouw pensioenuitkering kan fluctueren.

Wat verandert de pensioenwet voor zzp’ers en ondernemers?

Pensioen opbouwen als freelancer, zzp’er of ondernemer kan ingewikkeld lijken, maar eigenlijk is het vrij simpel. Voor een aangename aanvulling op je AOW (gemiddeld € 1.200 per maand) zou je zo’n 10% van je inkomen opzij moeten zetten. Dat past prima in de belastingaftrekbare jaarruimte. Ofwel: het deel van je inkomen dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen. Maar wat als je meer wilt sparen? Of je pensioengat wilt dichten? Dan biedt de nieuwe pensioenwet een aantal voordelen:

 • De ruimte om fiscaal vriendelijk in te leggen wordt ongeveer 2,5 keer zo groot.
 • Om je pensioengat te dichten, mag je tot tien jaar terug om jouw misgelopen pensioenopbouw in te halen (dat was zeven jaar).
 • Voor dit inhalen gold een maximum van ongeveer € 8.000. Dat maximum gaat omhoog naar € 38.000 (!).

Wat te doen met je pensioen?

Oude of nieuwe pensioenwet, het feit blijft dat pensioen opbouwen een verstandige – en eigenlijk noodzakelijke – zet is. Zo regel je het goed voor later. Dat betekent trouwens niet dat je nu niet af en toe al met ‘tussenpensioen‘ kunt gaan. Natuurlijk kun je 35 jaar keihard werken… Dan is het logisch dat je toe bent aan je pensioen, want alles wordt zwaar (of saai) na een lange periode. Je kunt beter met enige regelmaat een pauze nemen, opladen, en vol energie weer aan de slag gaan tot de volgende pauze. Dit stimuleert je misschien zelfs om tot op latere leeftijd door te werken. Je ziet namelijk bij gepensioneerden vaak dat ze het eerste jaar genieten van de vrijheid, maar daarna toch weer aan de slag willen, als vrijwilliger of als zelfstandige. Werken is uiteindelijk gewoon zingeving.

Het toverwoord is misschien wel ‘nudgen’. Bijvoorbeeld door je pensioenopbouw van zelfstandigen te koppelen aan de aangifte omzetbelasting, zodat zelfstandigen, zonder dat ze er over na hoeven te denken, automatisch pensioen kunnen opbouwen. Zo blijf je weg van ‘dwang’, maar maak je pensioen opbouwen wel zichtbaarder en makkelijker.

Bereken jouw pensioen met de pensioen calculator

Benieuwd naar hoeveel pensioen jij nodig hebt om er comfortabel bij te zitten? Gebruik onze pensioen calculator. Met die informatie kun je meteen bepalen hoeveel je opzij moet zetten en hoeveel pensioen dat naar schatting oplevert. Wil je op dit moment bijvoorbeeld € 1.200 aanvulling op je AOW, dan zou je zo’n € 250.000 bij elkaar moeten sparen.

Rekenvoorbeeld extra pensioen opbouwen

Besef: hoe langer je blijft wachten, hoe meer geld je misloopt. Dus begin gewoon! Kies een pensioenaanbieder voor zelfstandigen, open een pensioenrekening en zet een deel van je inkomen opzij. Open eventueel een tweede rekening waar je eenvoudig toegang tot hebt, om daar eerder wat van af te kunen halen. Bijvoorbeeld voor een tussenpensioen.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Neem een paar minuten. Schrijf jezelf in en open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening. Maandelijks of eenmalig.

 • Bijsturen

  Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.