Zzp’er? Zo benut je alsnog je fiscaal voordeel van 2019

Elk jaar mag je van de fiscus een flink bedrag in je pensioenpot stoppen. Belastingvrij! Dat levert je elk jaar lekker fiscaal voordeel op. Maar ja, we zitten al volop in 2020. En de deadline voor dit extraatje was 31 december 2019. Dus helaas pindakaas, je bent te laat.
Of toch niet???

Image

Alsnog je fiscaal voordeel van 2019 benutten
Door je oudedagsreserve om te zetten naar lijfrente

Als zzp’er kun je fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen. Via je jaarruimte of via de FOR: de Fiscale Oudedagsreserve. De deadline voor je jaarruimte van 2019 was op 31 december. Maar voor je fiscale oudedagsreserve heb je gelukkig nog tot 1 juli de tijd!

Spoiler alert! Door nu slim gebruik te maken van je FOR kun je alsnog je jaarruimte van 2019 benutten. Je kunt namelijk je FOR – of een deel ervan – op een lijfrenterekening storten; een pensioenrekening. Zo benut je alsnog je fiscaal voordeel van 2019.

Image
 • Wat is de FOR?

  FOR staat voor (Fiscale) OudedagsReserve.

  De FOR is een manier om een deel van je winst te reserveren voor – jawel – je oude dag. Je krijgt deze reserve zodra je stopt met je onderneming, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat.

  Met de FOR hevel je dus een stuk van je winst van nu over naar de toekomst. Je betaalt er nu dus geen inkomstenbelasting over. Zodra je stopt met je onderneming (of met pensioen gaat) kun je je FOR in één keer laten uitkeren. Je betaalt op dat moment alsnog de belasting over het gehele bedrag, maar als je de AOW-leeftijd hebt bereikt betaal je minder belasting dan daarvoor. Je kunt je opgebouwde FOR ook afstorten als lijfrente zodat je het geld periodiek kunt laten uitkeren. Dit is aantrekkelijk omdat je na het bereiken van de AOW-leeftijd geen AOW-premie meer betaalt.

 • Wat is jaarruimte?

  Als je investeert in je pensioen word je beloond met belastingvoordeel. Het deel van je inkomen dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor je pensioen heet de jaarruimte.

  Er zit een grens aan de jaarruimte omdat pensioen opbouwen, in tegenstelling tot ‘gewoon’ sparen, belastingvoordeel oplevert. Je kunt de inkomstenbelasting die je hebt betaald over de inleg terugkrijgen door de benutte jaarruimte in te vullen bij je belastingaangifte. Je betaalt hier tevens geen vermogensrendementsheffing over.

In een paar stappen geregeld

 • Bereken je FOR

  Je kunt 9,44% van je winst uit onderneming reserveren voor de fiscale oudedagsreserve, met een maximum van € 9.218 (2020).

 • Reserveer de FOR in je boekhouding

  Zodra je je fiscale oudedagsreserve hebt berekend, reserveer je dit in je boekhouding. Je kunt vervolgens je fiscale oudedagsreserve op een spaarrekening of op een beleggingsrekening (bij Bright) storten. Je hoeft hier dan geen inkomstenbelasting over te betalen.

 • Stort je FOR af als lijfrente

  Je kunt er ook voor kiezen om je hele, of een deel van je fiscale oudedagsreserve op een lijfrente-, oftewel pensioenrekening te storten. Op die manier benut je alsnog (een deel van) je jaarruimte van 2019. Op een pensioenrekening hoef je geen belasting te betalen over je vermogen en niet over het rendement. Het rendement dat je eventueel maakt wanneer je fiscale oudedagsreserve op een beleggingsrekening staat wordt bij je inkomen geteld en daarover betaal je wel belasting. Het kan dus voordeliger zijn om je fiscale oudedagsreserve op een pensioenrekening te zetten.

 • Cadeau van BrightPensioen

  Bij Bright krijg je een beleggingsrekening en een pensioenrekening voor één lidmaatschap!

De voorwaarden voor de fiscale oudedagsreserve

 • Alleen IB-ondernemers, zoals zzp’ers en mensen met een VOF kunnen gebruikmaken van de FOR. DGA’s – ondernemers met een BV – kunnen alleen gebruik maken van de jaarruimte.
 • Om gebruik te maken van de FOR dien je in 2019 minimaal 1225 uur te hebben gewerkt aan je bedrijf.
 • De FOR is een boekhoudkundige reservering en het ‘vrijvallen’ – zoals dat heet – is een boekhoudkundige handeling. Doe dit daarom altijd in overleg met je boekhouder of accountant.
 • De deadline van de FOR is 1 juli 2020.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Richt je dan op je jaarruimte van 2020.

Zorgeloos beleggen bij Bright

We beleggen je geld zo slim mogelijk. Door flink te spreiden, door voor 100% duurzaam te gaan, door te herbalanceren en door te kiezen voor de lange termijn.

Image

Hulp nodig? We helpen je graag

Heb je een vraag? Neem contact met ons op, we helpen je graag. Of maak een afspraak. Dan bellen we je terug op een moment dat jou het beste uitkomt.

Image

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de voordelen van de FOR afstorten als lijfrente?

  Als je FOR op een beleggingsrekening staat wordt het eventuele rendement bij je inkomen geteld. Hier betaal je dus belasting over. Wanneer je je FOR afstort als lijfrente hoef je geen belasting te betalen over het eventuele rendement.

  Zodra je je onderneming staakt (of met pensioen gaat), valt je opgebouwde FOR in één keer vrij. Dit betekent dat je ook in één keer de belasting moet betalen over je gehele FOR. Wanneer je jouw FOR hebt afgestort als lijfrente, kun je je lijfrente laten uitkeren in periodieken. Daardoor hoef je niet de gehele belastingclaim in één keer te betalen.

 • Wanneer moet ik beginnen met geld opzij te zetten voor pensioen?

  Dat bepaal je zelf. Wel is het zo dat hoe eerder je begint, hoe lager het bedrag is dat je maandelijks opzij moet zetten voor hetzelfde pensioen. Dat komt door het rendement-op-rendement effect. Daarom loont het om zo vroeg mogelijk te beginnen. Onze pensioenindicator laat zien wat een enorm verschil dit kan maken. Natuurlijk kun je tussendoor een poosje stoppen of wat minder inleggen als het even niet uitkomt. Dan rendeert je vermogen namelijk gewoon door!

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Schrijf jezelf vrijblijvend in. En open meteen een rekening.

 • Start met inleggen

  We beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Stuur het bij

  Elke maand kun je je inleg aanpassen of wat extra’s storten.

Onze oplossing voor jou

Wat maakt Bright uniek?

 • We zijn tegen variabele kosten

  We pakken geen percentage van je pensioen. Zo hou je meer over.

 • We zijn een social enterprise

  We gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • We werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.