12 juli 2020

Slim omgaan met de fiscale oudedagsreserve (FOR)

De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) biedt IB-ondernemers (zzp’ers en mensen met een VOF of maatschap) de mogelijkheid een deel van de winst te reserveren voor de oudedag. Om te voorkomen dat je in één klap heel veel inkomstenbelasting moet betalen als het geld vrijkomt, kun je het bedrag overzetten naar een lijfrente bij BrightPensioen.

De oudedagsreserve valt vrij als je je onderneming staakt. Bijvoorbeeld bij pensionering. Als je de FOR overzet en als lijfrente laat uitkeren, betaal je inkomstenbelasting over deze uitkeringen in delen. Na het bereiken van de AOW-leeftijd, betaal je over het algemeen minder inkomstenbelasting dan daarvoor. Dat maakt het aantrekkelijk.

Oudedagsreserve & BrightPensioen

Lijfrente en de Fiscale Oudedagsreserve zijn de twee mogelijkheden om als IB-ondernemer fiscaal vriendelijk een potje voor later op te bouwen. Ze zijn verschillend, maar hebben wel verband met elkaar.

Verschillen tussen oudedagsreserve en lijfrente

Het zijn dus communicerende vaten. De fiscale ruimte die je hebt voor jouw Bright pensioenrekening, wordt beïnvloed door eventuele toe- of afname van je oudedagsreserve. Neemt deze toe, dan wordt je jaarruimte voor lijfrente kleiner. Neemt deze af, dan wordt deze groter.

Zo ga je slim om met de Fiscale Oudedagsreserve

Vanwege de voor- en nadelen van zowel de oudedagsreserve als lijfrente, kan het slim zijn deze gecombineerd te gebruiken. De Fiscale Oudedagsreserve kan handig zijn als financiële buffer bij de start van je bedrijf. Als je nog terughoudend bent je geld vast te zetten.

Het is verstandig dit geld daadwerkelijk apart te zetten. Bijvoorbeeld op een beleggingsrekening bij Bright. Heb je eenmaal een buffer waar jij je prettig bij voelt? Dan kun je (een deel van) je FOR overhevelen naar je pensioen (lijfrente) rekening. Je kunt zo jaarlijks een deel van je oudedagsreserve ‘afromen’ en naar je Bright pensioenrekening overzetten.

Image

Op deze manier maak je gebruik van de flexibiliteit van de Fiscale Oudedagsreserve én van alle voordelen op het gebied van veiligheid en rendement van pensioen (lijfrente) bij BrightPensioen.

Waar moet je op letten

  • Als je jouw bedrijf staakt, moet je inkomstenbelasting betalen over de vrijvallende oudedagsreserve. Ook als je je bedrijf om andere redenen als pensioen staakt (of moet staken). Zorg er daarom voor dat je het geld echt opzij zet.
  • Je moet voldoen aan het urencriterium. Je moet kunnen aantonen dat je daadwerkelijk 1.225 uur per jaar in je eenmanszaak werkt. Houd een urenregistratie bij, zodat je dit kunt aantonen.
  • Als in dit kalenderjaar en het vorige kalenderjaar niet aan het urencriterium wordt voldaan, dan zal de Fiscale Oudedagsreserve afnemen wanneer de oudedagsreserve hoger is dan het ondernemingsvermogen.
  • Vraag advies bij je boekhouder of financieel adviseur voordat je bepaalde stappen neemt.