7 oktober 2019

Slim omgaan met de fiscale oudedagreserve (FOR)

De (Fiscale) Oudedagsreserve biedt IB-ondernemers (ZZP’ers en mensen met een VOF of maatschap) de mogelijkheid een deel van de winst te reserveren voor de oudedag. Om te voorkomen dat je inkomstenbelasting moet betalen kun je het bedrag overzetten naar een lijfrente bij BrightPensioen.

De oudedagsreserve valt vrij als je je onderneming staakt. Bijvoorbeeld bij pensionering. Als je de oudedagsreserve als lijfrente laat uitkeren, betaal je inkomstenbelasting over deze uitkeringen. Na het bereiken van de AOW-leeftijd betaal je over het algemeen minder inkomstenbelasting dan daarvoor. Dat maakt het aantrekkelijk.

Oudedagsreserve & BrightPensioen

Lijfrente en oudedagsreserve zijn de twee mogelijkheden om als IB-ondernemer fiscaal vriendelijk een potje voor later op te bouwen. Ze zijn  verschillend maar hebben wel verband met elkaar. Hier een uitleg.

Verschillen tussen oudedagsreserve en lijfrente

Het zijn dus communicerende vaten. De fiscale ruimte die je hebt voor jouw Bright pensioenrekening, wordt beïnvloed door eventuele toe – of afname van je oudedagsreserve. Neemt deze toe, dan wordt je jaarruimte voor lijfrente kleiner. Neemt deze af dan wordt deze groter.

Zo ga je slim om met de oudedagsreserve

Vanwege de voor- en nadelen van zowel de fiscale oudedagsreserve als lijfrente, kan het slim zijn deze gecombineerd te gebruiken. De oudedagsreserve kan handig zijn als financiële buffer bij de start van je bedrijf. Als je nog terughoudend bent je geld vast te zetten.

Het is verstandig dit geld daadwerkelijk apart te zetten. Bijvoorbeeld op een beleggingsrekening bij Bright. Heb je eenmaal een buffer waar jij je prettig bij voelt, dan kun je  (een deel van) je oudedagsreserve overhevelen naar je pensioen (lijfrente) rekening. Je kunt zo jaarlijks een deel van je oudedagsreserve ‘afromen’ en naar je Bright pensioenrekening overzetten.

Image

Op deze manier maak je gebruik van de flexibiliteit van de oudedagsreserve én van alle voordelen op het gebied van veiligheid en rendement van pensioen (lijfrente) bij BrightPensioen.

Waar moet je op letten

  • Als je jouw bedrijf staakt moet je inkomstenbelasting betalen over de vrijvallende oudedagsreserve. Ook als je je bedrijf om andere redenen als pensioen staakt (of moet staken…). Zorg er daarom voor dat het geld echt opzij zet.
  • Je moet voldoen aan het urencriterium. Je moet kunnen aantonen dat je daadwerkelijk 1.225 uur per jaar in je eenmanszaak werkt. Hou een urenregistratie bij zodat je dit kunt aantonen.
  • Als in dit kalenderjaar en het vorige kalenderjaar niet aan het urencriterium wordt voldaan dan zal de oudedagsreserve afnemen wanneer de oudedagsreserve hoger is dan het ondernemingsvermogen.
  • Vraag advies bij je boekhouder of financieel adviseur voordat je bepaalde stappen neemt.