Slim omgaan met de fiscale oudedagsreserve (FOR)

Image

Lijfrente en de oudedagsreserve zijn de twee mogelijkheden om als IB-ondernemer fiscaal vriendelijk een potje voor later op te bouwen. Ze hebben ook verband met elkaar. Het zijn communicerende vaten. Neemt je oudedagsreserve toe? Dan wordt je jaarruimte voor lijfrente kleiner en andersom.

Vanwege de voor- en nadelen van zowel de oudedagsreserve als lijfrente, kan het slim zijn deze gecombineerd te gebruiken. Door zowel een beleggingsrekening (box 3) voor de oudedagsreserve, als een pensioen (lijfrente) rekening (box 1) te gebruiken. Bij BrightPensioen krijg je beide rekeningen voor één lidmaatschap.

Hoe werkt het?

Op je flexibele beleggingsrekening (box 3) stort je in het huidige jaar het bedrag dat je naar schatting aan oudedagsreserve wilt toevoegen. Het is slim om dat maandelijks in te leggen. Dan spreid je het risico, doordat je op zowel lage als hoge beurskoersen inlegt.

Geen nood als je nog niet weet hoeveel je winst gaat worden: op deze rekening ben je flexibel en kun je onbeperkt inleggen.

In het jaar daarop kun je het bedrag aan oudedagsreserve geheel of gedeeltelijk overzetten naar je pensioenrekening (box 1). Op dat moment is het bedrag aan oudedagsreserve overgezet naar lijfrente en staat het vast voor later.

Mocht je het geld nog niet definitief vast willen zetten, dan kun je er ook mee wachten tot een later moment. Je laat dan je de oudedagsreserve gewoon op je beleggingsrekening (box 3 rekening) staan. Zolang je oudedagsreserve maar niet hoger wordt dan het eigen vermogen in je eenmanszaak. Het rendement dat op de box 3 rekening gemaakt wordt is wel belast.

Video uitleg

Liever kijken dan lezen? Wij maakten een video van het webinar waarin we dit uitleggen. Klik en kijk hieronder (25 minuten).

Een voorbeeld

In 2018 is Peter begonnen als zzp’er. Hij heeft gedurende het jaar € 300 per maand ingelegd op een beleggingsrekening bij BrightPensioen. Zijn winst uit onderneming dat jaar was € 33.000. Hij maakt gebruik van de oudedagsreserve en reserveert dat jaar 9,44% van € 33.000 en heeft in zijn boekhouding een reservering van € 2.860,60. Aan het eind van het jaar was het saldo op zijn beleggingsrekening gegroeid tot € 3.700.

Image

In het begin van 2019 zet hij een bedrag van € 2.860,60 – die hij in zijn boekhouding als oudedagsreserve had opgenomen – over van zijn beleggingsrekening naar zijn pensioenrekening. Binnen zijn boekhouding laat hij de oudedagsreserve afnemen met € 2.860,60 en die staat daardoor weer op nul. Dat heet ‘laten vrijvallen’ van de oudedagsreserve. Op dat moment heeft hij op zijn pensioenrekening € 2.860,60 en op zijn beleggingsrekening nog € 839,40.

Image

Hij schat in 2019 een winst te gaan maken van zo’n € 45.000 en legt dit jaar maandelijks € 350 in op zijn beleggingsrekening. Aan het eind van het jaar blijkt zijn winst € 50.000. Hij voegt in zijn boekhouding voor 2019 een bedrag van € 4.720 (9,44% x 50.000) toe aan zijn oudedagsreserve. Aan het eind van het jaar was het saldo op zijn beleggingsrekening gegroeid tot € 5.200 en op zijn pensioenrekening tot € 3.100.

Image

In het begin van 2020 laat hij het saldo van de oudedagsreserve weer vrijvallen en zet een bedrag van € 4.720 over van zijn beleggingsrekening naar zijn pensioenrekening. Omdat de jaarruimte over een winst van € 50.000 uit 2019 hoger is dan de oudedagsreserve (€ 4.991 t.o.v. € 4.720), legt hij het verschil van € 271 aan ongebruikte jaarruimte extra in op zijn pensioenrekening. Op dat moment heeft hij op zijn pensioenrekening € 8.091 (€ 3100 + € 4720 + € 271) en op zijn beleggingsrekening nog € 480.

Image

Hij verwacht dat 2020 een goed jaar wordt en denkt zeker € 60.000 winst te gaan maken. Peter legt daarom maandelijks € 500 in op zijn beleggingsrekening. Dan komt corona om de hoek kijken. Na negen maanden stopt hij met inleggen. Peter komt uiteindelijk maar tot € 40.000 winst in 2020. Hij maakt opnieuw gebruik van de oudedagsreserve en voegt € 3.776 toe aan zijn reserve. Hij besluit zijn oudedagsreserve nog in zijn boekhouding te laten staan en de inleg op zijn beleggingsrekening laat hij ook staan. Als de corona perikelen achter de rug zijn en Peter zich weer zekerder voelt over zijn inkomen, kan hij deze altijd nog overzetten naar lijfrente.

Begin 2021 heeft hij € 5.000 op zijn beleggingsrekening staan, € 8.300 op zijn pensioenrekening en in zijn boekhouding staat een oudedagsreserve van € 3.776.

Image

 

Waar je op moet letten…

 • Als je jouw bedrijf staakt, moet je inkomstenbelasting betalen over de vrijvallende oudedagsreserve.
 • Je moet voldoen aan het urencriterium. Houd een urenregistratie bij, zodat je dit kunt aantonen.
 • Vraag (bij twijfel) advies aan je boekhouder of financieel adviseur, voordat je bepaalde stappen neemt.

Meer weten over de oudedagsreserve of je FOR overhevelen naar Bright? Zie deze pagina.

Onze oplossing voor jou

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.