Aangifte doen? Lees in deze blog hoe je jouw inleg bij Bright doorgeeft.

Vragen over Arbeidsongeschiktheid

Terug naar alle vragen DGA Werkgever Werknemer Zzp'er

 • Waarom werken jullie samen met Allianz?

  Voor de Bright Nabestaandenverzekering werken we samen met Dazure en Allianz. Dazure heeft Allianz geselecteerd vanwege de scherpe prijs, de hoge acceptatiegraad en de goede service. Ook voor andere overlijdensrisicoverzekeringen van Dazure is Allianz de risicodrager. Voor Bright was dit prettig, vanwege de al bestaande relatie met Allianz. Ook voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering – al dan niet i.c.m. SharePeople – heeft Allianz een regeling voor Bright-leden.

  Daarnaast wordt Allianz wereldwijd gezien als één van de meest duurzame verzekeraars. Op de website van MSCI kun je met de ESG Ratings & Climate Search Tool zien dat Allianz al jaren de hoogste ESG-rating (AAA) scoort.

  In 2017, 2018 en 2019 was Allianz de hoogst gekwalificeerde verzekeraar in de Dow Jones Sustainability Index. In februari 2020 ontving Allianz als enige verzekeraar de Gold classificatie. Een eerste plaats die inmiddels is overgenomen door Zurich Insurance Group. Op de website van Allianz lees je er meer over.

  Veel mensen zijn verbaasd als ze dit lezen. Op de Eerlijke Verzekeringswijzer van Oxfam Novib scoort Allianz namelijk niet hoog. Volgens Allianz komt dit doordat ze onvoldoende open (kunnen) zijn over hun beleggingen. Als Allianz haar investeringen in een bepaald bedrijf stopzet en dat wereldkundig maakt, heeft dat gevolgen. Allianz moet een afweging maken tussen openheid en maatschappelijke verantwoording als haar beleid de markt beïnvloedt.

  Uiteindelijk zijn de Dow Jones Sustainability index en MSCI meer gerenommeerde instituten die hier iets over te zeggen hebben. We vertrouwen er dan ook op dat de gegevens die zij publiceren betrouwbaar zijn. En ondertussen proberen wij Allianz op dit gebied ook scherp te houden.

 • Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de SharePeople - BrightPensioen aanbieding?

  Bright-leden krijgen € 25 korting op het inschrijfgeld bij SharePeople. SharePeople leden krijgen € 50 korting op het lidmaatschap van BrightPensioen.

  Regel je het allebei, dan krijg je dus in totaal € 75 korting.

  • Geef bij het aanmelden bij BrightPensioen op de vraag: “Hoe ben je met BrightPensioen in contact gekomen?” aan: “SharePeople”. Dan maken wij het in orde.
  • Meld je bij SharePeople aan via deze pagina.

  That’s it! Nog vragen? Bel ons gerust: 020 – 70 70 540.

 • Biedt BrightPensioen ook een oplossing voor arbeidsongeschiktheid?

  BrighPensioen biedt zelf geen oplossing voor het risico op arbeidsongeschiktheid. Wel deelt een grote groep Bright-leden onderling het risico op arbeidsongeschiktheid in een besloten Bright-kring op het crowdsurance platform SharePeople.

  BrightPensioen verdient geen geld aan de samenwerking met SharePeople.

 • Hoe voorkomt SharePeople misbruik?

  SharePeople is een ‘Semco-style’ oplossing. Er wordt uitgegaan van vertrouwen. En vertrouwen is goedkoper dan (alles) controleren. Zo worden je beloften, zoals het niet ziek zijn bij start deelname of het door jou gekozen inkomensniveau, niet vooraf gecontroleerd.

  Er vindt pas controle plaats zodra je je ziek meldt. Dan wordt – namens de deelnemers – gecontroleerd of je je aan je belofte hebt gehouden en wordt je gevraagd jouw inkomensgegevens (bijvoorbeeld btw-aangifte) te delen. Dit scheelt naar schatting meer dan > 98% werk ten opzichte van een één-op-één-controle vooraf. En daarmee kan SharePeople voordeliger werken dan traditionele verzekeraars.

 • Ik zit al bij een Broodfonds. Kan ik dan ook gebruik maken van de korting van Allianz?

  De korting van Allianz geldt voor alle Bright-leden. Dus als je het risico de eerste twee jaar via een broodfonds opvangt kun je een AOV met wachttijd van twee jaar afsluiten. Je kunt deze AOV zelf online afsluiten of via een adviseur. Als je de AOV zelf online wilt afsluiten, lees dan eerst de informatie op deze pagina, zodat je de kennis en ervaringstoets kunt afleggen.

 • Wat gebeurt er als er teveel mensen ziek worden?

  De huidige inleg is voldoende voor een verzuimpercentage van 6%. Mocht dit onverhoopt meer worden, dan betekent dit dan de maandelijkse uitkering minder wordt. Je hoeft nooit meer te doneren dan het afgesproken maandelijkse bedrag (€ 125 voor een inkomen van € 2.000 of € 200 voor een inkomen van € 3.000)

 • Wat is de relatie tussen Allianz en BrightPensioen?

  In 2016 heeft Allianz geïnvesteerd in startup BrightPensioen. Allianz heeft een minderheidsbelang (< 7%). Er is overeengekomen dat Allianz ook in de toekomst nooit een meerderheidsbelang mag verwerven.

 • Heeft BrightPensioen een (zakelijk) belang bij de samenwerking met SharePeople?

  Nee, BrightPensioen heeft geen belang bij de samenwerking met SharePeople. We verdienen er ook geen geld aan. En SharePeople niet aan Bright. Wel geeft SharePeople aan Bright-leden een korting op het inschrijfgeld.

 • Hoe werkt SharePeople precies?

  Voor die uitleg kun je het beste even op deze pagina op de website van SharePeople kijken. Benieuwd naar een ervaring van een deelnemer? Cora werd ziek, maar kon gelukkig rekenen op donaties van andere Bright-leden via SharePeople. Op onze website lees je haar hele verhaal.

 • Hoe combineer ik SharePeople slim met BrightPensioen?

  Als je via SharePeople het risico op arbeidsongeschiktheid deelt met andere leden, kun je maandelijks een betaalverzoek krijgen voor giften aan zieke Bright-leden. Dit kan maximaal 6% zijn van het door jou gekozen inkomensniveau bij ziekte.

  Tot nu toe blijkt het bedrag dat onze leden maandelijks aan giften kwijt zijn, een stuk lager. Daardoor houd je een leuk bedrag over, wat je kunt gebruiken voor je pensioen- of beleggingsrekening bij BrightPensioen.

 • Wat zijn de verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds?

  SharePeople is geen Broodfonds. Wel zijn er overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Deze hebben we op deze pagina uiteengezet.

 • Kan ik bij mijn pensioen (lijfrente) als ik arbeidsongeschikt word?

  Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om opgebouwde derde pijler pensioen (lijfrente) op te nemen in geval van langdurige (langer dan 12 maanden) arbeidsongeschiktheid. Hiervoor heb je een verklaring nodig van een arts waaruit blijkt dat je de komende 12 maanden niet in staat bent jouw hoofdberoep of hoofdwerkzaamheid volledig uit te voeren.

  Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden.

  Relevante pagina's:

 • Moet ik ook een verzekering afsluiten?

  Een verzekering voor je nabestaanden – bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering – of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten kan verstandig zijn. Het is alleen voor iedereen een individuele afweging of een verzekering wenselijk is.

  Wij werken samen met verschillende partners om hier iets op te bieden. Bijvoorbeeld de Bright Nabestaandenverzekering. Op de risico’s dekken-pagina lees je meer over onze oplossingen.

  Als je advies wilt of een verzekering in jouw situatie verstandig is, neem dan contact op met een financieel adviseur.