Naar blog overzicht
12 jan 2022

Resultaten Bright LifeCycle Fonds in 2021

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld
Image

Ook afgelopen jaar stond wereldwijd in het teken van corona. Maar ondanks de corona-perikelen deden de beurzen het in 2021 heel goed. Het Bright LifeCycle Fonds heeft dan ook uitstekende resultaten geboekt en de lange termijndoelstelling van 6% (bij een inflatie van 2%) ruim behaald.

Op dit moment is het samengestelde rendement van het neutrale fonds 8,32% (sinds de start van BrightPensioen, bij een maandelijkse inleg).

Resultaten in 2021

De beurzen zaten vrijwel het hele jaar in de lift. Gebeurtenissen die de koersen langdurig hadden kunnen raken, bleken van korte duur.

  • Het rendement over 2021 van het neutrale fonds was 13,29%.
  • Het defensieve fonds kende in 2021 een rendement van 6,94%.

Het beleggingsbeleid van BrightPensioen is gericht op vermogensgroei op de lange termijn. Door een brede spreiding en het maandelijks herbalanceren van de portefeuille, proberen we de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

De bovenstaande grafiek toont het waardeverloop per participatie in het neutrale (roze) en defensieve (blauw) fonds. Dit zijn de intrinsieke waardes per participatie, ook wel Net Asset Value (NAV) genoemd. Deze waardes worden op de laatste dag van de maand bepaald. Het fonds is op 6 februari 2015 gestart met beleggen.

Het belang van spreiden

Onderstaande grafiek laat de rendementen (inclusief eventuele dividenden) zien van de onderliggende beleggingen (ETF's) uit het Bright LifeCycle Fonds in 2021.

Image

Koersontwikkeling ETF's tussen 31 december 2020 en 31 december 2021. Bron: Thomson Reuters Eikon.

De portefeuille is afgelopen jaar uitgebreid met drie nieuwe duurzame ETF's. Namelijk de wereldwijde large cap aandelen ETF van Amundi (ex fossil fuels). Een wereldwijde small cap van UBS (low carbon select) en een Japanse large cap (reduced fossil fuels) van iShares. Je vindt hier de samenstelling van het fonds.

Er zijn duidelijke verschillen in de resultaten van de onderliggende beleggingen. Van jaar tot jaar verschilt het welke beleggingen het beter doen. Door in de verschillende categorieën te beleggen, spreiden we het risico.

In 2021 heeft de Amerikaanse duurzame aandelen-ETF het best gepresteerd, met maar liefst een rendement van 43,66%. De goede kwartaalresultaten van bedrijven en de sterk groeiende economie zijn hier deels verantwoordelijk voor.

Onderaan staan de obligatie ETF's met een negatief rendement door licht stijgende rentes. Dit wordt deels weer goedgemaakt door de ontvangen couponrente die de grafiek niet meeneemt. In ons beleggingsbeleid beperken we de impact van rente zo veel mogelijk door geen obligaties met lange looptijd op te nemen.

Naast in bovengenoemde ETF's beleggen we in greenbonds. Zowel in corporate greenbonds (uitgegeven door bedrijven), als in greenbonds uitgegeven door supranationale instellingen. De greenbonds richten zich specifiek op het halen van een duurzaamheidsdoel. Het neutrale fonds bestaat voor zo'n 25% uit greenbonds en het defensieve fonds voor ongeveer de helft.

Duurzaamheid / SFDR

Bright kiest voor uitsluitend duurzaam beleggen. Want wat heb je aan je pensioen in een onleefbare wereld? En duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Wereldwijd ging meer dan 423 miljard euro naar duurzame fondsen in 2021. Een stijging van 30% ten opzichte van 2020. Door de grote vraag naar duurzame beleggingen is er helaas ook een toename in zogenoemde "green washing". Groen gesjoemel; je groener voordoen dan je daadwerkelijk bent. Om dat tegen te gaan en de transparantie te vergroten, heeft de Europese Unie de SFDR richtlijn in het leven geroepen. En daar zijn we blij mee.

Gespreid inleggen

We blijven het benadrukken: probeer gespreid in te leggen. Daardoor stap je zowel op goede en minder goede beursmomenten in en beperk je het risico.

Er zijn leden die alleen in december inleggen. De afgelopen drie jaar waren dat momenten dat de beurs net op het hoogste punt van het jaar stond. En dat is zonde, want dat heeft best wat rendement gescheeld. Mensen die sinds de start van BrightPensioen jaarlijks inleggen, hebben ruim 0,4% minder rendement gemaakt dan mensen die over dezelfde periode iedere maand of kwartaal hebben ingelegd.

Wij geloven niet in glazen bollen en doen niet aan voorspellingen. Maar met gespreid inleggen spreid je ook je risico het best.

Image

Tip: leg eerst in op je beleggingsrekening

Weet je nog niet hoeveel je dit jaar vast wil zetten voor je pensioen? Heb je nog geen idee wat je jaarruimte is? Begin dan alvast met inleggen op een (box 3) beleggingsrekening. Dan heb je het hele jaar de tijd om te beslissen hoeveel geld je wilt vastzetten voor je pensioen. Via de nieuwe portal kun je tegenwoordig zelf geld overboeken van je beleggingsrekening naar je pensioenrekening. Handig toch?

Heb je nog geen beleggingsrekening? Vraag 'm hier gratis aan.

Nog geen klant van Bright, maar wel interesse in een eerlijk, duurzaam en flexibel pensioen? In dit artikel leggen we uit hoe je dat fiscaal slim kunt doen.

Zo beleggen wij Bright

Meer weten over hoe wij beleggen bij BrightPensioen? Bekijk dan ons webinar: Zo beleggen we Bright. Of lees onze pagina over duurzaam beleggen.