Naar blog overzicht
28 feb 2023

Drie onmisbare belastingaangifte tips voor ondernemers

Afbeelding van Afra de Leeuw Geschreven door Afra de Leeuw

Drie onmisbare tips voor jouw belastingaangifte als zzp’er

Image

Misschien niet de leukste klus, maar wel fijn als het er weer opzit… De belastingaangifte. Of je nu al jaren aangifte doet als IB-ondernemer, of voor het eerst, wij zetten een paar onmisbare tips voor je op een rijtje.

Tip 1: maak slim gebruik van de aftrekposten

Wist je dat je als ondernemer voor de inkomstenbelasting tot € 32.193 winst géén inkomstenbelasting (bron: ikwordzzp’er) betaalt? Dit heeft te maken met de verschillende aftrekposten. Vergeet deze dus niet, als ze op jou van toepassing zijn. Zoals:

 • De zelfstandigenaftrek
 • De startersaftrek
 • Investeringsaftrekken (EIA, KIA, MIA)
 • De (fiscale) oudedagsreserve (FOR) – tot 1 januari 2023
 • Kosten die je (kort) voor het starten van je bedrijf hebt gemaakt
 • Zakelijke telefoongesprekken (thuis)
 • Bankkosten van je zakelijke rekening

In onze blog over aftrekposten in 2023 gaan we dieper in op alle aftrekposten.

Twijfel je of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst. Dit is nodig om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten.

Tip 2: pas de middelingsregeling toe (nu het nog kan…)

Schommelde jouw inkomen de afgelopen jaren? Dan kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald. Deze kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dat heet een “verzoek om middeling”. Op de website van Knab vind je een handige middelingstool waarmee je dit zelf simpel uit kan rekenen.

Heb je in 2022 bijvoorbeeld een (onverwacht) slecht of goed jaar gehad? Dan kun je een verzoek middeling doen over 2020 – 2022. Dit kun je wel pas doen als je de definitieve aanslagen van al die jaren binnen hebt. Dus doe in dat geval op tijd aangifte.

NB: het nieuwe kabinet schaft de middelingsregeling definitief af. Het tijdvak 2022 – 2024 is de laatste periode waarin een middeling gedaan kan worden.

Tip 3: wees niet bang om zelf de aangifte te doen

De belastingaangifte uitbesteden is natuurlijk fijn, maar niet altijd nodig. De aangifte tool van de Belastingdienst wordt ieder jaar slimmer en simpeler. En ook online is steeds meer kennis te vinden (zoals in de Knab Bieb voor zzp’ers).

Bonus tip: meld je aan voor het gratis belastingaangifte webinar met financieel expert Oskar Barendse (onderaan deze blog). Hierin komt de hele aangifte stap voor stap aan bod. En ook: wat er veranderd is in de aangifte ten opzichte van vorig jaar, voor wie (en welke) aftrekpercentages wijzigen en hoe je de balans opmaakt als ondernemer.

Je (pensioen) vermogen bij Bright doorgeven in de aangifte

Wij geven ieder jaar de inleg van onze leden door aan de Belastingdienst, zodat zij deze alvast in kunnen vullen. Dit wordt helaas niet altijd goed overgenomen. Controleer dit dus altijd goed! Of de bedragen op jouw aangifte overeen komen met jouw Bright jaaroverzicht(en). In deze blog leggen we stap voor stap uit waar en hoe je jouw (pensioen) vermogen bij Bright doorgeeft, tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Deze blog is geschreven met hulp van Oskar Barendse. Oskar is financieel expert, coach, trainer, spreker en softwarebouwer en zorgt ervoor dat zijn klanten inzicht krijgen in hun financiën. Naast zijn ondernemerschap werkt hij al jaren bij en voor Knab, de online bank.

Onze oplossing voor jou

Zzp'er bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelfstandige zonder pensioen?

Bij ons regel je het makkelijk zelf. Flexibel én met fiscaal voordeel.

Ik ben zzp'er
Werkgever bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Pensioen regelen voor je werknemers?

Wij bieden flexibiliteit voor jou als werkgever en voor medewerkers.

Ik ben werkgever
Werknemers bij BrightPensioen voor oplossingenblok

Zelf pensioen opbouwen in loondienst?

Jij bepaalt hoeveel je opzijzet. En wanneer je met pensioen gaat.

Ik ben werknemer

Waar we trots op zijn

 • Image
 • B Corp logo
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image