Overstappen van zzp pensioen aanbieder? Dat kan hier.

28 februari 2022

Drie onmisbare belastingaangifte tips voor zzp’ers en ondernemers

Image

Misschien niet de leukste klus, maar wel fijn als het er weer opzit… De belastingaangifte. Of je nu al jaren aangifte doet als IB-ondernemer, of voor het eerst, wij zetten een paar onmisbare tips voor je op een rijtje.

Versoepeling urencriterium

De eerste (eigenlijk een extra) tip: het urencriterium werkte in 2021, vanwege corona, een beetje anders. Er is een versoepeling. Van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 mag je 24 uur per week rekenen, voor je urencriterium. Ongeacht of je dit wel of niet gehaald hebt. Voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek en de oudedagsreserve) moet je voldoen aan het urencriterium.

Tip 1: maak slim gebruik van de aftrekposten

Wist je dat je als ondernemer voor de inkomstenbelasting tot € 30.339 winst géén inkomstenbelasting (bron: ikwordzzp’er) betaalt? Dit heeft te maken met de verschillende aftrekposten. Vergeet deze dus niet, als ze op jou van toepassing zijn. Zoals:

  • De zelfstandigenaftrek
  • De startersaftrek
  • Investeringsaftrekken (EIA, KIA, MIA)
  • De (fiscale) oudedagsreserve (FOR)
  • Kosten die je (kort) voor het starten van je bedrijf hebt gemaakt
  • Zakelijke telefoongesprekken (thuis)
  • Bankkosten van je zakelijke rekening

In onze blog over aftrekposten gaan we dieper in op alle aftrekposten.

Twijfel je of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst. Dit is nodig om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten.

Tip 2: pas de middelingsregeling toe (nu het nog kan…)

Schommelde jouw inkomen de afgelopen jaren? Dan kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald. Deze kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dat heet een “verzoek om middeling”. Op de website van Knab vind je een handige middelingstool waarmee je dit zelf simpel uit kan rekenen.

Heb je in 2021 bijvoorbeeld een (onverwacht) slecht of goed jaar gehad? Dan kun je een verzoek middeling doen over 2019 – 2021. Dit kun je wel pas doen als je de definitieve aanslagen van al die jaren binnen hebt. Dus doe in dat geval op tijd aangifte.

NB: het nieuwe kabinet wil de middelingsregeling definitief gaan afschaffen. Het tijdvak 2022 – 2024 wordt waarschijnlijk de laatste periode waarin een middeling kan worden gedaan.

Tip 3: wees niet bang om zelf de aangifte te doen

De belastingaangifte uitbesteden is natuurlijk fijn, maar niet altijd nodig. De aangifte tool van de Belastingdienst wordt ieder jaar slimmer en simpeler. En ook online is steeds meer kennis te vinden (zoals in de Knab Bieb voor zzp’ers).

Bonus tip: meld je aan voor het gratis belastingaangifte webinar met financieel expert Oskar Barendse (onderaan deze blog). Hierin komt de hele aangifte stap voor stap aan bod. En ook: wat er veranderd is in de aangifte ten opzichte van vorig jaar, voor wie (en welke) aftrekpercentages wijzigen en hoe je de balans opmaakt als ondernemer.

Je (pensioen) vermogen bij Bright doorgeven in de aangifte

Wij geven ieder jaar de inleg van onze leden door aan de Belastingdienst, zodat zij deze alvast in kunnen vullen. Dit wordt helaas niet altijd goed overgenomen. Controleer dit dus altijd goed! Of de bedragen op jouw aangifte overeen komen met jouw Bright jaaroverzicht(en). In deze blog leggen we stap voor stap uit waar en hoe je jouw (pensioen) vermogen bij Bright doorgeeft, tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Deze blog is geschreven met hulp van Oskar Barendse. Oskar is financieel expert, coach, trainer, spreker en softwarebouwer en zorgt ervoor dat zijn klanten inzicht krijgen in hun financiën. Naast zijn ondernemerschap werkt hij al jaren bij en voor Knab, de online bank.

Onze oplossing voor jou

Waar we trots op zijn

  • Pensioen Pro Award voor communicatie - BrightPensioen maart 2022
  • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
  • Image