25 maart 2021

Drie onmisbare belastingaangifte tips voor zzp’ers en ondernemers

Image

Voor de meeste zelfstandigen niet de leukste klus, maar wel erg fijn als het er weer opzit… De belastingaangifte. Of je nu al jaren aangifte doet als IB-ondernemer, of voor het eerst, wij zetten een paar onmisbare tips voor je op een rijtje.

Versoepeling urencriterium

Voordat we beginnen… Alvast een (extra) tip: het urencriterium werkte in 2020, vanwege corona, een beetje anders. Er was namelijk een versoepeling. Van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 mag je 24 uur per week rekenen, voor je urencriterium. Ongeacht of je dit wel of niet gehaald hebt. Voor bepaalde aftrekposten (zoals de zelfstandigenaftrek en de oudedagsreserve) moet je voldoen aan het urencriterium. Ook voor een deel van 2021 geldt deze versoepeling.

Tip 1: maak slim gebruik van de aftrekposten

Wist je dat je als ondernemer voor de inkomstenbelasting tot € 29.185 winst géén inkomstenbelasting (bron: ikwordzzp’er) betaalt? Dit heeft te maken met de verschillende aftrekposten. Vergeet deze dus niet, als ze op jou van toepassing zijn. Zoals:

 • De zelfstandigenaftrek
 • De startersaftrek
 • Investeringsaftrekken (EIA, KIA, MIA)
 • De (fiscale) oudedagsreserve (FOR)
 • Kosten die je (kort) voor het starten van je bedrijf hebt gemaakt
 • Zakelijke telefoongesprekken (thuis)
 • Bankkosten van je zakelijke rekening

In onze blog over aftrekposten gaan we hier dieper op in.

Twijfel je of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst. Dit is nodig om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten.

Tip 2: pas de middelingsregeling toe (nu het nog kan…)

Schommelde jouw inkomen de afgelopen jaren? Dan kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald. Deze kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dat heet een “verzoek om middeling”. Op de website van Knab vind je een handige middelingstool waarmee je dit zelf simpel uit kan rekenen.

Heb je in 2020 bijvoorbeeld een (onverwacht) slecht of goed jaar gehad? Dan kun je een verzoek middeling doen over 2018 – 2020. Dit kun je wel pas doen als je de definitieve aanslagen van al die jaren binnen hebt. Dus wil je dit doen over 2020, doe dan op tijd aangifte.

De nieuwe regering heeft overigens aangegeven de middelingsregeling per 2023 af te willen schaffen. Dus maak er gebruik van nu het nog kan.

Tip 3: wees niet bang om zelf de aangifte te doen

De belastingaangifte uitbesteden is (vaak) fijn, aan de andere kant is het zeker niet altijd nodig. De aangifte tool van de Belastingdienst wordt ieder jaar slimmer en simpeler. En ook online is natuurlijk (steeds meer) kennis te vinden, waarmee je uit de voeten kunt.

Onze tip: meld je aan voor het gratis belastingaangifte webinar met financieel expert Oskar Barendse. Hierin komt de hele aangifte stap voor stap aan bod. En ook: wat is er veranderd in de aangifte ten opzichte van 2019, voor wie (en welke) aftrekpercentages wijzigen, hoe maak je een balans en hoe ga je in de aangifte om met verschillende corona steunmaatregelen (TOGS, TVL, TOZO) als ondernemer. Het webinar is op dinsdag 20 april om 20:00 uur. Meld je hier aan.

Een tweede tip: de Knab Bieb voor zzp’ers. Hier vind je een hoop artikelen en links over de inkomstenbelasting.

Je (pensioen) vermogen bij Bright doorgeven in de aangifte

Wij geven ieder jaar de ingelegde bedragen van onze leden door aan de Belastingdienst, zodat zij deze alvast in kunnen vullen. Helaas lijkt het dit jaar niet goed overgenomen te zijn door de Belastingdienst. Bij meerdere deelnemers lijken de gegevens van 2019 te zijn gebruikt. Check dus, als je bij Bright zit, de bedragen extra goed dit jaar! In deze blog leggen wij daarnaast stap voor stap uit waar en hoe je jouw (pensioen) vermogen bij Bright doorgeeft, tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Dit artikel is gebaseerd op (tips uit) het Bright Academy webinar over de belastingaangifte door Oskar Barendse. Oskar is financieel expert, coach, trainer, spreker en softwarebouwer en zorgt ervoor dat zijn klanten inzicht krijgen in hun financiën. Naast zijn ondernemerschap werkt hij al jaren bij en voor Knab, de online bank.

Onze oplossing voor jou

Waar we trots op zijn

 • Image
 • Image
 • Image
 • Image