Vragen over Arbeidsongeschiktheid

Terug naar alle vragen DGA Werkgever Werknemer Zzp'er

 • Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de SharePeople - BrightPensioen aanbieding?

  Word je lid van zowel BrightPensioen als van SharePeople? Dan krijg je in totaal € 75 korting. € 25 korting op de inschrijfkosten bij SharePeople. En € 50 korting op de eerste lidmaatschapsfactuur van BrightPensioen. Deze kortingen gelden alléén als je jezelf bij beide inschrijft.

  • Geef bij het aanmelden bij BrightPensioen op de vraag: “Hoe ben je met BrightPensioen in contact gekomen?” aan: “SharePeople”.
  • Meld je bij SharePeople aan via deze pagina.
  • Wij maken het verder in orde!

  Ben je al Bright-lid en wil je nu jouw AO regelen via SharePeople? Dan krijg je óók € 25 korting op het inschrijfgeld. Meld je aan via deze link.

  Ben je al SharePeople deelnemer en wil je nu jouw pensioen regelen via Bright? Dan krijg je óók € 50 korting op de eerste lidmaatschapsfactuur. Meld je aan via deze link.

  That’s it! Nog vragen? Bel ons gerust: 020 – 70 70 540.

 • Biedt BrightPensioen een oplossing voor arbeidsongeschiktheid?

  Onze focus ligt op pensioen! Maar we werken wel samen met het crowdsurance platform SharePeople op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Een grote groep Bright-leden deelt daar onderling het risico op arbeidsongeschiktheid in een besloten kring. Daarnaast hebben we een ‘twee in één oplossing‘ voor ondernemers die zowel hun pensioen als risico op arbeidsongeschiktheid nog moeten regelen.

 • Hoe voorkomt SharePeople misbruik?

  SharePeople is een ‘Semco-style’ oplossing. Er wordt uitgegaan van vertrouwen. En vertrouwen is goedkoper dan (alles) controleren. Zo worden je beloften, zoals het niet ziek zijn bij start deelname of het door jou gekozen inkomensniveau, niet vooraf gecontroleerd.

  Er vindt pas controle plaats zodra je je ziek meldt. Dan wordt – namens de deelnemers – gecontroleerd of je je aan je belofte hebt gehouden en wordt je gevraagd jouw inkomensgegevens (bijvoorbeeld btw-aangifte) te delen. Dit scheelt naar schatting meer dan > 98% werk ten opzichte van een één-op-één-controle vooraf. En daarmee kan SharePeople voordeliger werken dan traditionele verzekeraars.

 • Ik zit al bij een Broodfonds. Kan ik dan ook gebruik maken van de korting van Allianz?

  De korting van Allianz geldt voor alle Bright-leden. Dus als je het risico de eerste twee jaar via een broodfonds opvangt kun je een AOV met wachttijd van twee jaar afsluiten. Je kunt deze AOV zelf online afsluiten of via een adviseur. Als je de AOV zelf online wilt afsluiten, lees dan eerst de informatie op deze pagina, zodat je de kennis en ervaringstoets kunt afleggen.

 • Wat gebeurt er als er teveel mensen ziek worden?

  De huidige inleg is voldoende voor een verzuimpercentage van 6%. Mocht dit onverhoopt meer worden, dan betekent dit dan de maandelijkse uitkering minder wordt. Je hoeft nooit meer te doneren dan het afgesproken maandelijkse bedrag (€ 125 voor een inkomen van € 2.000 of € 200 voor een inkomen van € 3.000)

 • Wat is de relatie tussen Allianz en BrightPensioen?

  In 2016 heeft Allianz geïnvesteerd in startup BrightPensioen. Allianz heeft een minderheidsbelang (< 7%). Er is overeengekomen dat Allianz ook in de toekomst nooit een meerderheidsbelang mag verwerven.

 • Heeft BrightPensioen een (zakelijk) belang bij de samenwerking met SharePeople?

  Nee, BrightPensioen heeft geen belang bij de samenwerking met SharePeople. We verdienen er ook geen geld aan. En SharePeople niet aan Bright. Wel geeft SharePeople aan Bright-leden een korting op het inschrijfgeld.

 • Hoe werkt SharePeople precies?

  Voor die uitleg kun je het beste even op deze pagina op de website van SharePeople kijken. Benieuwd naar een ervaring van een deelnemer? Cora werd ziek, maar kon gelukkig rekenen op donaties van andere ondernemers via SharePeople. Op onze website lees je haar hele verhaal.

 • Hoe combineer ik SharePeople slim met BrightPensioen?

  Als je via SharePeople het risico op arbeidsongeschiktheid deelt met andere ondernemers, kun je maandelijks een betaalverzoek krijgen voor giften aan zieke mede-ondernemers. Dit kan maximaal 6% zijn van het door jou gekozen inkomensniveau bij ziekte.

  In de praktijk is het bedrag vaak lager. Daardoor houd je een leuk bedrag over, wat je kunt gebruiken voor je pensioen- of beleggingsrekening bij BrightPensioen.

 • Wat zijn de verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds?

  SharePeople is geen Broodfonds. Wel zijn er overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Deze hebben we op deze pagina uiteengezet.

 • Kan ik bij mijn pensioen (lijfrente) als ik arbeidsongeschikt word?

  Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om opgebouwde derde pijler pensioen (lijfrente) op te nemen in geval van langdurige (langer dan 12 maanden) arbeidsongeschiktheid. Hiervoor heb je een verklaring nodig van een arts waaruit blijkt dat je de komende 12 maanden niet in staat bent jouw hoofdberoep of hoofdwerkzaamheid volledig uit te voeren.

  Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden.

 • Moet ik ook een verzekering afsluiten?

  Een verzekering voor je nabestaanden – bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering – of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten kan verstandig zijn. Het is alleen voor iedereen een individuele afweging of een verzekering wenselijk is.

  Wij werken samen met verschillende partners om hier iets op te bieden. Bijvoorbeeld de Bright Nabestaandenverzekering. Op de risico’s dekken-pagina lees je meer over onze oplossingen.

  Als je advies wilt of een verzekering in jouw situatie verstandig is, neem dan contact op met een financieel adviseur.