12 februari 2015

Vandaag gaat een nieuwe pensioeninstelling van start: BrightPensioen is voor en door zelfstandige ondernemers. Deelnemers kunnen zelf bepalen hoeveel ze willen inleggen en wanneer ze hun pensioen willen laten ingaan. Een interview met een van de initiatiefnemers Sjaak Zonneveld.

Wat is je achtergrond?
”Ik heb mijn hele leven in de softwarebranche gewerkt. Ik neem elke paar jaar een half jaar vrij, dat noem ik mijn tussenpensioen. Door mijn reizen ging ik anders nadenken over pensioen en daar heb ik ook een boek over geschreven ‘Het nieuwe werken aan je pensioen’. Bij toeval liep ik tegen de twee oprichters.”

Zie ook: Gedwongen pensioen opbouwen voor ZZP’ers, waarom?

Wat is volgens jullie het grote probleem van ons pensioenstelsel?
”Het fundamentele probleem is dat bij pensioenfondsen al het geld in de collectieve pot verdwijnt. Er is geen individueel eigendom, je hebt niet je eigen potje. Daarom hebben we nu de problemen over de verdeling ervan. Van wie is nu welk deel? Jongeren hebben het idee dat ze het pensioen moeten ophoesten voor de ouderen. Dat is wat wij anders gaan doen. Je bouwt op met je eigen potje en daar hoef je dus ook geen ruzie over te hebben. Bij ons wordt je deelnemer en lid van de coöperatie BrightPensioen.”

Voor wie hebben jullie een oplossing bedacht?
”Wij richten ons op elke Nederlander die zelf zijn pensioen moet regelen. Dat zijn echt niet alleen ZZP-ers. Er is ook een groep Nederlanders die in loondienst is, maar geen regeling hebben. Banksparen levert nauwelijks rendement op. Voor wie iets anders wil zijn er weinig alternatieven voorhanden.”

”Wij werken met een compleet ander model dan de andere aanbieders: wij vragen geen percentage over het belegd vermogen, maar een vast bedrag van 210 euro per jaar. Dat betekent wel dat Bright niet voor iedereen financieel aantrekkelijk is. Bright loont als je 30.000 euro per jaar of meer verdient. Dat zijn een half miljoen Nederlanders schatten we.”

Zo’n 380.000 mensen hebben niets of te weinig opgebouwd. De AFM lanceerde vorig maand een plan waarbij mensen verplicht moeten worden om te sparen voor hun pensioen. Wat vind u daarvan?
”Wij zijn geen voorstander van verplichten. Iemand die bewust ondernemer wordt, die wil zoiets juist niet. Die groep redt zich ook wel. Voor de mensen die géén ruimte hebben om geld opzij te zetten heeft het ook geen zin, want die groep heeft het gewoonweg niet. Maar er is wel een AOW, dus er is een vangnet en de meeste mensen hebben wel iets opgebouwd.”

Gaat u er niet te makkelijk van uit dat die AOW er dadelijk nog is?
”Daar heeft u een punt. Ik ga er vanuit dat er over 30-40 jaar heus nog wel een vangnet is. De kans is natuurlijk wel groot dat de AOW dan anders ingericht is dan nu. Nu krijgt iedereen AOW. Ik denk dat zo’n vangnet meer afhankelijk wordt van wat je vermogen is.”

Hoe wordt het ingelegde geld door BrightPensioen belegd?
”We beleggen zo breed mogelijk met een laag risico. Dat doen we met indextrackers, gespreid over regio’s en over risicovolle en risicomijdende beleggingen. Vijftig procent wordt risicovol, zoals aandelen, vijftig procent risicomijdend, denk aan obligaties.”

Wat voor rendement denken jullie te halen?
”Onze doelstelling is 4% boven inflatie. Alleen een rendementspercentage zegt natuurlijk niets. Het gaat er uiteindelijk om of je koopkracht toeneemt. Daar hebben we onze beleggingsportefeuille op ingericht.”

Krijg ik mijn geld dat ik heb ingelegd gegarandeerd terug?
”Die garantie kunnen we niet geven, het blijft beleggen. Maar we doen wel aan wat ‘life cycle beleggen’ wordt genoemd. Dat betekent dat we het risico zo 10 jaar voor de pensioendatum afbouwen. Voordat je met pensioen gaat bestaat de portefeuille vooral uit risicomijdende beleggingen. Dat wordt je door een eventuele volgende crisis minder geraakt.”

Wat verdient u er zelf aan?
”De afgelopen twee jaar in ieder geval niets! Sinds we onze vergunning hebben gekregen van de toezichthouder afgelopen december krijgen de drie oprichters, dus ook ik, een salaris. Dat ligt nu op modaal. Als we 10.000 deelnemers hebben kennen we onszelf een marktconform salaris toe. Dan zit ik weer op het niveau waar ik zat toen ik in loondienst in de softwarebranche werkte.”
Lees het artikel van RTL Nieuws