11 augustus 2020

Vaste vergoeding of variabele vergoeding: de échte kosten

Die pensioenrekening, da’s een mooie uitvinding. Nu een paar weken op vakantie, straks misschien wel een paar maanden. En dat kan gewoon als je later iedere maand ‘uitgesteld loon’ (ofwel: pensioen) krijgt. Het liefst zoveel mogelijk natuurlijk. Een belangrijke reden waarom wij “nee” zeggen, tegen verdienen aan het pensioenvermogen van onze leden.

Want zo’n variabel verdienmodel kost jou aan het einde van de rit een hele hoop geld. Je merkt er nu niet veel van… Je krijgt geen jaarlijkse factuur, het gaat geleidelijk en van je ‘grote bult’. Je ziet het niet. Maar het gebeurt wél. En het kost je meer pensioen dan je lief is.

Een half procentje meer of minder…

Die halve procent meer of minder pensioen, dat scheelt toch niet zoveel? Denk je misschien. We moeten je teleurstellen… Het scheelt heel veel. Duizenden euro’s.

Met een korte berekening laten we je zien wat we bedoelen. We gebruiken hiervoor de pensioenindicator.

Rekenvoorbeeld

Stel je voor, je bent 30 jaar en begint met pensioen opbouwen via een pensioenrekening. Je legt eenmalig € 1.000 in en daarna maandelijks € 200. Je wilt met pensioen op je 67ste. Het gemiddelde bruto rendement is 6% (in het eindresultaat is rekening gehouden met jaarlijkse fondskosten van 0,25%, terwijl deze in de praktijk nog iets lager zijn).

Image

In 37 jaar bouw je € 304.500 op (dit is een indicatie).

Hoe zou dit eruitzien als BrightPensioen – net als alle andere aanbieders – een procentueel verdienmodel zou hebben? Stel dat Bright elk jaar een half procent van jouw vermogen zou afsnoepen. Dan zou het gemiddeld bruto rendement een halve procent lager uitvallen. 5,5% dus.

Image

Dan zit er aan het einde van de rit ‘nog maar’ € 271.000 in je pensioenpot.

Een verschil van € 33.500. Dat is het bedrag dat Bright dan aan jouw pensioenvermogen zou verdienen… Maar (gelukkig!) verdienen wij niet aan jouw pensioenvermogen.

Natuurlijk betaal je bij ons ook voor je pensioenrekening. Alleen niet vanuit je pensioenpot. In plaats daarvan betaal je bij ons een vast jaarlijks lidmaatschap van € 210 per jaar.

€ 210 X 36 jaar = € 7.560…

(Totdat je € 5.000 hebt opgebouwd en max. één jaar is het lidmaatschap gratis, vandaar het lidmaatschap maal 36 jaar in plaats van 37 jaar.)

Die € 7.560 brengen we apart in rekening (losse factuur), per jaar. En halen we niet van je pensioenrekening af.

Zo houd jij uiteindelijk meer pensioen over. Bovendien mag je voor datzelfde lidmaatschap kosteloos een tweede rekening openen. Een beleggingsrekening, waarop je vrij kunt beleggen. Voor een tussenpensioen (sabbatical) bijvoorbeeld.

Scheelt toch veel, zo’n halve procent!

Het financiële stelsel veranderen

Onze ambitie is een eerlijker financieel stelsel. Een stelsel waarin niet meer verdiend wordt aan het (pensioen)vermogen van de klant. Geen vage, onduidelijke vergoedingen dus. Maar een eerlijke en heldere prijs voor de dienst die geleverd wordt.

Wij zijn de eerste die dit zo doen en hopen op copycats. Toch wordt ons prijsmodel (nog) niet massaal gekopieerd door bestaande verzekeraars. En jij weet nu waarom: het bestaande verdienmodel is een stuk lucratiever. Maar hoe meer mensen inzien dat dit niet klopt, hoe sneller dat zal veranderen.

Dus gun jezelf ook meer pensioen en ga niet akkoord met variabele kosten!

Disclaimer
Bij de getoonde rendementen zijn de vergoedingen voor de beleggingen al verrekend. Bright belegt tegen kostprijs en houdt deze kosten zo laag mogelijk. Dit zijn dus alleen kosten die daadwerkelijk gemaakt worden om jouw vermogen te beleggen, geen (pro)cent meer. Deze bestaan uit de transactiekosten en de jaarlijkse fondskosten. Zo rekent de pensioenindicator.

De gegevens en resultaten in dit artikel worden gebruikt ter illustratie en zijn een indicatie. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.