Naar blog overzicht
11 mei 2021

Vaste vergoeding of variabele vergoeding: de échte kosten

Afbeelding van Afra de Leeuw Geschreven door Afra de Leeuw

ImageHet verdienmodel van Bright – een vast lidmaatschap – is voor sommigen lastig te vergelijken met het traditionele verdienmodel – een percentage van je vermogen – dat andere financiële instellingen hanteren. Wij leggen het hier uit.

De belangrijkste reden om “nee” te zeggen tegen een procentueel verdienmodel, is omdat dit ten koste gaat van van je (pensioen)vermogen. Je merkt er niet veel van… Je krijgt geen jaarlijkse factuur en het gaat geleidelijk van de ‘grote bult’. Je ziet het niet, maar het gaat gewoon ten koste van je rendement.

Half procentje meer of minder…

Die halve procent meer of minder pensioen, dat scheelt toch niet zoveel? Denk je misschien. We moeten je teleurstellen… Het scheelt heel veel. Duizenden euro’s. Met een korte berekening met de pensioenindicator laten we je zien wat we bedoelen.

Rekenvoorbeeld: een verschil van € 33.500

Stel je voor, je bent 30 jaar en begint met pensioen opbouwen via een pensioenrekening. Je legt eenmalig € 1.000 in en daarna maandelijks € 200. Je wilt met pensioen op je 67ste. Het gemiddelde bruto rendement is 6%. In het resultaat hieronder is  rekening gehouden met jaarlijkse fondskosten van 0,25%, terwijl deze in de praktijk zelfs lager zijn. Er wordt dus eigenlijk met 5,75% gerekend.

Image

In 37 jaar bouw je € 304.500 op (dit is een indicatie).

Hoe zou dit eruitzien als BrightPensioen – net als alle andere aanbieders – een procentueel verdienmodel zou hebben? Stel dat wij elk jaar een half procent van jouw vermogen af zouden snoepen. Dan zou het gemiddeld bruto rendement een halve procent lager uitvallen; 5,5% dus.

Image

Dan zit er aan het einde van de rit ‘nog maar’ € 271.000 in je pensioenpot.

Een verschil van € 33.500!

Ruim 10% minder pensioen dus. Door dat halve procentje. Dat is ook het bedrag dat Bright dan aan jouw pensioenvermogen zou verdienen… Maar gelukkig verdienen wij niet aan jouw pensioenvermogen.

Natuurlijk betaal je ons ook voor onze dienstverlening. Alleen niet vanuit je pensioenpot. In plaats daarvan betaal je bij ons een vast jaarlijks lidmaatschap van € 210 per jaar.

€ 210 X 36 jaar = € 7.560…
(Het eerste jaar (tot max. € 5.000) is het lidmaatschap gratis, vandaar maal 36 jaar in plaats van 37 jaar)

Het lidmaatschap brengen we jaarlijks apart in rekening en halen we niet uit je pensioenpot. Zo houd jij uiteindelijk meer pensioen over. Bovendien mag je voor datzelfde lidmaatschap kosteloos een tweede rekening openen. Een beleggingsrekening, waarop je vrij kunt beleggen. Voor een tussenpensioen (sabbatical) bijvoorbeeld.

Ons doel = maximaal pensioen

Wij willen ervoor zorgen dat jij een maximaal pensioen krijgt. De belangrijkste beperking legt de overheid je op: de jaarruimte. Die zorgt ervoor dat je niet onbeperkt mag inleggen. Aangezien er bij Bright geen geld uit je pot verdwijnt, kun je in ieder geval die jaarruimte maximaal benutten.

Wij van wc-eend…

Niet alleen wijzelf zijn enthousiast over dit verdienmodel. Onafhankelijke media zoals het Financieele Dagblad en Business Insider concludeerden dat Bright in de top drie van de aantrekkelijkst geprijsde aanbieders staat. En het onafhankelijke benchmarkinstituut MoneyView gaf het Bright LifeCycle Fonds vijf sterren op prijs.

Onze missie: het financiële stelsel veranderen

Onze drijfveer is een eerlijker financieel stelsel. Waarin niet meer verdiend wordt aan het (pensioen)vermogen van de klant. Zonder onduidelijke vergoedingen dus. Maar met een eerlijke en heldere prijs voor de dienst die geleverd wordt.

Wij zijn de eerste die dit zo doet en hopen op copycats. Toch is ons prijsmodel nog door geen enkele aanbieder van beleggingsdiensten gekopieerd. Niet zo vreemd: het bestaande verdienmodel is een stukken lucratiever. Maar hoe meer mensen inzien dat het bestaande model niet klopt, hoe sneller dat zal veranderen.

Over de berekeningen
Bij de getoonde rendementen zijn de beleggingskosten verrekend. We hebben hiervoor met 0,25% gerekend, alhoewel onze daadwerkelijke beleggingskosten tot nu toe lager liggen. Dit zijn de kosten die daadwerkelijk gemaakt worden om jouw vermogen te beleggen, geen (pro)cent meer. Deze bestaan uit de transactiekosten en de jaarlijkse fondskosten. Zo rekent de pensioenindicator. De gegevens en resultaten in dit artikel worden gebruikt ter illustratie en zijn een indicatie.