WhatsApp
Naar blog overzicht
4 minuten
16 jul 2024

Vergelijking rendementen BrightPensioen met andere aanbieders

Afbeelding van Sjaak Zonneveld Geschreven door Sjaak Zonneveld

We krijgen regelmatig de vraag: hoe zijn jullie rendementen in vergelijking met andere aanbieders? Het korte antwoord is: goed. Maar daar wil je natuurlijk bewijs voor hebben.

Er zijn in Nederland twee vergelijkingsplatforms die de rendementen van verschillende aanbieders vergelijken: finner.nl en vermogensbeheer.nl. Zij vergelijken de rendementen van tientallen professionele vermogensbeheerders en beleggingsinstellingen in Nederland. De PRO-NL index is gebaseerd op de data van Finner en de VBR-index is gebaseerd op data van vermogensbeheer.nl.

Image

Vergelijking resultaten

We vergelijken het neutrale fonds van BrightPensioen met de neutrale portefeuilles van beide platforms. Beide indices geven vergelijkbare resultaten.

Van de afgelopen 8 (volledige) jaren waarin BrightPensioen operationeel was, presteerde het Bright LifeCycle Fonds (BLCF) zes jaar beter dan gemiddeld en twee jaar (2017 en 2022) minder dan gemiddeld.

Image

Onderstaand de jaarrendementen en het verschil tussen het rendement van BrightPensioen en het gemiddelde van de ProNL en de VBR index in tabelvorm. Gemiddeld deed Bright het 1,4% beter.

Image

Onderstaand het enkelvoudig rendement, gerekend vanaf 1 januari 2016, t/m het vierde kwartaal van 2023. Doordat de ProNL index en de VBR index elkaar weinig ontlopen (logisch, want veel van de onderliggende partijen die ze vergelijken zijn hetzelfde), lopen die lijnen vrijwel over elkaar heen.

Image

Enkelvoudig houdt in, dat als je begin 2016 eenmalig 1000,- had ingelegd, je t/m eind 2023 bij Bright een rendement daarop gemaakt had van 48%. Bij het neutrale profiel van alle onderliggende partijen die deel uitmaken van de ProNL index zou dat in diezelfde periode gemiddeld 33% geweest zijn en bij die van de VBR index 35%.

Op onze rendementenpagina vind je een uitleg van de verschillende soorten rendementen.

Redenen voor verschillen

Vergelijken van rendementen is om verschillende redenen lastig. Er kunnen diverse redenen voor verschillen zijn. We lichten de belangrijkste toe.

  • Kosten/verdienmodel 
    Elke vermogensbeheerder of beleggingsinstelling in Nederland verdient geld door een percentage van je inleg en belegd vermogen af te romen. Bright is de enige aanbieder die een vaste vergoeding rekent die helemaal los staat van je vermogen.
    Dat is tevens de reden dat de Bright-rendementen op de vergelijkingswebsites afwijken van de rendementen op onze rendementenpagina. Omdat deze vergelijkingssites het lidmaatschap in de rendementen verrekenen. Hier de uitgebreide uitleg daarover.
  • Wel of niet duurzaam
    Alhoewel de meeste onderzoeken aangeven dat duurzaam beleggen op de lange termijn waarschijnlijk (ook) positief uitpakt voor je rendement, kan dat per jaar verschillen. Zo deden de duurzame beleggingen het in 2022 minder goed dan de niet-duurzame beleggingen. Dat kwam doordat fossiele beleggingen – vanwege de energiecrisis – het goed deden. Geen reden om van onze duurzame koers af te wijken, maar het was wel nadelig voor de rendementen.
  • Valutakoersen
    Een deel van onze beleggingen is in dollars. Daardoor heeft de dollar/eurokoers effect op de rendementen. Zo waren deze verschillen in 2016 gunstig en presteerde ons fonds dat jaar fors beter dan gemiddeld. Vervolgens sloegen de koersen in 2017 de andere kant op, waardoor Bright dat jaar minder presteerde dan gemiddeld. Voor de techneuten onder de lezers: dit is hoe we het valutarisico beperken en waarom we niet ‘hedgen’.
  • Risicoprofiel
    Een neutraal profiel kan variëren van 60% aandelen en 40% obligaties (zoals bij Bright), tot 60% obligaties en 40% aandelen. Beide vallen onder een neutraal profiel, waarbij de eerste offensiever is dan de tweede. Bright zit met 60/40 dus ’tegen offensief aan’.
  • Maandelijks herbalanceren
    Een reden voor deze samenstelling (60/40) is dat met dit profiel het maximale effect van herbalanceren behaald kan worden. Herbalanceren kan op de lange termijn tot wel een procent extra rendement opleveren. Doordat iedereen bij Bright in hetzelfde fonds zit kunnen we dit maandelijks kosteloos doen. Hier meer uitleg daarover.
  • Passief vs. actief
    In de beide indices zijn zowel partijen die actief beleggen als partijen die passief beleggen opgenomen. BrightPensioen belegt passief. Ook wel indexbeleggen genoemd. En alhoewel de wetenschappelijke consensus is dat passief beleggen op de lange termijn meer oplevert dan actief, zijn er ook jaren dat actieve beleggers het beter doen dan passieve beleggers.

Vergelijken is lastig. Maar we snappen dat mensen een referentie zoeken. Vandaar dit artikel.

NB: BrightPensioen is begonnen op 6 februari 2015. Dat jaar nemen we daarom niet mee in de vergelijking. Die eerste 5 weken van 2015 maakten namelijk veel uit. De MSCI World Index bijvoorbeeld, maakte tussen 1 januari 2015 en 6 februari 2015 een rendement van ruim 18%

Blog: Waarin verschilt BrightPensioen van andere aanbieders?

Wij hebben de belangrijkste verschillen voor jou op een rijtje gezet.

Lees meer

Waar we trots op zijn

  • Image
  • B Corp logo
  • Image
  • Image

Zo simpel is het

  • Open een rekening

    Word ook lid. En open online een rekening.

  • Start met inleggen

    Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

  • Laat je pot geld uitkeren

    Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.