3 november 2014

Karin Jakobsen (38), Sjaak Zonneveld (48) en Annemieke Beijerinck (40) zijn de mensen achter BrightNL, een pensioen voor zelfstandigen. Deze Challenger is de eerste pensioeninstelling die geen eigendom is van een bank, verzekeraar of vakbond.

Wat: pensioen voor zelfstandigen door middel van gezamenlijk beleggen

Wie worden uitgedaagd: aanbieders van lijfrente en banksparen

Omzet 2013: nog niets, BrightNL gaat eind 2014 pas live

Medewerkers: geen

In slechts vijf weken tijd wist BrightNL 300.000 euro op te halen via crowdfundingplatform Symbid. Een goede start voor een bedrijf dat nog live moet gaan.
Medeoprichter Sjaak Zonneveld: ‘Wij bieden zzp’ers, ondernemers, freelancers en mensen in loondienst zonder pensioenopbouw een pensioenregeling aan. In een gezamenlijk fonds beleggen tegen kostprijs, de beleggings­beslissingen nemen we uit handen van onze deelnemers.’

BrightNL is de eerste pensioeninstelling die geen eigendom is van een bank, verzekeraar of vakbond. Deelnemers worden mede-eigenaar, delen mee in de winst en hebben daadwerkelijk zeggenschap. BrightNL wil daarmee de huidige pensioenmarkt wakker schudden.

Zonneveld: ‘Ons unieke verdienmodel – een vaste vergoeding in plaats van een percentage – zal hopelijk wat stof doen opwaaien. Omdat wij over alles transparant zijn, zullen andere partijen ook gedwongen worden meer openheid van zaken te geven. De regelgeving moet simpeler: iedereen zou zelf moeten kunnen kiezen waar hij zijn pensioen onderbrengt. Je werkgever bepaalt immers ook niet bij welke bank je spaart.’

Lees het artikel op Sprout.