5 december 2019

Zzp’ers hebben het goed voor elkaar. Of toch niet?

Deze week in het nieuws: Het gaat financieel beter met zzp’ers. Volgens het CBS zijn zzp’ers positief over hun financiële situatie. Maar liefst 82% van de zzp’ers zegt voor  pensioen te sparen. Tegelijkertijd berichtte het FD dat de zzp’er het eigen vermogen door een roze bril beziet. En een week eerder berekende de OESO dat Nederlandse zelfstandigen afkoersen op een pensioen dat 60 procent lager (!) is dan dat van mensen in loondienst.

Een rekenhulpje

Roze bril of niet: feit is dat weinig mensen een idee hebben hoeveel geld ze nodig hebben voor pensioen. Daarom een simpel rekenvoorbeeld. Om te weten te komen hoeveel pensioen je krijgt moet je het geld dat je verwacht te hebben op pensioendatum delen door 22. Dan kom je ongeveer uit op het bedrag dat je levenslang aan pensioenuitkering kunt krijgen. Dus een € 100.000 levert per maand ongeveer € 380 aan pensioen op (100.000 / 22 / 12).

Gemiddeld pensioen in Nederland

Op dit moment bestaat voor een gemiddelde gepensioneerde in Nederland het pensioen voor 35% uit AOW, voor 35% uit aanvullend pensioen en voor 30% uit overig vermogen. Het gemiddelde pensioeninkomen in Nederland ligt iets boven de € 3.000.

Roze bril of niet?

Wil jij, bovenop de AOW van ongeveer € 1.000, een aanvullend pensioen van nogmaals zo’n € 1.000 per maand heb je een vermogen van € 1.000 x 12 x 22 = € 264.000 nodig. En dat is nog geen vetpot. Voor een modaal aanvullend pensioen van zo’n € 3.000 per maand heb je dus een vermogen van ruim een half miljoen nodig. Da’s best een bedrag.

Met onze handige pensioenindicator kun je zelf bepalen of je een roze bril op hebt of niet.

Doe de roze-bril-test