Overstappen van zzp pensioen aanbieder? Dat kan hier >

3 januari 2022

Zzp’er? Zo benut je alsnog je fiscaal voordeel van 2021

Image

Elk jaar mag je fiscaal vriendelijk een bedrag in je pensioenpot stoppen: je jaarruimte. De deadline hiervoor was 31 december 2021. Maar voor zzp’ers – om exact te zijn IB-ondernemers – is het mogelijk om alsnog je belastingvoordeel van afgelopen jaar te gebruiken. Door gebruik te maken van de oudedagsreserve!

Zet tussen nu en 1 juli je oudedagsreserve om naar lijfrente

Via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) mag je 9,44% van je winst van 2021 aftrekken, met een maximum van € 9.395 (2021). Dit bedrag kun je vervolgens laten ‘vrijvallen’ en als lijfrente storten, zoals op een pensioenrekening bij Bright. Dat kan tot 1 juli 2022.

Belangrijk daarbij:

  • De regeling is alleen voor IB-ondernemers, zoals zzp’ers en mensen met een VOF. DGA’s – ondernemers met een BV – kunnen geen gebruikmaken van de oudedagsreserve.
  • Om gebruik te maken van de oudedagsreserve, moet je in 2021 hebben voldaan aan het urencriterium van de Belastingdienst.
  • De oudedagsreserve is een boekhoudkundige reservering en het vrijvallen is een boekhoudkundige handeling. Doe dit daarom in overleg met je boekhouder of accountant.

Wil je dit jaar optimaal gebruikmaken van je belastingvoordeel? Lees dan ook onze blog over hoe je jaarruimte en de oudedagsreserve slim combineert.

Hulp nodig? Neem contact op

Bel, mail of maak een belafspraak. Dan bellen wij jou.

Image