8 februari 2021

Zzp’er? Zo benut je alsnog je fiscaal voordeel van 2020

Image

Elk jaar mag je fiscaal vriendelijk een bedrag in je pensioenpot stoppen, je jaarruimte. De deadline hiervoor is ieder jaar op 31 december (dus afgelopen keer: 31 december 2020). Maar voor zzp’ers – om exact te zijn IB-ondernemers – is het mogelijk alsnog je belastingvoordeel van afgelopen jaar te gebruiken. Met de oudedagsreserve!

Zet vóór 1 juli je oudedagsreserve om naar lijfrente

Via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) mag je 9,44% van je winst aftrekken, met een maximum van € 9.218 (2020). Dit bedrag kun je vervolgend laten ‘vrijvallen’ en als lijfrente storten. Bijvoorbeeld op een pensioenrekening bij Bright.

Belangrijk daarbij:

  • De regeling is alleen voor IB-ondernemers, zoals zzp’ers en mensen met een VOF. DGA’s – ondernemers met een BV – kunnen helaas niet gebruikmaken van de regeling.
  • Om gebruik te maken van de oudedagsreserve, moet je in 2020 hebben voldaan aan het urencriterium van de Belastingdienst.
  • De FOR is een boekhoudkundige reservering en het vrijvallen is een boekhoudkundige handeling. Doe dit daarom altijd in overleg met je boekhouder of accountant.
  • Je moet het regelen vóór 1 juli 2021.

Wil je dit jaar optimaal gebruikmaken van je belastingvoordeel? Lees dan ook onze blog over hoe je jaarruimte en de oudedagsreserve slim combineert.

Hulp nodig? Wij helpen je graag

Neem gerust contact met ons op. Of maak een afspraak. Dan bellen wij jou (terug).

Image