Wanneer mag je met pensioen?

De een kan niet wachten tot hij of zij kan stoppen met werken. De ander stelt het liever nog even uit. Maar wanneer mag je eigenlijk met pensioen?

Image

Met pensioen gaan, wanneer kan dat?

Dat mag je helemaal zelf bepalen. Wel is het zo dat de leeftijd waarop je AOW krijgt, min of meer vastligt. Min of meer, omdat deze gekoppeld is aan de levensverwachting. Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Deze stijgt tot 67 jaar in 2024. Daarna is deze nog niet bekend. Op de website van de sociale verzekeringsbank kun je een inschatting krijgen wanneer jij AOW ontvangt.

Bouw je individueel (aanvullend) pensioen op in de derde pijler? Dan kun je zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat. Je mag jouw individuele pensioenpot voor of na de AOW-leeftijd laten uitkeren. Begin je voor je AOW-leeftijd? Dan moet de uitkering tot minimaal twintig jaar na jouw AOW-leeftijd duren.

Vanaf de AOW-leeftijd is dit minimaal vijf jaar. Het kan ook levenslang. Of alles wat tussen vijf jaar en levenslang ligt.

Vind je de AOW niet genoeg? Dan kun je zelf aanvullend pensioen opbouwen. Onze pensioenindicator hieronder geeft je een schatting van hoeveel jij opzij moet zetten voor jouw pensioenpot.

 

Image

Hoe groot moet jouw pensioenpot worden?

Jouw leeftijd
0
Start pensioenuitkering
0

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?
Gemiddelde inleg per maand
0

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrente overboekt. Of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.
Eenmalige inleg
0

Gemiddeld bruto rendement

We beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen einddatum wordt het risico afgebouwd naar defensief. Het getoonde rendement houdt hier rekening mee: hoe korter de opbouwperiode, hoe lager dit rendement. Als je het rendement hier wijzigt, wordt geen rekening meer gehouden met risico-afbouw via de lifecycle.
Gemiddeld bruto rendement
0
Wat mis ik als ik jaar later begin?
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.
Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand
Koopkracht: €

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. In de praktijk kun je ook een andere periodes kiezen. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.
Uitkeringsperiode
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Wil je weten wat? Neem dan even contact met ons op: 020 – 70 70 540.
Wat mis ik als ik jaar later begin?
€ − % minder
  Sta BrightPensioen toe de uitkomsten van de pensioenindicator en andere handige tips en tools met je te delen. We beloven je niet te spammen en je kunt je via elke e-mail die je van ons ontvangt uitschrijven.
 • Voor meer informatie over hoe wij met jouw gegevens omgaan: zie onze privacyverklaring.

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het op te bouwen pensioenvermogen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie is geen individueel advies. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. Aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekeningen worden hier uitgelegd.

Veelgestelde vragen

 • Hoe hoog is een AOW-uitkering?

  De AOW is gebaseerd op het minimum loon en hangt onder andere af van je woonsituatie. Als alleenstaande heb je in 2021 recht op € 1.292,50 bruto per maand, ofwel € 1.218,19 netto. Woon je samen of ben je getrouwd? Dan heb je in 2021 recht op € 883,67 bruto per maand per persoon, ofwel € 832,86 netto. Dit wisselt per jaar, omdat de AOW over het algemeen mee stijgt met het prijspeil in Nederland. Meer en de meest actuele informatie over AOW, vind je op de website van Rijksoverheid.

  De nettobedragen zijn inclusief de loonheffingskorting. Heb je naast de AOW ook ander inkomen en gebruik je daar de heffingskorting, dan is het netto AOW-bedrag lager.

 • Wat als ik met deeltijd met pensioen wil gaan?

  Bouw je individueel aanvullend pensioen op in de derde pijler? Dan kan je zelf bepalen wanneer je jouw pensioenuitkering wil laten beginnen. Hierbij ben je wel aan regels gebonden. Koop je een tijdelijke uitkering aan, dan geldt een maximum uitkering van € 20.953 per jaar (2015). Als je een levenslange uitkering aankoopt, geldt er geen maximum. Dit geldt ook voor een uitkering die tot minimaal 20 jaar na de AOW leeftijd loopt.

 • Wat is een pensioengat?

  De term ‘pensioengat’ wordt gebruikt wanneer iemand ‘te weinig’ pensioen heeft opgebouwd. Maar wat is te weinig? Formeel was dat ooit wanneer iemand minder dan 70% van het eindloon opbouwde voor zijn of haar pensioen. Alleen het eindloon-pensioen is al lang geleden afgeschaft. Bovendien is het voor iedereen verschillend wat genoeg, te veel of te weinig is.

  Iedereen zal dus zelf moeten bepalen of hij of zij voldoende pensioen opbouwt. Een handig hulpmiddel hiervoor is onze pensioenindicator. Die tool laat zien hoeveel pensioen je naar schatting opbouwt bij welke inleg.

Onze oplossing voor jou

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen. Zo houd je meer over van je inleg.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst. Da’s slim en eerlijk.

Zo simpel is het

 • Open een rekening

  Word ook lid. En open online een rekening.

 • Start met inleggen

  Wij beleggen je inleg duurzaam en tegen kostprijs.

 • Laat je pot geld uitkeren

  Als je met pensioen wilt, kun je jouw geld laten uitkeren.