Zo kun je slim je arbeidsongeschiktheid en pensioen in één keer regelen.

Een minderheid van de zzp’ ers en ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) omdat ze die AOV duur vinden. Steeds meer ondernemers vinden alternatieve oplossingen. Ze delen het risico bijvoorbeeld onderling via een deelkring, zoals een Broodfonds, Commoneasy of crowdsurance platform SharePeople. Door de eerste twee jaar onderling op te vangen wordt een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering een stuk betaalbaarder. Een groep van zo’n 500 Bright leden heeft een eigen kring op het SharePeople platform.

Een voorziening voor arbeidsongeschiktheid en een potje voor later in één

De eerste twee jaar samen met Bright leden

Via het crowdsurance platform SharePeople kun je het risico de eerste twee jaar delen met Bright leden onderling.

Een AOV voor daarna

Flexibel uit te breiden tot vijf jaar of tot aan je pensioen via een AOV. Bright leden krijgen een extra korting op een AOV van Allianz.

Je niet gebruikte inleg in een potje voor later

De niet gebruikte inleg bij SharePeople kun je maandelijks opzij zetten voor later. Op een pensioen- of beleggingsrekening bij BrightPensioen.

De eerste twee jaar met SharePeople

Kies voor een uitkering van € 1.500, € 2.000,- of € 3.000,- netto per maand (maximaal 24 maanden). Je zet maandelijks een bedrag van minimaal € 90 (voor 1.500 p/m), € 120 (2.000 p/m) of € 180 (3.000 p/m) op een aparte Bunq bankrekening. Als er iemand ziek wordt, kun je een betaalverzoek krijgen. Een tikkie, maar dan via Bunq. Je doneert dit bedrag rechtstreeks aan het zieke Bright-lid. Bij een ziekteverzuim van 1,5 procent ben je een kwart kwijt aan giften. We zijn november 2018 gestart en het verzuimpercentage is minder dan een half procent. Het resterende bedrag kun je maandelijks gebruiken voor je pensioen. Voor Bright leden bedraagt het inschrijfgeld € 90 ipv € 180. 

Zo werkt het

Uit te breiden met een AOV

Wil je voor een langere periode dan 2 jaar gedekt zijn? Dan heb je een AOV nodig. Wanneer je het risico de eerste twee jaar opvangt via SharePeople kun je een eigenrisicoperiode van twee jaar kiezen. En dat scheelt flink in de premie.

Leden van BrightPensioen krijgen bij Allianz drie maanden premie gratis. Dit geldt ook zonder de combinatie met SharePeople. Je kunt deze AOV zelf online afsluiten. Tip: lees eerst de informatie op deze pagina, zodat je de kennis- en ervaringstoets goed aflegt.

Bereken je premie bij Allianz

Vragen & antwoorden

Hoe werkt SharePeople precies?

Voor die uitleg kun je het beste even deze pagina op de website van SharePeople raadplegen. Voor de uitleg hoe de combinatie SharePeople met BrightPensioen werkt kun je deze pagina bekijken.

Wat zijn de verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds?

SharePeople is geen Broodfonds. Wel zijn er overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Deze hebben we op deze pagina uiteengezet.

Hoe kan ik de niet gebruikte inleg voor SharePeople gebruiken voor mijn pensioen?

Als je gebruikt maakt van SharePeople leg je maandelijks een bedrag in op een speciale bankrekening bij Bunq. Voor een uitkering van € 2.000 kan er nooit meer dan € 120 worden gebruikt voor giften en voor een uitkering van € 3.000 nooit meer dan € 180. Naar alle waarschijnlijkheid wordt maar een klein deel van dit bedrag gebruikt voor donaties. Wat niet gebruikt wordt, hoeft niet op de rekening te blijven staan. Hoeveel je ook stort op die rekening: er van nooit meer vanaf gehaald worden dan € 120 of € 180.

Je kunt het deel dat niet gebruikt wordt laten beleggen bij Bright. Je kunt maandelijks je Bunqrekening ‘afromen’ en naar een pensioen – of beleggingsrekening bij Bright over laten boeken. Dit doe je door de Bunq rekening ook te gebruiken als tegenrekening voor BrightPensioen. Je kunt  maandelijks een hoger bedrag inleggen op je Bunq bankrekening, zodat je een groter bedrag kunt inleggen voor je pensioen. Stel dat je 300 per maand wilt inleggen voor je pensioen, kun je bijvoorbeeld 350 storten op de Bunq rekening.

Geef de speciale Bunq bankrekening op als tegenrekening waarvan BrightPensioen jouw inleg incasseert. Op deze rekening zul je maandelijks een bedrag moeten zetten van jouw inleg bij Bright plus het deel dat benodigd is voor giften. Dit kan per maand fluctueren tussen de € 0 en € 120 / € 180. Het is dus wel zaak om in de gaten te houden  hoeveel er op de Bunq-bankrekening staat. Zorg ervoor dat je aan het begin van het jaar 210 extra op deze rekening zet voor het lidmaatschap van Bright.

Wat gebeurt er als SharePeople failliet gaat?

Mocht SharePeople failliet gaan dan houdt de serviceverlening via het platform op. Uiteraard blijft het geld dat op jouw eigen rekening staat van jou. Mocht je op dat moment ziek zijn en giften van anderen ontvangen, dan zal dit vermoedelijk ook ophouden.

Hoe voorkomt SharePeople misbruik?

SharePeople is een ‘Semco-style‘ oplossing. Er wordt uitgegaan van vertrouwen. En vertrouwen is goedkoper dan (alles) controleren. Zo worden je beloften, zoals het niet ziek zijn bij start deelname of het door jou gekozen inkomensniveau, niet vooraf gecontroleerd. Er vindt pas controle plaats zodra je je ziek meldt. Dan wordt – namens de deelnemers – gecontroleerd of je je aan je belofte hebt gehouden en wordt je gevraagd jouw inkomensgegevens (bijvoorbeeld btw-aangifte) te delen. Dit scheelt naar schatting meer dan > 98% werk ten opzichte van een één op één controle vooraf. En daarmee kan SharePeople voordeliger werken dan traditionele verzekeraars.

Zie de ‘Hoe werkt het’ pagina op de website van SharePeople.

Wat is de relatie tussen Allianz en BrightPensioen?

In 2016 heeft Allianz geïnvesteerd in startup BrightPensioen. Allianz heeft een minderheidsbelang (ongeveer 7%) en er is overeengekomen dat Allianz ook in de toekomst nooit een meerderheidsbelang mag verwerven. Het doel is immers dat de deelnemerscoöperatie uiteindelijk de meerderheid van de aandelen zal verkrijgen.

Ik zit al bij een Broodfonds. Kan ik dan ook gebruik maken van de korting van Allianz?

Jazeker, de korting van Allianz geldt voor alle Bright leden. Dus als je het risico de eerste twee jaar via een broodfonds opvangt kun je ook een AOV met wachttijd van twee jaar afsluiten. Je kunt deze AOV zelf online afsluiten of via een adviseur. Als je de AOV zelf online wilt afsluiten, lees dan eerst de informatie op deze pagina, zodat je de kennis en ervaringstoets kunt afleggen.

Webinar bekijken?

Sjaak Zonneveld van BrightPensioen en Cosmas Blaauw van SharePeople lichten in dit webinar deze oplossing toe en beantwoorden alle vragen. Je kunt het hier ‘on demand’ bekijken. Je kunt het niet ‘doorspoelen’. Als het webinar afgelopen is, kom je terecht op een speciale pagina met een aanbieding. Daar kun je ook het boek Reis rond de wereld in je beste jaren gratis downloaden.

Start webinar

Nog geen lid van BrightPensioen?

 • Meer pensioen

  Meer pensioen

  Bij Bright betaal je een vaste vergoeding voor een lidmaatschap. We beleggen tegen kostprijs. Daardoor hou jij meer pensioen over.

 • Uitsluitend duurzaam

  Uitsluitend duurzaam

  Bij Bright beleggen we uitsluitend duurzaam. Wij zijn ervan overtuigd dat dat meer rendement voor jou en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

 • Helemaal van jou

  Helemaal van jou

  Bij Bright is elke deelnemer ook mede- eigenaar. Zo bepalen we samen de koers en verdelen we samen de winst.

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000