Zo kun je slim je arbeidsongeschiktheid en pensioen in één keer regelen.

Slechts een kleine minderheid van de ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Een belangrijke reden is dat ze een AOV duur vinden. Wanneer je voor de eerste twee jaar het risico op een andere manier opvangt, wordt een AOV veel voordeliger. Dit kan bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een Broodfonds of bij het crowdsurance platform SharePeople. Via SharePeople kunnen Bright leden onderling het risico op arbeidsongeschiktheid delen voor twee jaar. En via Allianz kunnen Bright leden een AOV afsluiten met leden-korting.

Een voorziening voor arbeidsongeschiktheid en een potje voor later in één

De eerste twee jaar samen met Bright leden

Via het crowdsurance platform SharePeople kun je het risico de eerste twee jaar delen met Bright leden onderling.

Een AOV voor daarna

Flexibel uit te breiden tot vijf jaar of tot aan je pensioen via een AOV. Bright leden krijgen een extra korting op een AOV van Allianz.

Je niet gebruikte inleg in een potje voor later

De niet gebruikte inleg bij SharePeople kun je maandelijks opzij zetten voor later. Op een pensioen- of beleggingsrekening bij BrightPensioen.

De eerste twee jaar met SharePeople

Kies voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid van €2.000,- of € 3.000,- netto. Afhankelijk van jouw keuze stort je maandelijks een bedrag van minimaal € 120 of € 180 op een aparte Bunq bankrekening. Bij arbeidsongeschiktheid krijg je na 2 maanden een uitkering voor een periode van maximaal 24 maanden.
Als er iemand anders  ziek wordt, kun je een betaalverzoek krijgen. Een tikkie, maar dan via Bunq. Je doneert dit bedrag rechtstreeks aan de zieke deelnemer. Bij een gemiddeld ziekteverzuim (voor zzp’ers zo’n 1,5 procent) ben je iets minder dan een kwart van € 120 of € 180 kwijt aan giften. Niemand ziek? Dan blijft je hele inleg staan.
Het resterende bedrag kan maandelijks belegd worden op een pensioen- of beleggingsrekening bij BrightPensioen. Voor Bright leden bedraagt het inschrijfgeld € 90 ipv € 180.

Zo werkt het

Uit te breiden met een AOV van Allianz

Wil je voor een langere periode dan 2 jaar gedekt zijn? Dan heb je een AOV nodig. Wanneer je het risico de eerste twee jaar opvangt via SharePeople kun je een eigenrisicoperiode van twee jaar kiezen. En dat scheelt flink in de premie. Wil je een uitkering tot aan je pensioendatum of is een uitkering tot vijf jaar al voldoende? Die laatste optie is een stuk voordeliger.

Leden van BrightPensioen krijgen bij Allianz drie maanden premie gratis als je voor 1 januari 2019 een AOV afsluit. Dit geldt ook zonder de combinatie met SharePeople. Je kunt deze AOV zelf online afsluiten. Tip: lees eerst de informatie op deze pagina, zodat je de kennis- en ervaringstoets kunt afleggen.

Bereken je premie bij Allianz

Vragen & antwoorden

Hoe werkt SharePeople precies?

Voor die uitleg kun je het beste even deze pagina op de website van SharePeople raadplegen.

Wat zijn de verschillen tussen SharePeople en een Broodfonds?

SharePeople is geen Broodfonds. Wel zijn er overeenkomsten, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Deze hebben we op deze pagina uiteengezet.

Kan ik bij mijn pensioenpot als ik arbeidsongeschikt word?

Sinds 1 januari 2016 is het mogelijk om opgebouwd derde pijler pensioenvermogen op te nemen in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid. Hiervoor heb je een verklaring nodig van een arts.

De maximale hoogte van wat je uit je opgebouwde potje mag laten uitkeren, hangt af van wat je de afgelopen twee jaar verdiend hebt. De uitkering mag nooit hoger zijn dan € 40.000,- per jaar.

Let op: dit is geen alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hoe kan ik de niet gebruikte inleg voor SharePeople gebruiken voor mijn pensioen?

Als je gebruikt maakt van SharePeople leg je maandelijks een bedrag in op een speciale bankrekening bij Bunq. Voor een uitkering van € 2.000 kan er nooit meer dan € 125 worden gebruikt voor giften en voor een uitkering van € 3.000 nooit meer dan € 200. Naar alle waarschijnlijkheid wordt maar een klein deel van dit bedrag gebruikt voor donaties. Wat niet gebruikt wordt, hoeft niet op de rekening te blijven staan. Je kunt dus meer storten op die rekening: er van nooit meer vanaf gehaald worden dan € 120 of € 180.

Je kunt het deel dat niet gebruikt wordt desgewenst ‘automatisch’ laten beleggen bij Bright. Je kunt maandelijks je Bunqrekening ‘afromen’ en naar een pensioen – of beleggingsrekening bij Bright over laten boeken. Je kunt ook maandelijks een hoger bedrag inleggen op je Bunq bankrekening, zodat je een groter bedrag kunt inleggen voor je pensioen.

Geef de speciale Bunq bankrekening op als tegenrekening waarvan BrightPensioen jouw inleg incasseert. Op deze rekening zul je maandelijks een bedrag moeten zetten van jouw inleg bij Bright plus het deel dat benodigd is voor giften. Dit kan per maand fluctueren tussen de € 0 en € 120 / € 180. Het is dus wel zaak om in de gaten te houden  hoeveel er op de Bunq-bankrekening staat. Zorg ervoor dat je aan het begin van het jaar 210 extra op deze rekening zet voor het lidmaatschap van Bright.

Op deze manier kun je (extra) vermogen opbouwen voor later.

Kan ik ook voor een lagere uitkering dan € 2.000 bij SharePeople terecht?

Er komen in eerste instantie twee groepen met Bright leden. Eén voor een inkomen van € 2.000 per maand en één voor € 3.000 per maand. Als je een lager bedrag wilt kun je met de andere SharePeople leden meedoen. Dat is dan geen groep met Bright leden, maar wel krijg je het inschrijfgeld van € 180 kado.

Wat gebeurt er als SharePeople failliet gaat?

Mocht SharePeople failliet gaan dan houdt de serviceverlening via het platform op. Uiteraard blijft het geld dat op jouw eigen rekening staat van jou. Mocht je op dat moment ziek zijn en giften van anderen ontvangen, dan zal dit vermoedelijk ook ophouden.

Hoe voorkomt SharePeople misbruik?

SharePeople is een ‘Semco-style‘ oplossing. Er wordt uitgegaan van vertrouwen. En vertrouwen is goedkoper dan (alles) controleren. Zo worden je beloften, zoals het niet ziek zijn bij start deelname of het door jou gekozen inkomensniveau, niet vooraf gecontroleerd. Er vindt pas controle plaats zodra je je ziek meldt. Dan wordt – namens de deelnemers – gecontroleerd of je je aan je belofte hebt gehouden en wordt je gevraagd jouw inkomensgegevens (bijvoorbeeld btw-aangifte) te delen. Dit scheelt naar schatting meer dan > 98% werk ten opzichte van een één op één controle vooraf. En daarmee kan SharePeople voordeliger werken dan traditionele verzekeraars.

Zie de ‘Hoe werkt het’ pagina op de website van SharePeople.

Wat gebeurt er als er teveel mensen ziek worden?

De huidige inleg is voldoende voor een verzuimpercentage van 6%. Mocht dit onverhoopt meer worden, dan betekent dit dan de maandelijkse uitkering minder wordt. Je hoeft nooit meer te doneren dan het afgesproken maandelijkse bedrag (€ 125 voor een inkomen van € 2.000 of € 200 voor een inkomen van € 3.000)

Wat als ik voor mijn pensioendatum overlijd?

De waarde van jouw opgebouwde kapitaal komt, mocht je komen te overlijden, toe aan jouw wettelijke erfgenamen. Het is echter geen partnerpensioen.

Als alternatief voor een partnerpensioen kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. BrightPensioen biedt zelf geen verzekeringen, maar heeft sinds juli 2016 een strategische samenwerking met Allianz. Allianz biedt een ORV, welke online af te sluiten is.

Voor de afhandeling van het pensioen van een overleden deelnemer bij Bright, zie deze pagina.

Heeft BrightPensioen een (zakelijk) belang bij de samenwerking met SharePeople?

Nee, BrightPensioen heeft geen belang bij de samenwerking met SharePeople en verdient er ook geen geld aan. Wel geeft SharePeople leden van Bright een voordeel doordat de 180 euro inschrijfgeld voor bright leden gratis is.

Wat is de relatie tussen Allianz en BrightPensioen?

In 2016 heeft Allianz geïnvesteerd in startup BrightPensioen. Allianz heeft een minderheidsbelang (ongeveer 7%) en er is overeengekomen dat Allianz ook in de toekomst nooit een meerderheidsbelang mag verwerven. Het doel is immers dat de deelnemerscoöperatie uiteindelijk de meerderheid van de aandelen zal verkrijgen.

Ik zit al bij een Broodfonds. Kan ik dan ook gebruik maken van de korting van Allianz?

Jazeker, de korting van Allianz geldt voor alle Bright leden. Dus als je het risico de eerste twee jaar via een broodfonds opvangt kun je ook een AOV met wachttijd van twee jaar afsluiten. Je kunt deze AOV zelf online afsluiten of via een adviseur. Als je de AOV zelf online wilt afsluiten, lees dan eerst de informatie op deze pagina, zodat je de kennis en ervaringstoets kunt afleggen.

Webinar terugkijken?

Sjaak Zonneveld van BrightPensioen, Cosmas Blaauw van SharePeople en Erica Thomson van Allianz gaven een druk bezocht webinar om deze oplossing toe te lichten en alle vragen te beantwoorden. Je kunt het hier terugzien.

Terugkijken webinar

Nog geen lid van BrightPensioen?

 • Meer pensioen

  Meer pensioen

  Bij Bright betaal je een vaste vergoeding voor een lidmaatschap. We beleggen tegen kostprijs. Daardoor hou jij meer pensioen over.

 • Uitsluitend duurzaam

  Uitsluitend duurzaam

  Bij Bright beleggen we uitsluitend duurzaam. Wij zijn ervan overtuigd dat dat meer rendement voor jou en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

 • Helemaal van jou

  Helemaal van jou

  Bij Bright is elke deelnemer ook mede- eigenaar. Zo bepalen we samen de koers en verdelen we samen de winst.

Begin vandaag met je pensioen Gratis lid tot € 3.000