Waarom duurzaam?

Je kunt beter vragen: waarom niet? Want waarom zou je geld dat bedoeld is om je toekomst veilig te stellen, investeren in zaken die je toekomst in gevaar brengen?

Image

Wat is duurzaam beleggen?

Het ene duurzaam is het andere niet. Bij sommige aanbieders zijn de aandelen duurzaam maar de obligaties niet. Bovendien zijn er verschillende niveaus van duurzaam beleggen. BrightPensioen gaat op dit gebied verder dan andere aanbieders van individueel aanvullend pensioen. Wij geloven dat dit meer rendement voor onze leden en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

Duurzaam, duurzamer, duurzaamst

 • Niveau 1: Uitsluitingen

  Het laagste niveau. Dan wordt er niet belegd in…. zaken waar je niet in wilt beleggen. Denk aan tabak, kolen of wapens. Maar ook corruptie, kinderarbeid en mensenrechtenschendingen worden uitgesloten.

 • Niveau 2: ESG beleggen

  Een niveau hoger. Deze bedrijven worden beoordeeld op hun inzet voor het milieu (Environment), mens en maatschappij (Social) en behoorlijk bestuur (Governance). Deze bedrijven presteren vaak bovengemiddeld op gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

 • Niveau 3: Impact beleggen

  De overtreffende trap van duurzaam beleggen is impactbeleggen. Beleggingen die daadwerkelijk een positieve invloed hebben op de wereld om ons heen. Zoals groene obligaties. Hierbij financieren we duurzame energie projecten, bouwprojecten of projecten ter verbetering van de grondwaterkwaliteit.

  Bright belegt op niveau 2 en 3 (waardoor niveau 1 automatisch gedaan wordt).

Wat levert duurzaam beleggen op?

Leuk dat duurzaam beleggen goed is voor de wereld, maar wat levert het jou op? In elk geval minstens zoveel als niet-duurzaam beleggen. Dat zeggen althans de meeste onderzoeken naar duurzaam beleggen. Zo toont onderzoek van MSCI aan dat bedrijven die investeren in ESG verbeterende maatregelen, winstgevender en minder risicovol worden. Dus duurzaam pensioenbeleggen is voor ons een no-brainer.

Image