Wat is duurzaam beleggen?

Het ene duurzaam is het andere niet. Bij veel aanbieders zijn de aandelen duurzaam maar de obligaties niet. Bovendien zijn er verschillende niveaus van duurzaam beleggen. Van alle aanbieders belegt BrightPensioen het duurzaamst. Wij zijn ervan overtuigd dat dit meer rendement voor onze leden en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.

Duurzaam, duurzamer, duurzaamst.

 • Niveau 1: Op basis van uitsluitingen

  Het laagste niveau is op basis van uitsluitingen. Dan wordt er niet belegd in…. zaken waar je niet in wilt beleggen. Denk aan tabak, kolen of wapens. Maar ook corruptie, kinderarbeid en mensenrechtenschendingen behoren tot deze categorie. Maar om niet-beleggen in deze categorie nu al duurzaam te noemen…

 • Niveau 2: ESG beleggen

  Een niveau hoger. Een internationale standaard waarbij bedrijven worden beoordeeld op hun inzet voor het milieu (Environment), mens en maatschappij (Social) en behoorlijk bestuur (Governance). Deze bedrijven voldoen aan richtlijnen op gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. En vaak presteren ze bovengemiddeld op deze gebieden.

 • Niveau 3: Impact beleggen

  De overtreffende trap van duurzaam beleggen is impactbeleggen. Beleggingen die daadwerkelijk een positieve invloed hebben op de wereld om ons heen. Zoals greenbonds. Oftewel groene obligaties. Hierbij financieren we groene projecten, zoals duurzame energie projecten, bouwprojecten of projecten ter verbetering grondwaterkwaliteit. Windmolenparken of waterzuiveringsprojecten bijvoorbeeld.
  Bright belegt op niveau 2 en 3.

Wat levert duurzaam beleggen op?

Leuk dat duurzaam beleggen goed is voor de wereld, maar wat levert het jou op? In elk geval minstens zoveel als niet-duurzaam beleggen. Dat zeggen althans de meeste onderzoeken naar duurzaam beleggen. Zo toont onderzoek van MSCI aan dat bedrijven die investeren in ESG verbeterende maatregelen, winstgevender en minder risicovol worden. Dus pensioen duurzaam beleggen? Dat lijkt ons een no-brainer.

Image