Pensioen voor zzp’ers en ondernemers

Zelfstandige zonder pensioen? Bij ons regel je het makkelijk zelf. Pensioen beleggen bij BrightPensioen kan met fiscaal voordeel. En hoe eerder je start, hoe beter je er straks voor staat.

Image
Image

Zo werkt pensioen voor zzp’ers

Als zzp’er bouw je niet standaard pensioen op. Je krijgt dan misschien wel AOW, maar dat is geen vetpot. Slim dus om iets extra te regelen. Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten op een lijfrenterekening bij BrightPensioen. Je stort geld op een geblokkeerde rekening en wij beleggen dit duurzaam voor jouw pensioen. En fijn om te weten: de Belastingdienst betaalt mee. Maar omdat je als ondernemer niet al je geld wilt vastzetten, krijg je er nog een flexibele beleggingsrekening bij.

Pensioen beleggen bij BrightPensioen

 • Onze voordelen
  • Geen verborgen kosten, maar een vast en helder lidmaatschap
  • Leden zijn mede-eigenaar via de deelnemerscoöperatie
  • Via de online portal heb je inzicht en wijzig je jouw inleg wanneer je wilt
  • Pensioenrekening én flexibele beleggingsrekening voor hetzelfde lidmaatschap
  • Belastingvoordeel via jouw jaarruimte
 • De spelregels
  • Jaarruimte heeft een maximum
  • Je mag niet aan jouw pensioenpot komen voor je pensioen
  • Je hebt geen fiscaal voordeel op de flexibele (box 3) beleggingsrekening
  • Beleggen brengt risico’s met zich mee
 • Zo beleggen wij
  • Duurzaam en wereldwijd gespreid
  • Tegen kostprijs, zo houd jij meer over
  • Via een lifecycle, om het risico richting pensioenleeftijd af te kunnen bouwen
  • Voor een doelrendement van 6%

Hoe groot kan jouw pensioenpot worden?

Jouw leeftijd
0
Start pensioenuitkering
0

Gemiddelde inleg per maand

Wat denk je gemiddeld per maand in te leggen gedurende de gehele looptijd?
Gemiddelde inleg per maand
0

Eenmalige inleg

Vul hier een bedrag in dat je ineens wilt inleggen. Bijvoorbeeld omdat je een bestaande lijfrente overboekt. Of omdat je je fiscale oudedagsreserve (FOR) afstort.
Eenmalige inleg
0

Gemiddeld bruto rendement

Wij beleggen volgens het lifecycle principe. Tien jaar voor de gekozen einddatum wordt het risico afgebouwd naar defensief. Het getoonde rendement houdt hier rekening mee: hoe korter de opbouwperiode, hoe lager dit rendement. Als je het rendement hier wijzigt, wordt geen rekening meer gehouden met risico-afbouw via de lifecycle.
Gemiddeld bruto rendement
0
Wat mis ik als ik jaar later begin?
0
Benieuwd hoe je pensioen eruit kan gaan zien?
Speel met schuifjes.
Opbouwperiode: jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

Dit is de totale pot met geld die kunt opbouwen. Met deze pot koop je uiteindelijk een uitkering aan. Je bepaalt zelf hoe lang die uitkeringsperiode moet zijn.
Indicatie opgebouwd vermogen

Indicatie bruto uitkering per maand

Dit is een indicatie van de uitkering die je bij de huidige rentestand kunt verwachten voor de periode daaronder kiest. Koopkracht toont wat deze uitkering in euro's van vandaag zou zijn bij een inflatie van 2%. Kijk dus voor het bepalen van je inleg naar de door jou gewenste koopkracht.
Indicatie bruto uitkering per maand
Koopkracht: €

Uitkeringsperiode

In deze indicator krijg je een indicatie voor een uitkeringsperiode van 20, 25 of 30 jaar. Maar andere periodes zijn ook mogelijk. Minimaal 5 jaar, maximaal levenslang.
Uitkeringsperiode
0
Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Meer inleggen, een langere periode kiezen, een tweede rekening openen. Vragen? Bel ons op: 020 – 70 70 540.
Wat mis ik als ik jaar later begin?
€ − % minder

Disclaimer
Deze tool geeft je een indicatie van het pensioenvermogen dat je kunt opbouwen en bijbehorende uitkering bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. Hier lees je hoe de berekening en formule precies werkt.
De getoonde bedragen zijn een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie. De indicatie is géén individueel advies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Ook voor ondernemers en grootaandeelhouders

Ook als directeur-grootaandeelhouder (DGA) of ondernemer kun je terecht bij Bright voor je pensioen.

Sinds 2017 is ‘pensioen in eigen beheer’ via een pensioen-BV niet meer mogelijk. Heb je al pensioen in eigen beheer opgebouwd? Dan kun je een aantal dingen doen. En ongeacht jouw fiscale keuze kun je bij BrightPensioen terecht.

Image

De fiscus betaalt mee

De overheid wil stimuleren dat je iets opzij zet voor je pensioen. Daarom betaal je geen vermogensbelasting over jouw pensioenpot en mag je jouw inleg aftrekken van de belasting. Daar zit wel een maximum aan! Dat noemen we “jaarruimte”. Ook staat je geld vast tot aan je pensioen. Als je met pensioen gaat, betaal je alsnog belasting, maar in de regel minder. Aangezien je vaak geen AOW-premie meer betaalt. Bereken jouw jaarruimte en belastingteruggave hieronder.

Jouw maximale inleg en belastingteruggave

Hoe hoog was je inkomen in 2022?

Bij een inkomen van minder dan de AOW-franchise (€ 13.646) heb je geen fiscale jaarruimte
Indicatie maximale inleg 2023
Maximale jaarruimte 2023
Max. reserveringsruimte 2023

Let op! Deze maximale jaarruimte klopt alleen als je in 2022 géén pensioen in loondienst hebt opgebouwd en/of géén gebruik hebt gemaakt van de oudedagsreserve. Is dit wel het geval? Dan komt jouw jaarruimte lager uit. Maak een exacte berekening (ook van jouw ouw daadwerkelijke reserveringsruimte) met onze jaarruimte tool.

Indicatieve belastingteruggave
O.b.v. jaarruimte
O.b.v. reserveringsruimte

Voor de indicatieve belastingteruggave rekenen we met 36,93%. Bij inkomens boven de € 73.031 rekenen we met 49,50%. Hoeveel je daadwerkelijk terugkrijgt, is afhankelijk van jouw situatie. Als je bijvoorbeeld een (relatief) laag inkomen hebt, dan betaal je geen of weinig inkomstenbelasting en heb je geen of weinig belastingvoordeel.


Download de gratis jaarruimte tool om een exacte berekening te maken.

Veelgestelde vragen

 • Hoe hoog is de AOW-uitkering?

  De AOW is gebaseerd op het minimum loon en hangt onder andere af van jouw woonsituatie. Ook als je niet werkt of niet gewerkt hebt, heb je recht op AOW. Voorwaarde is wel dat je in Nederland woonde. Voor elk jaar dat je in Nederland hebt gewoond, bouw je 2% van je AOW-uitkering op.

  Als alleenstaande heb je in 2023 recht op € 1.430,80 bruto AOW per maand, ofwel € 1.353,11 netto AOW. Woon je samen of ben je getrouwd? Dan heb je in 2023 recht op € 973,86 bruto AOW per maand per persoon, ofwel € 920,98 netto AOW. Deze bedragen zijn inclusief de loonheffingskorting.

  De AOW-bedragen wisselen per jaar, omdat de AOW over het algemeen mee stijgt met het prijspeil in Nederland. De meest actuele informatie en AOW-bedragen vind je op de website van Rijksoverheid.

  De AOW-nettobedragen hierboven zijn inclusief de loonheffingskorting. Heb je naast de AOW ook ander inkomen en gebruik je daar de heffingskorting? Dan is het netto AOW-bedrag lager. Jouw AOW zonder loonheffingskorting is in 2023 als alleenstaande: € 1.081,69 netto en samenwonend/getrouwd: € 736,06.

 • Welke manieren zijn er om zelf pensioen op te bouwen?

  Er zijn verschillende manieren om zelf pensioen op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Lijfrente
  • Fiscale oudedagsreserve, de FOR (tot 1 januari 2023)
  • Een huis kopen en aflossen
  • Je bedrijf verkopen
  • Zelf beleggen of sparen
  • Langer doorwerken
  • Verdergaan met pensioen bij je ex-werkgever

  Aan alle manieren kleven voor- en nadelen. En soms ook voorwaarden. In ons whitepaper: Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen lees je over de verschillende opties en waar je rekening mee moet houden.

Wat maakt Bright uniek?

 • Wij zijn tegen variabele kosten

  Wij verdienen niet aan jouw pensioen, maar aan een lidmaatschap.

 • Wij zijn een social enterprise

  Wij gaan niet voor maximale winst, maar voor een maximaal pensioen.

 • Wij werken met een coöperatie

  Elk lid is mede-eigenaar en deelt mee in de winst: slim en eerlijk.

Waar we trots op zijn

 • Pensioen Pro Award voor communicatie - BrightPensioen maart 2022
 • Trustpilot afbeelding website BrightPensioen
 • Image

In drie stappen klaar voor je pensioen

 • Open een rekening

  Neem een paar minuten. Schrijf jezelf in en open een rekening.

 • Begin met inleggen

  Leg een mooi bedrag in op je rekening. Maandelijks of eenmalig.

 • Bijsturen

  Elke maand kun je jouw inleg aanpassen of wat extra’s storten.