Zo werkt Bright voor jou: tips, tools en uitleg vind je allemaal hieronder.

Ik wil direct beginnen

Zo kun je pensioen opbouwen bij Bright

Jouw werkgever faciliteert pensioen: flexibel en duurzaam pensioen opbouwen via jouw eigen pensioenrekening bij Bright.

Hierop kun je elke maand een bedrag inleggen en de hoogte hiervan kies je zelf. Wij beleggen dit geld automatisch, volledig duurzaam, in ons Bright Lifecycle Fonds. Deze beleggingen worden samen met jouw inleg steeds meer waard. Op het moment dat jij met pensioen gaat, kun je deze pensioenpot uit laten keren. Dat is hoe BrightPensioen werkt.

Wij verdienen niets aan jouw vermogen maar aan een jaarlijks lidmaatschap. En omdat jouw werkgever dit lidmaatschap en het inschrijfgeld betaalt wordt het nog interessanter: tegen kostprijs pensioen opbouwen én aandelen BrightPensioen cadeau!

De voordelen van jouw eigen Bright pensioenrekening

 • 100% duurzaam

 • Jij bepaalt hoeveel en hoe vaak je inlegt 

 • Jij kiest de beleggingshorizon, wij doen de rest

 • Minder risico en mogelijk extra rendement door herbalanceren

 • Beleggen tegen kostprijs

Waarin verschilt Bright van traditionele pensioenaanbieders?

Samen zijn we Bright

Elke klant is mede-eigenaar van BrightPensioen. Zo garanderen wij dat het klantbelang en het aandeelhoudersbelang altijd hand in hand gaan.

Wij verdienen niets aan jouw vermogen

We verdienen niet aan jouw vermogen, maar aan een jaarlijks lidmaatschap dat wordt betaald door jouw werkgever. En dat zorgt voor meer pensioen voor jou.

100% duurzaam

Naast ons verdienmodel beleggen wij ook uitsluitend duurzaam. Wij geloven dat duurzaam beleggen bijdraagt aan een beter rendement én aan een betere wereld.

Jouw leeftijd {{calculateCtrl.age}}

Start pensioenuitkering {{calculateCtrl.startPension}}

Gemiddelde inleg per maand € {{calculateCtrl.monthlyFeeCalculated()}}

Eenmalige inleg € {{calculateCtrl.initialFeeCalculated()}}

Gekozen gemiddeld bruto rendement {{calculateCtrl.effeciencyCalculated()}}

Wat mis ik als ik {{ calculateCtrl.delay }} jaar later begin

Vul je gegevens in en kijk wat jouw pensioen kan zijn!

Opbouwperiode {{ calculateCtrl.buildTime() }} jaar

Indicatie opgebouwd vermogen

{{ calculateCtrl.endCapitalBright(true) | currency:"€":0 }}

Indicatie bruto uitkering per maand

{{ calculateCtrl.monthlyCapitalBright() | currency:"€":0 }} Koopkracht: {{ calculateCtrl.monthlyCapitalPower() | currency:"€":0 }}

Uitkeringsperiode {{calculateCtrl.payoutPeriodCalculated()}}

Met de gegevens die je nu hebt ingevuld, is uitsluitend lijfrente opbouwen bij BrightPensioen minder aantrekkelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden hier iets aan te doen. Wil je weten wat? Neem dan even contact met ons op: 020 – 70 70 540.

Wat mis ik als ik {{ calculateCtrl.delay }} jaar later begin

{{ calculateCtrl.differenceYearLater() | currency:"€ -":0 }} {{ calculateCtrl.differenceYearLaterPercentage() }}% minder

 • Voor meer informatie over hoe wij met jouw gegevens omgaan: zie onze privacy verklaring.
disclaimer

De pensioenindicator is bedoeld om je een indicatie te geven van het op te bouwen pensioenvermogen en bijbehorende uitkering en koopkracht bij een zelf te variëren inleg, rendement en looptijd. Het jaarlijks lidmaatschap van € 210 wordt niet op de inleg in mindering gebracht en is ook niet verwerkt in de indicatie van het opgebouwd vermogen. De getoonde bedragen zijn slechts een indicatie. Er is geen rekening gehouden met jouw persoonlijke situatie en deze indicatie houdt geen individueel advies in. Het daadwerkelijke eindresultaat is van meerdere factoren afhankelijk en aan deze indicatie kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De berekeningen worden in dit document uitgelegd.

Webinar: Zo werkt BrightPensioen als jouw werkgever pensioen faciliteert

Start vandaag met je pensioen.

Ik doe mee!

Stap 1 - Meld je aan

Binnen 5 minuten geregeld. Je opent online een rekening, jouw werkgever betaalt de kosten en jij kunt eenvoudig inloggen via jouw persoonlijke portal.

Stap 2 - Bepaal je inleg

Gebruik de jaarruimtetool en de pensioenindicator (zie hieronder) om te bepalen hoeveel jij wil inleggen elke maand of elk jaar.

Stap 3 - Vraag de belasting terug

Via onze FAQ kun je vinden hoe je het belastingvoordeel terug vraagt van de belastingdienst. Je bepaalt zelf of je elke maand of eens per jaar het belastingvoordeel wil ontvangen.

FAQ

Ik ben werknemer, maar mijn werkgever faciliteert geen pensioen. Kan ik toch lid worden van BrightPensioen?

Iedereen kan een rekening openen bij BrightPensioen. Jouw werkgever kan het lidmaatschap betalen en daarmee pensioen faciliteren. Dit brengt een aantal (fiscale) voordelen met zich mee, maar dit hoeft niet natuurlijk. Je kunt ook zelf starten bij BrightPensioen en zelf de lidmaatschapsvergoeding betalen.

Hoe werkt het belastingvoordeel als ik in loondienst ben?

De inleg bij BrightPensioen doe je van je netto salaris. De belasting die je hierover betaald hebt krijg je weer terug bij de aangifte inkomstenbelasting. Hier vertellen we daar meer over.

Hoe zit het met mijn nabestaanden, mocht ik komen te overlijden?

Jouw opgebouwde kapitaal komt, mocht je komen te overlijden, toe aan jouw wettelijke erfgenamen. Omdat jouw pensioenpot in de loop der tijd groeit, wordt een voorziening voor je nabestaanden – bijvoorbeeld in de vorm van een overlijdensrisicoverzekering – steeds minder noodzakelijk wanneer je de pensioenleeftijd nadert.

Een overlijdensrisicoverzekering kan uiteraard goed van pas komen wanneer je nog een poos van je pensioenleeftijd af zit. Dan zit er immers nog een relatief laag bedrag in jouw pensioenpot. Hiervoor kan een overlijdensrisicoverzekering (ORV) een nuttige aanvullende verzekering zijn.

BrightPensioen biedt zelf geen verzekeringen, maar heeft sinds juli 2016 een strategische samenwerking met Allianz. Allianz biedt een ORV, welke online af te sluiten is.

Hoeveel legt een deelnemer gemiddeld in bij BrightPensioen?

Op dit moment legt de gemiddelde deelnemer bij BrightPensioen ongeveer € 350 per maand in. Dit varieert echter van € 100 per maand tot € 1000 per maand. De meesten deelnemers geven aan hun gehele jaarruimte te gebruiken. Veel mensen bouwen eerst een Fiscale Oudedag Reserve (FOR) op, welke ze vervolgens (geheel of gedeeltelijk) overboeken naar hun pensioenrekening bij BrightPensioen.

Hoeveel mag ik fiscaal vriendelijk voor mijn pensioen opzij zetten?

Via deze pagina krijg je een indicatie van jouw jaarruimte.

Fiscaal vriendelijk betekent dat je vanuit je bruto-inkomen (winst uit onderneming) geld opzij mag zetten voor je pensioen, waardoor je belastbaar inkomen lager wordt. Het maximale deel van je salaris dat je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten wordt je jaarruimte genoemd. De jaarruimte voor 2018 is 13,3 procent van de premiegrondslag (2017: 13,8%). De pensioengrondslag is het bruto-inkomen minus de AOW-franchise (2018: € 12.129, 2017: € 12.032). De AOW-franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioenpremie betaalt omdat je AOW krijgt. Niet benutte jaarruimtes uit de zeven voorgaande jaren mag je inhalen. Dat heet de reserveringsruimte. Deze is in 2018 gemaximeerd op € 7.167 (2017: € 7.110) per jaar of – als je op 1 januari ouder bent dan 55 en 9 maanden – € 14.152 (2017: € 14.039). Dit bedrag mag je naast je jaarruimte extra storten voor je pensioen.

Benieuwd wat jouw jaarruimte voor dit jaar en/of voorgaande jaren is? Download onze handige tool!

 

Kan ik mijn pensioengeld ook eerder opnemen?

Ja, dat is mogelijk maar niet verstandig. Als je (een deel van) het opzij gezette geld wilt laten uitkeren betaal je – naast de inkomstenbelasting die over de uitkering geheven zal worden – nog een extra percentage van maximaal 20 procent, de zogeheten revisierente. Je kunt de hoogte van de verschuldigde revisierente bij voortijdige afkoop berekenen op de site van de Belastingdienst. Het geld is immers bedoeld voor je pensioen en de overheid wil op deze manier voorkomen dat dit voortijdig geconsumeerd wordt. De uitzondering op deze regel is wanneer het er uitziet dat je langdurig arbeidsongeschikt wordt. In dat geval kun je onder de revisierente uit.

Wel kun je al eerder dan op pensioenleeftijd een uitkering aankopen, bijvoorbeeld op je 60ste al. Deze dient dan wel tot minimaal 20 jaar na AOW datum te lopen.

Kan ik pensioen dat ik heb opgebouwd bij eerdere werkgevers overhevelen?

Pensioen overhevelen

Het is wettelijk helaas niet mogelijk om pensioen dat je bij een werkgever hebt opgebouwd (tweede pijler) over te hevelen naar een individuele derdepijler pensioenrekening zoals bij BrightPensioen. Het zou mooi zou zijn als dit in de toekomst wettelijk mogelijk gemaakt wordt en BrightPensioen wil zich daar hard voor maken.

Lijfrente of bankspaarsaldo overhevelen

Het is wel mogelijk om een opgebouwde lijfrente of bankspaarsaldo over te hevelen naar BrightPensioen. Dit geldt ook voor lijfrente dat is opgebouwd via de werkgever.  Volg deze 5 stappen om het te regelen.

Mag mijn partner ook meedoen?

Uiteraard mag jouw partner ook een rekening openen bij BrightPensioen. Een rekening staat echter op naam van een individu dus een rekening delen is niet mogelijk.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik uit dienst treed?

Jouw pensioen bij Bright blijft altijd van jou. Als je uit dienst treed, dan heb je de volgende mogelijkheden:

 1. Je kunt stoppen met inleggen en een inlegpauze inlassen. Je betaalt dan geen lidmaatschap meer, maar jouw pensioenvermogen blijft wel belegd en rendeert door.
 2. Je kunt blijven inleggen. In dat geval betaal jijzelf of jouw nieuwe werkgever het jaarlijkse lidmaatschap (210 euro).
Wat is het voordeel om via BrightPensioen te beleggen t.o.v. zelf beleggen?

Beleggen via ons heeft de volgende significante voordelen:

 • Allereerst beleg je bij ons fiscaal gefaciliteerd via het lijfrentebeleggingsrecht. Doordat je bij ons voor je pensioen belegt krijg je van de Belastingdienst een deel van je inleg terug. Dat is niet het geval als je zelf belegt. Overigens kun je ook niet-fiscaal gefaciliteerd bij ons beleggen met een beleggingsrekening. Voor de gewone beleggingsrekeningen geldt dit fiscale voordeel niet (tenzij je – als IB-ondernemer- de waarde van je Fiscale Oudedagsreserve hierop parkeert).
 • We beleggen maandelijks de gecombineerde inleg van alle deelnemers, gespreid over de drie onderliggende ETF’s en greenbonds. Als je zelf iedere maand in deze ETF’s zou aankopen, ben je veel meer (transactie)kosten kwijt.
 • Daarnaast herbalanceren wij de portefeuille, waardoor extra rendement bereikt kan worden.
Welke belasting kan ik terugvragen als ik bij BrightPensioen inleg?

Mijn werkgever draagt ook bij aan mijn pensioenopbouw. Kan ik over zowel het werknemersdeel als het werkgeversdeel gebruiken als aftrekpost in mijn aangifte inkomstenbelasting? Ja, dat klopt. Over de totale inleg bij BrightPensioen kun je de belasting terugvragen, dus zowel het werkgevers- als het werknemersdeel. Hier vertellen we daar meer over.

 • Veilig

  Veilig

  BrightPensioen wordt nooit eigenaar van jouw geld. Dus wat er ook met Bright gebeurt: jouw geld blijft van jou.

 • Mede-eigenaar

  Mede-eigenaar

  Bij BrightPensioen krijg je voor het inschrijfgeld (€100) aandelen BrightPensioen. Daardoor heb je zeggenschap en deel je mee in de winst.

 • Duurzaam

  Duurzaam

  We beleggen uitsluitend duurzaam. Wij zijn ervan overtuigd dat dat meer rendement voor jou en een betere toekomst voor ons allemaal oplevert.