Vragen over Inleggen & opnemen

Terug naar alle vragen DGA Werkgever Werknemer Zzp'er

 • Ik heb een verkeerd bedrag ingesteld en het bedrag dat geïncasseerd is voor (één van) mijn werknemer(s) klopt niet. Hoe corrigeer ik dit?

  Het kan gebeuren dat je een ander bedrag hebt ingesteld dan dat er wordt ingehouden bij de werknemer. Dit kun je corrigeren door dit bedrag te verrekenen met de inleg voor de komende maand(en):

  • Bereken eerst wat het verschil is tussen wat er ingelegd had moeten worden en wat er daadwerkelijk is ingelegd. Als het over meerdere maanden gaat, tel je deze bij elkaar op.
  • Is er te veel ingelegd? Neem het bedrag wat er vanaf de eerstvolgende handelsdag geïncasseerd moet worden en haal hier het teveel ingelegde bedrag van af. Nadat de incasso gedaan is, stel je de maandelijkse inleg weer in op het juiste bedrag.
  • Is er te weinig ingelegd? Naast een periodieke inleg kun je ook een eenmalige inleg instellen voor de werknemer. Stel daar het bedrag in wat te weinig is geïncasseerd. Bij de eerstvolgende incasso zal zowel de periodieke inleg als de eenmalige inleg worden geïncasseerd. 

  Hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Wij zullen je hierbij helpen.

 • Waarom kan ik pas na 56 dagen geld opnemen van mijn beleggingsrekening?

  Voor SEPA-machtigingen geldt een wettelijke storneringstermijn van acht weken. Dit betekent dat je 56 dagen de tijd hebt om de inleg die wij hebben geïncasseerd, terug te draaien. Omdat wij de inleg maandelijks beleggen, is het mogelijk de incasso te storneren, terwijl het bedrag reeds belegd is. Dat willen wij natuurlijk voorkomen!

  Daarom is het niet mogelijk een opnameverzoek te doen van bedragen die je minder dan 56 dagen geleden hebt ingelegd.

  Los van de storneringstermijn is het niet verstandig om voor zo’n korte termijn te beleggen. Er kunnen zich uiteraard onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor je toch (eerder) geld moet opnemen. Maar in alle andere gevallen, bedenk: beleggen is iets voor de lange termijn.

 • Hebben jullie een (reken)voorbeeld van een salarisstrook?

  Uiteraard. De inleg bij BrightPensioen wordt namelijk altijd gedaan vanuit het nettosalaris. Ook als je als werkgever een bijdrage op de pensioenrekening van de werknemer doet. In ons whitepaper voor werkgever vind je een acuteel (reken)voorbeeld.

 • Wanneer mag ik mijn lijfrente (pensioen) laten uitkeren?

  Jij mag jouw lijfrente (pensioen) zowel vóór als na jouw AOW-datum laten uitkeren. Wel is het zo dat jouw lijfrente-uitkering uiterlijk vijf jaar na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt moet starten. De regels verschillen.

  Lijfrente-uitkering voor jouw AOW-leeftijd starten: wil je de uitkering laten ingaan voordat je jouw AOW-leeftijd hebt bereikt? Dan moet de uitkering tot minimaal twintig jaar na de AOW-leeftijd doorlopen. Bijvoorbeeld: je bent nu 64 en wilt beginnen met uitkeren. De AOW-leeftijd is 67. Dan is de duur van de uitkeringsperiode minimaal drie jaar (van 64 tot 67 jaar) + twintig jaar.

  Lijfrente-uitkering na jouw AOW-leeftijd starten: de uitkering moet uiterlijk vijf jaar na jouw AOW-leeftijd ingaan. De uitkering moet daarnaast minimaal vijf jaar duren. Laat je jouw lijfrente korter dan twintig jaar uitkeren (dat wordt ook wel tijdelijke lijfrente genoemd)? Dan mag de uitkering of uitkeringen (alle tijdelijke lijfrenten) niet hoger zijn dan € 24.168 per jaar (in 2023). Is het jaarlijkse bedrag van de uitkeringen hoger? Dan moet je de uitkeringen minimaal twintig jaar ontvangen. Dit wordt door de fiscus als levenslang gezien.

  Je mag een tijdelijke lijfrente en levenslange lijfrente uitkering combineren. Bijvoorbeeld een tijdelijke lijfrente-uitkering van tien jaar die € 15.000 per jaar uitkeert en tegelijkertijd een lijfrente-uitkering van twintig jaar (wordt gezien als levenslang) die € 25.000 per jaar uitkeert. Hierdoor heb je de eerste tien jaar een uitkering van € 40.000 en daarna € 25.000, voor nog eens tien jaar.

  Overlijd je tijdens jouw tijdelijke en/of levenslange lijfrente-uitkering? Dan krijgen jouw erfgenamen de resterende uitkeringen volledig doorbetaald.

  Een uitkering die uitkeert totdat je overlijdt (dus daadwerkelijk levenslang), kun je alleen bij een verzekeraar afsluiten. Bij zo’n levenslange uitkering bij een verzekeraar blijft er geen geld over voor nabestaanden, als je komt te overlijden. Tenzij je daar weer een extra verzekering voor hebt afgesloten.

 • Wanneer is de uiterste wijzigingsdatum voor de incasso van mijn inleg?

  Je kunt je inleg tot vier werkdagen voor de incassodatum wijzigen. Op deze incassodatum – drie werkdagen voor de standaard handelsdag – incasseren we jouw inleg. Ongeveer één week voor de uiterste wijzigingsdatum ontvang je van ons een e-mail. Daarin staat het bedrag dat we gaan incasseren zodat je nog voldoende tijd hebt dit te wijzigen.

 • Wanneer is de uiterste wijzigingsdatum voor een opname verzoek?

  Je kunt jouw opnameverzoek tot één werkdag voor de standaard handelsdag wijzigen of opgeven. De standaard handelsdag is de laatste dag van de maand. Op basis van de slotkoers van de laatste dag van de maand bepaalt CASEIS (voorheen KAS BANK) de intrinsieke waarde van de participaties (‘Net Asset Value’, of NAV). In principe staat de opname uiterlijk tien werkdagen na de standaard handelsdag op jouw rekening.

  NB: in verband met de storneringstermijn is het niet mogelijk om een opnameverzoek te doen van bedragen die je minder dan 56 dagen geleden hebt ingelegd.

 • Wat is de standaard handelsdag?

  Op de standaard handelsdag wordt de waarde van de beleggingen van het Bright Lifecycle Fonds bepaald. Op basis van de slotkoers van de laatste dag van de maand bepaalt Caceis (voorheen KAS BANK) de intrinsieke waarde van de participaties. Dat wordt ook wel ‘Net Asset Value’, of NAV genoemd.

 • Kan ik als werkgever direct op de rekening van mijn medewerkers inleggen?

  Ja, dat is mogelijk.

  Lees meer over het verschil tussen inleg via de werkgever of via de werknemer in deze FAQ.

 • Op welke datum moet ik mijn inleg ingesteld hebben om op tijd te zijn voor de eerstvolgende incassodatum?

  Alle belangrijke data met betrekking tot incasseren en beleggen vind je hier.

 • Hoe kan ik een automatische overboeking naar BrightPensioen instellen?

  Bij je aanmelding machtig je ons om je inleg af te schrijven van het door jou opgegeven rekeningnummer. Je kunt de hoogte van je inleg instellen in de portal; jouw eigen online omgeving.

 • Hoe kan ik mijn inleg bij BrightPensioen wijzigen?

  Ieder Bright-lid krijgt z’n eigen online omgeving. Hier kun je op ieder moment jouw inleg wijzigen.

  Inleg wijzigen pensioenrekening

  Als je een pensioenrekening hebt, zie je deze staan op de startpagina (de roze rekening). Als je erop klikt kom je op een pagina met alle informatie over je pensioenrekening.

  Zo kom je bij je pensioenrekening en inleg aanpassen pensioenrekening - BrightPensioen online portal 2022

   

  In dit vierde blok kun je jouw inleg wijzigen. Je kunt zowel een periodieke als een eenmalige inleg instellen. Vergeet niet om op “opslaan” te klikken!

  Afbeelding voor FAQ - Wijzig inleg pensioenrekening BrightPensioen

  Op onze website vind je het overzicht van de incassodata.

  Inleg wijzigen beleggingsrekening

  Als je een beleggingsrekening hebt, zie je een blauwe rekening op de startpagina. Als je hierop klikt, kom je op je beleggingsrekening pagina.

  Zo kom je bij je beleggingsrekening en inleg aanpassen beleggingsrekening - BrightPensioen online portal 2022

  In dit vierde blok kun je jouw inleg op je beleggingsrekening wijzigen. Klik op “wijzig hier jouw inleg”. Vergeet niet om op “opslaan” te klikken!

  Afbeelding voor FAQ - Wijzig inleg beleggingsrekening BrightPensioen

  Op onze website vind je het overzicht van de incassodata.

 • Als ik inleg zonder belasting af te trekken, is mijn uitkering dan belast?

  Ja, je betaalt altijd inkomstenbelasting zodra je jouw vermogen laat uitkeren. Hoe jouw uitkering belast wordt, staat los van de belastingteruggave die je vooraf hebt gehad.

 • Hoe kan ik een eenmalige storting doen?

  Een eenmalige inleg kun je zelf eenvoudig doorgeven via de online portal. Na het inloggen klik je op je pensioenrekening of beleggingsrekening (de rekening waarop je de eenmalige inleg wilt doen). Klik vervolgens op “wijzig hier jouw inleg” en geef je eenmalige inleg door. Vergeet niet om op “opslaan” te klikken! Op de eerstvolgende incassodatum wordt het bedrag geïncasseerd. Je vindt alle belangrijke data (waaronder de incassodata) op onze website, bovenin het menu (bij “voor Bright leden”).

 • Tot wanneer kan ik nog inleggen dit jaar?

  Je kunt het hele jaar inleggen. Dat doe je door je inleg op te geven in de portal; jouw persoonlijke online omgeving. Eéns per maand beleggen we de inleg. Hier vind je alle belangrijke data, waaronder de wijzigingsdatum per maand. Heb je in december de deadline gemist, dan is er tussen de laatste wijzigingsdatum en 31 nog een mogelijkheid om een betaalde handmatige storting te doen. De instructies daarvoor zie je bij het inloggen in de portal.

 • Hoe bepaal ik op welke jaren van de jaar- en reserveringsruimte mijn inleg van toepassing is? En hoe specificeer ik dit?

  Allereerst even de definities van deze twee termen. De jaarruimte geeft aan hoeveel je dit jaar fiscaal vriendelijk opzij mag zetten voor jouw pensioen. De reserveringsruimte is een deel van de ongebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar.

  Dan nu het antwoord op de vraag. Als je dit jaar begint met inleggen, dan kun zelf kiezen of je de inleg wilt gebruiken om je jaarruimte of je reserveringsruimte te benutten. Deze keuze maak je bij de aangifte inkomstenbelasting voor het betreffende kalenderjaar. De inleg in het kalenderjaar 2023 geef je dus aan bij de aangifte inkomstenbelasting 2023 die je in het voorjaar van 2024 doet (of via een voorlopige teruggave). Bij de aangifte dien je aan te geven hoeveel je van je jaarruimte van dit jaar wilt gebruiken. En hoeveel reserveringsruimte je van de afgelopen zeven jaar wilt gebruiken.

  Tip: het is slim om eerst de oudste reserveringsruimte te gebruiken, omdat deze mogelijk vervalt per het volgende kalenderjaar.

 • Kan ik ook zelf een bedrag overmaken naar mijn BrightPensioen rekening?

  Wij werken met automatische incasso’s. Volgens een vast schema incasseren wij periodiek of eenmalig de inleg van onze deelnemers. Iedere maand, ieder kwartaal, ieder halfjaar of ieder jaar. Deelnemers geven dit zelf door via de online portal. Hierdoor kunnen we de kosten laag houden. Het ‘handmatig’ overmaken van bedragen is niet mogelijk.

  Wil je periodiek een vast bedrag inleggen? Dan geef je dit bedrag eenmalig door via de online portal bij “wijzig hier jouw inleg”. Vergeet niet om op “opslaan” te klikken!

  Wil je eenmalig een bedrag inleggen? Of elke maand een ander bedrag? Dan geef je dit zelf (eventueel iedere maand) door als eenmalige inleg bij “wijzig hier jouw inleg”. Vergeet niet om op “opslaan” te klikken!

  Bij de eerstvolgende incasso wordt het bedrag geïncasseerd.

 • Hoe kan ik een bedrag van mijn beleggingsrekening naar mijn pensioenrekening overhevelen/overboeken?

  Je kunt zelf een bedrag van je beleggingsrekening naar je pensioenrekening overboeken. Het geld wordt dan vastgezet voor je pensioen. Dit doe je in de online portal. Log in, klik op je beleggingsrekening en scroll naar onder. Klik op “geld overboeken”, kies je pensioenrekening als tegenrekening, vul een bedrag in en bevestig het door op “overboeken” te klikken. Zodra wij je verzoek hebben goedgekeurd, zal het geld overgemaakt worden.

  Let op! Wil je geld overboeken als onderdeel van je jaarruimte? Doe dit uiterlijk op de laatste dag van het jaar om je jaarruimte van dit jaar te benutten.

 • Kan ik ook mijn stamrecht overboeken of overhevelen naar BrightPensioen?

  Dat kan zeker. Je bent van harte welkom! Heb je ooit een ontslagvergoeding, ofwel stamrecht of gouden handdruk, ontvangen en staat dit geld binnen een Stamrecht B.V. of op een stamrechtrekening (bij een bank of verzekeraar)? Dan kun je een speciale stamrechtrekening (beleggingsrekening) openen bij BrightPensioen en het geld hiernaar overmaken. Je betaalt hiervoor het vaste lidmaatschap. Wij beleggen duurzaam en tegen kostprijs.

  Ben je al klant bij Bright? Dan is het helemaal aantrekkelijk: je betaalt namelijk niets extra voor een tweede (stamrecht) rekening.

 • Wanneer gaat BrightPensioen ook de uitkering verzorgen?

  Bij lijfrente – derde pijler pensioen – onderscheiden we een opbouwfase en een uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase leg je in en bouw je aan een pensioenvermogen. Tijdens de uitkeringsfase wordt dit vermogen (gespreid) uitgekeerd.

  Op dit moment biedt BrightPensioen uitsluitend de mogelijkheid om lijfrente op te bouwen. Wij gaan in de toekomst ook de uitkeringsfase faciliteren. Dit wordt een zogenoemd ‘doorbeleggend uitkeringsproduct’ waarbij we tijdens de uitkeringsperiode blijven beleggen en het risico afbouwen richting de einddatum van deze uitkeringsperiode. Wij verlengen als het ware de lifecycle.

  Op dit moment zijn de fiscale regels voor doorbeleggende lijfrentes alleen niet goed passend bij wat deelnemers willen. Kort gezegd komt het er op neer dat aan het begin van de uitkeringsperiode een lagere uitkering krijgt, en naarmate de tijd vordert naar verwachting een steeds hogere. En onze deelnemers willen over het algemeen juist in de eerdere jaren een hogere uitkering. Dat kan met de huidige regels niet (wij zijn hierover lang met de Belastingdienst in conclaaf geweest).

  Maar goed nieuws: in de Wet toekomst pensioenen – welke uitgesteld is van 1 januari naar 1 juli 2023 – wordt hierin naar verwachting voorzien. En wordt het mogelijk in de eerdere jaren een hoger bedrag uit te keren. Als deze wetgeving definitief wordt, hopen we ons uitkeringsproduct in de tweede helft van 2023 te kunnen lanceren. Aangezien wij afhankelijk zijn van de wetgever, kunnen we hier helaas geen harde toezegging over doen.

  Wat kun je nu al doen?

  Als het nog niet noodzakelijk is om met uitkeren te beginnen, kun je dit uitstellen. Dit kan tot maximaal vijf jaar na je AOW-leeftijd.

  Als je niet wilt of kunt wachten, kun je zelf een aanbieder kiezen door wie je jouw lijfrente wilt laten uitkeren. Wij maken dan het geld over naar die aanbieder. Om deze keuze te vergemakkelijken, bestaan er verschillende vergelijkingswebsites, zoals 123lijfrente.nl. Of Google op “lijfrente uitkeren vergelijken”.

  Als je een aanbieder gekozen hebt, kun je bij ons een waardeoverdracht aanvragen naar de aanbieder van jouw keuze.

 • Hoe kan ik geld opnemen van mijn beleggingsrekening?

  Via de online portal kun je een opnameverzoek doen. Wij verkopen dan op de eerstvolgende handelsdag (een deel van) jouw beleggingen. Uiterlijk tien werkdagen later staat de opbrengst op jouw bankrekening.

  Het aankopen en verkopen van de aandelen kost geld. Deze zogenoemde uitstapvergoeding berekenen wij aan jou door. BrightPensioen verdient hier niets aan, dit wordt altijd tegen kostprijs doorberekend. De uitstapvergoeding is 0,05% (ofwel: € 0,50 per € 1.000).

  Let op: bedragen die minder dan 56 dagen geleden (de wettelijke storneringstermijn) zijn ingelegd, kunnen nog niet worden opgenomen. Het zou dan namelijk mogelijk zijn je beleggingen te verkopen en vervolgens je inleg te storneren.

 • Waar en wanneer kan ik mijn inleg terugvinden in de portal?

  Op of rond de vijfde werkdag van de maand zijn alle stortingen, incasso’s en inkomende waardeoverdrachten zichtbaar in de portal: de online deelnemersomgeving.

  Je kunt al eerder de status van jouw inleg terugvinden door op je pensioen- of beleggingsrekening te klikken en de transacties te bekijken:

  Image

  De reden dat er een aantal dagen overheen gaat, is allereerst omdat wij incasseren. Het duurt ongeveer vijf werkdagen voordat alle incasso’s binnen zijn. Immers: als de incasso niet gelukt is, omdat er niet genoeg geld op jouw rekening staat, probeert de bank het nog een paar keer (NB: dit verschilt per bank).

  Daarom zitten er minstens vijf werkdagen tussen de incassodatum en de dag dat wij de intrinsieke waarde van de participaties (‘Net Asset Value’, of NAV) ontvangen van CACEIS, onze bewaarder. Deze peildatum is de zogenoemde “standaard handelsdag”. Op basis van deze NAV wordt er per deelnemer bepaald hoeveel participaties hij of zij krijgt voor zijn of haar inleg.

  De NAV ontvangen wij normaliter de derde werkdag van de maand. Als deze correct is, gaan we alles controleren en verwerken. Als alles klopt, lezen wij deze gegevens in, in de portal en zie jij een dag later – dus ongeveer de vierde werkdag van de maand – de nieuwe waarde van jouw vermogen terug in je klantomgeving.

 • Als ik stop met inleggen, moet ik dan het lidmaatschap betalen?

  Wanneer je een periode* niet meer wilt of kunt inleggen, kun je een inlegpauze inlassen. Op dat moment is het lidmaatschap gratis. Voorwaarde is dat je minimaal één jaar het lidmaatschap hebt betaald en dat er minder dan € 50.000 in je pensioenpot zit.

  Gedurende de inlegpauze:

  • blijft je geld belegd;
  • betaal je geen lidmaatschap;
  • kun je niet meer inleggen of opnemen (geen transacties doen);
  • kun je geen inkomende waardeoverdracht aanvragen;
  • wordt je het risico niet afgebouwd richting je pensioenleeftijd;
  • gelden er aangepaste regels rondom de bijstandsbescherming.

  Voorwaarden voor een inlegpauze

  • Je hebt minimaal één jaar het lidmaatschap betaald (€ 210).
  • De inlegpauze las je in vóór het begin van een nieuw kalenderjaar.
  • Je hebt geen beleggingsrekening, of je hebt jouw vermogen van je beleggingsrekening opgenomen of overgeboekt naar je pensioenrekening. Er staat dus geen vermogen op de beleggingsrekening.
  • Je hebt minder dan € 50.000 aan vermogen opgebouwd en je pensioenpot blijft onder de € 50.000. Mocht je pot door rendementsgroei groter worden dan € 50.000, dan zijn we genoodzaakt het jaarlijks lidmaatschap weer in rekening te brengen.
  • Een inlegpauze mag zo lang duren als nodig, maar kan maximaal één keer in de vijf jaar worden ingelast. Mocht het toch voorkomen dat je een tweede keer een inlegpauze wil inlassen, neem dan even telefonisch contact met ons op. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

  Hoe las je een inlegpauze in?

  1. Neem contact met ons op om door te geven dat je een inlegpauze wilt.
  2. Wij sturen je een bevestiging.
  3. Vanaf volgend kalenderjaar betaal je geen lidmaatschapskosten meer (tot we weer van je horen).

  Inlegpauze opheffen

  Wanneer je weer wilt beginnen met inleggen, geef je dat via de mail of telefoon aan ons door. Je ontvangt een bevestiging met de datum waarop jouw rekening weer actief wordt. Vanaf dat moment kun je inleggen en betaal je de lidmaatschapskosten van het betreffende kalenderjaar.

  Vragen? Bel ons! 020 – 70 70 540

  *) Minimaal één kalenderjaar

 • Hoeveel legt een deelnemer gemiddeld in bij BrightPensioen?

  De gemiddelde deelnemer bij Bright legt ongeveer € 350 per maand in. De bedragen variëren van € 100 per maand tot € 1.000 per maand. De meeste deelnemers geven aan hun hele jaarruimte te gebruiken.

  Relevante pagina's:

 • Kan ik een overbruggingslijfrente overhevelen/ overboeken?

  Een overbruggingslijfrente kun je – net als andere lijfrentes – overhevelen naar BrightPensioen. De bijbehorende rechten blijven bestaan.

  Als je een lijfrentepolis hebt die vóór 1 januari 2006 is gesloten, kun je de tot 1 januari 2006 opgebouwde waarde gebruiken als overbruggingslijfrente. Met deze overbruggingslijfrente kun je een uitkering ontvangen tot je pensioendatum. Indien voor de betreffende lijfrentepolis na 1 januari 2006 geen premie meer is voldaan, mag de volledige waarde van deze polis voor een overbruggingslijfrente worden aangewend*. De einddatum van deze lijfrente is uiterlijk het kalenderjaar waarin je:  of 65 jaar wordt, of de AOW gerechtigde leeftijd hebt bereikt of jouw pensioenregeling tot uitkering komt. De hoogte van de uitkering is gebonden aan een wettelijk maximum per jaar.

  *Eventueel in 2006 betaalde en in de aangifte over 2005 opgenomen premie is hierbij buiten beschouwing gelaten.

 • Wat als ik meer dan de jaar- en reserveringsruimte heb ingelegd?

  Als je méér dan de voor jou geldende jaarruimte en reserveringsruimte inlegt in een bepaald jaar, dan kun je het teveel ingelegde deel niet aftrekken van je inkomstenbelasting.

  De Belastingdienst staat een extra inleg van maximaal € 2.269 aan niet-afgetrokken lijfrentepremies of -stortingen per jaar toe, waarover je in de uitkeringsfase niet nogmaals de inkomstenbelasting betaalt. Dit max. bedrag van € 2.269 extra geldt voor alle lijfrenteverzekeringen en bancaire lijfrenten (lijfrentespaarrekeningen of lijfrentebeleggingsrechten) samen.

  Om hiervan gebruik te maken, moet je een Verklaring niet-afgetrokken premies (ook wel “saldoverklaring”) aanvragen bij de Belastingdienst.

  Let op! Leg je nog meer in dan je jaar- en reserveringsruimte plus deze € 2.269 in een jaar? Dan is er nog een optie om de verklaring geruisloze terugstorting aan te vragen. Ook dit doe je bij de Belastingdienst.

 • Kan ik mijn pensioendatum of einddatum wijzigen?

  Het is (nog) niet mogelijk om de looptijd van je rekeningen zelf aan te passen. Hierdoor kun je de beleggingsmix (neutraal en defensief) beïnvloeden. Een wijziging van de beleggingsmix kan grote gevolgen hebben voor het rendement. Aan het begin van de coronacrisis zagen wij dat sommige leden op deze manier het risicoprofiel aan begonnen te passen. En zo een verlies creëerden. Wij willen niet dat iemand zichzelf onbedoeld in de vingers kan snijden. Wil je op dit moment aanpassingen doen in de lifecycle? Neem even contact met ons op.

 • Wanneer en hoe vaak moet ik inleggen?

  Jij bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Wel is het zo dat maandelijks inleggen tot een gelijkmatigere ontwikkeling van jouw vermogen leidt, dan eenmalig per jaar inleggen. Je stapt dan maandelijks in bij verschillende beurskoersen. Als je één keer per jaar inlegt, heb je geluk als de beurzen laag staan en pech als ze hoog staan. Uit oogpunt van risicospreiding is maandelijks inleggen het verstandigst.

  Je kunt ook een combinatie van maandelijks en jaarlijks of per kwartaal kiezen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks een bedrag inleggen, waarvan je zeker weet dat je dit kunt missen. En aan het einde van het jaar, als je weet wat je inkomen geweest is, eventueel nog een beetje bijstorten (dit is een eenmalige inleg). Mits dit binnen jouw jaar- en reserveringsruimte past. Je kunt ook je beleggingsrekening bij Bright gebruiken om in te leggen, maar dan zonder het geld gelijk vast te zetten. Je kunt op een later moment besluiten om wel of niet geld door te schuiven naar je pensioenrekening.

  Je bent dus volledig flexibel bij BrightPensioen.

 • Kan ik voor mijzelf en mijn partner inleggen?

  Een lijfrente is altijd gekoppeld aan één natuurlijk persoon. Jouw partner zal dus een eigen pensioenrekening bij BrightPensioen moeten openen.
  Wel is het zo dat als je gaat scheiden, je pensioen verevend kan worden met je ex.
  En als je komt te overlijden dat je erfgenamen met jouw opgebouwde pensioenpotje een nabestaandenuitkering mogen aankopen.

 • Kan ik van mijn zakelijke rekening inleggen, of moet het een privérekening zijn?

  Pensioen opbouwen via de derde pijler is lijfrente. Een lijfrente – het woord zegt het al – is gekoppeld aan een lijf. Oftewel: een natuurlijk persoon. De inleg op jouw pensioenrekening bij Bright is dan ook een privé-uitgave.

  Het is daarom het meest logisch van een privérekening in te leggen. Maar het mag ook van je zakelijke rekening. In dat geval hebben we een kopie van een recent KvK-uittreksel nodig. Dat is om jou als persoon te kunnen identificeren aan de hand van jouw zakelijke rekening.

  Maar ook al leg je in van je zakelijke rekening: het blijft een privé-uitgave. Je inleg is niet zakelijk aftrekbaar, wel privé. De inleg is aftrekbaar van je belastbaar inkomen in box 1 bij de aangifte inkomstenbelasting. Zorg dat je niet meer inlegt dan jouw jaarruimte. Ook het lidmaatschap van BrightPensioen is niet zakelijk aftrekbaar.

 • Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik kom te overlijden?

  Als je komt te overlijden, gaat de waarde van jouw opgebouwde vermogen bij BrightPensioen naar je wettelijke erfgenamen/erfgenaam. Dat werkt zo.

  Daarnaast kun je als Bright-lid een Bright Nabestaandenverzekering afsluiten, mocht je jouw nabestaanden meer willen achterlaten dan de waarde van je opgebouwde vermogen.

 • Wanneer moet ik beginnen met geld opzijzetten voor mijn pensioen?

  Dat bepaal je zelf. Wel is het zo dat hoe eerder je begint, hoe lager het bedrag is dat je maandelijks opzij moet zetten voor hetzelfde pensioen. Dat komt door het rendement-op-rendement effect. Daarom loont het om zo vroeg mogelijk te beginnen. Onze pensioenindicator laat zien wat een enorm verschil dit kan maken. Natuurlijk kun je tussendoor een poosje stoppen of wat minder inleggen als het even niet uitkomt. Dan rendeert je vermogen namelijk gewoon door!

 • Hoe kan ik geld uit mijn fiscale oudedagsreserve (FOR) overhevelen / overboeken naar BrightPensioen?

  Het idee van een oudedagsreserve is dat je die op een bepaald moment overzet naar een lijfrente. Zoals de pensioenrekening van BrightPensioen.

  Ben je nog geen lid van Bright?
  Open een rekening

  Vervolgens kun je het bedrag waarmee je de oudedagsreserve wilt laten afnemen, in de portal invullen als eenmalige inleg. Of als je liever gespreid inlegt (daarmee spreid je je instaprisico), dan zou je deze handeling in een paar maandelijkse stappen kunnen doen. Je kunt in de portal dan een maandelijkse inleg doorgeven.

  In jouw boekhouding neemt je oudedagsreserve (FOR) op de balans af met het bedrag dat je inlegt op je pensioenrekening (lijfrente) bij BrightPensioen. Dit bedrag wordt bij je winst opgeteld. Daar staat een even grote aftrek in box 1 tegenover. Daarmee voorkom je dat je er nu belasting over betaalt.

  Nog belangrijk! Heb je jouw oudedagsreserve al op een beleggingsrekening bij Bright staan? Dan kun je dit zelf overzetten naar je pensioenrekening, in de online portal. Log in in de portal, klik op je beleggingsrekening en vervolgens “geld overboeken”. Vul het bedrag in en klik op “opslaan”. That’s it. Het geld wordt nu vastgezet voor je pensioen.

 • Kan ik pensioen dat ik heb opgebouwd bij eerdere werkgevers overhevelen/ overboeken?

  Het is wettelijk helaas niet mogelijk om pensioen dat je bij een werkgever hebt opgebouwd (tweede pijler) over te hevelen naar een lijfrente (derde pijler) zoals bij BrightPensioen. Het zou mooi zou zijn als dit in de toekomst wettelijk mogelijk gemaakt wordt en BrightPensioen wil zich daar hard voor maken.

  Het is wel mogelijk om een opgebouwde lijfrente of bankspaarsaldo over te hevelen naar BrightPensioen. Dit geldt ook voor lijfrente dat is opgebouwd via de werkgever. Volg deze 5 stappen om het te regelen.

 • Kan ik bestaande lijfrentes overhevelen (overboeken) naar BrightPensioen?

  Ja! Lijfrente, oftewel pensioenpotjes die je hebt opgebouwd in de derde pijler, bijvoorbeeld via een lijfrentepolis of op een bankspaarrekening, kun je overhevelen naar BrightPensioen. Voor bestaande BrightPensioen deelnemers is dit sowieso aantrekkelijk, omdat Bright verdient aan een jaarlijks vast lidmaatschap en tegen kostprijs belegt. Maar ook nieuwe deelnemers zijn van harte welkom natuurlijk!

  Op onze lijfrente overboeken pagina lees je meer.

  Nog belangrijk: indien je een lijfrente hebt dat onder het oude regime valt, vervalt dit oude regime. BrightPensioen valt namelijk onder het nieuwe regime lijfrente.

 • Wat als ik deeltijd met pensioen wil gaan?

  Bouw je individueel aanvullend pensioen op in de derde pijler en wil je met vervroegd pensioen? Dan kan dit. Je kunt zelf bepalen wanneer je jouw pensioenuitkering wilt laten beginnen. Hierbij ben je wel aan een paar regels gebonden.

  Lijfrente-uitkering voor jouw AOW-leeftijd starten: wil je de uitkering laten ingaan voordat je jouw AOW-leeftijd hebt bereikt? Dan met de uitkering tot minimaal twintig jaar na de AOW-leeftijd doorlopen. Bijvoorbeeld: je bent nu 64 en wilt beginnen met uitkeren. De AOW-leeftijd is 67. Dan is de duur van de uitkeringsperiode minimaal drie jaar (van 64 tot 67 jaar) + twintig jaar.

  Lijfrente-uitkering na jouw AOW-leeftijd starten: de uitkering moet uiterlijk vijf jaar na jouw AOW-leeftijd ingaan. De uitkering moet daarnaast minimaal vijf jaar duren. Laat je jouw lijfrente korter dan twintig jaar uitkeren (dat wordt ook wel tijdelijke lijfrente genoemd)? Dan mag de uitkering of uitkeringen (alle tijdelijke lijfrenten) niet hoger zijn dan € 22.735 per jaar (in 2022). Is het jaarlijkse bedrag van de uitkeringen hoger? Dan moet je de uitkeringen minimaal twintig jaar ontvangen. Dit wordt door de fiscus als levenslang gezien.

  Je mag een tijdelijke lijfrente en levenslange lijfrente uitkering combineren. Bijvoorbeeld een tijdelijke lijfrente-uitkering van tien jaar die € 15.000 per jaar uitkeert en tegelijkertijd een lijfrente-uitkering van twintig jaar (wordt gezien als levenslang) die € 25.000 per jaar uitkeert. Hierdoor heb je de eerste tien jaar een uitkering van € 40.000 en daarna € 25.000, voor nog eens tien jaar.

  Overlijd je tijdens jouw tijdelijke en/of levenslange lijfrente-uitkering? Dan krijgen jouw erfgenamen de resterende uitkeringen volledig doorbetaald.

  Een uitkering die uitkeert totdat je overlijdt (dus daadwerkelijk levenslang), kun je alleen bij een verzekeraar afsluiten. Bij zo’n levenslange uitkering bij een verzekeraar blijft er geen geld over voor nabestaanden, als je komt te overlijden. Tenzij je daar weer een extra verzekering voor hebt afgesloten.

 • Kan ik mijn pensioengeld eerder opnemen?

  In theorie zou je jouw lijfrente eerder kunnen opnemen dan bij pensioneren, maar dit is niet de bedoeling. De overheid belemmert dit dan ook. Je kunt wel vervroegd met pensioen gaan. Ofwel: eerder dan op pensioenleeftijd een lijfrente-uitkering aankopen. Bijvoorbeeld op je 62ste. In dat geval moet de uitkeringsperiode tot minimaal twintig jaar na AOW-datum lopen.

  Als je jouw pensioengeld eerder wilt gebruiken (niet uitkeren dus, maar als het ware opnemen), dan heet dit “lijfrente afkopen”. Je betaalt dan naast de inkomstenbelasting een extra percentage van maximaal 20%. Dat is de zogeheten revisierente. Hiermee wil de overheid voorkomen dat de lijfrente voortijdig geconsumeerd wordt.

  Uitzondering op de regel is wanneer je langdurig arbeidsongeschikt wordt. In dat geval betaal je onder bepaalde voorwaarden geen revisierente. Maar bedenk wel; je ‘snoept’ (alsnog) van je eigen pensioen.

  De meeste Bright-leden hebben daarom twee rekeningen. Een pensioenrekening met fiscaal voordeel (box 1), waarop je geld vaststaat voor je pensioen. En daarnaast een beleggingsrekening zonder fiscaal voordeel (box 3), maar waarmee je wél flexibel bent.

  Je kunt twee rekeningen voor één lidmaatschap openen bij BrightPensioen.